Sağlık için fizyoterapi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık için fizyoterapi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 14:40

Fizyoterapi hizmetinin, sağlıklı yaşam merkezlerinde verilecek olmasını destekleyen Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Prof. Dr. Tülin Düger, “Aile hekimi gibi herkesin bir fizyoterapisti de olmalı ki hastalıkların önlenmesi, korunması, takibi gerçekleşebilsin. Bu kişiye özel egzersiz programlarının da gündeme gelmesini sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın, aile hekimliğinin gelişmesi amacıyla hayata geçirdiği sağlıklı yaşam merkezi projesi kapsamında verilecek fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin pilot uygulaması Ankara’da yapıldı. Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nca belirlenen Altındağ ve Sincan’daki 2 merkezde, birinci basamak hastalıkların korunması, önlenmesi ve takibi konusunda fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti verdi. Kısa sürede tüm illere yayılması planlanan iki aylık pilot uygulama hakkında bilgi veren Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tülin Düger, “Yakın gelecekte herkesin bir fizyoterapisti olacak” dedi. 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü’nde Hürriyet Ankara’ya konuşan Düger, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Sağlık için fizyoterapi

HEKİM VE FİZYOTERAPİST BİRLİKTE ÇALIŞMALI

“Dernek olarak temel hedefimiz ve sloganımız, yakın gelecekte herkesin bir fizyoterapisti olacak. Nasıl ki şu anda herkesin bir aile hekimi varsa herkesin bir fizyoterapisti de olmalı ki hastalıkların önlenmesi, korunması ve takibi gerçekleşebilsin. Şu anda fizyoterapiste ulaşım zor ve pahalı. Fizyoterapiye ulaşmak için mutlaka hastanın önce bir hekime muayene olması, hastanede sıra beklemesi gerekiyor. Biz ilgili branşın hekimi ile, fizyoterapistlerin birlikte çalışmasını öngörüyoruz. O nedenle herkesin, kolaylıkla ulaşabileceği fizyoterapi hizmetlerini Türkiye’de yaygınlaştırmalıyız.

HASTALIĞA YAKALANMADAN ÖNÜNÜ KESMELİYİZ

Sağlık Bakanlığımızın çok önemli bir projesi var. Amacı birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek. Diyabet, hipertansiyon, bel-boyun hastalıkları, kas-iskelet rahatsızlıkları, obezite gibi kronik hastalıkları, yakalanmadan önünü kesmeliyiz. Çünkü bu hastalıklar, oluştuktan sonra tedavileri uzun, zorlu ve maliyeti yüksek bir süreç gerektiriyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile birlikte bakanlığın bu projesini pilot bir bölgede gerçekleştirdik. Sincan ve Altındağ’daki iki sağlıklı yaşam merkezinde fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerini devreye soktuk. Kişiye özel egzersiz programları hazırladık, takip ettik.

EGZERSİZ İLAÇ GİBİ KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Haberin Devamı

Fizyoterapistlerin sağlıklı yaşam merkezlerinde devreye girecek olması, kişiye özel egzersiz programlarının gündeme gelmesini sağlayacak. Bizim hedef grubumuzda kronik hastalıklar ile obezite, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar var.
Kronik hastalıkların en önemli koruma faktörlerinden biri olan fiziksel aktivite ve egzersiz, tıpkı ilaç gibi kişiye özeldir. Sağlıklı yaşlanma, çocuklarda egzersiz alışkanlığının kazandırılması, kadınlarda özellikle gebelik evresinde normal doğumu kolaylaştıran egzersizler için fizyoterapistler devrede olacak. Obezite için de fizyoterapistler ve diyetisyenlerin birlikte çalışması gerekiyor.”

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİSTASYON KONGRESİ

Öte yandan ev sahipliğini Ankara’nın yapacağı 6. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi’nde de rehabilitasyonda fizyoterapistin rolü, birinci basamak hastalıkların korunması-önlenmesi-takip edilmesi konuları tartışılacak. Ana teması “Fizyoterapistler için rehabilitasyonda cevap bekleyen sorular” olan kongre, 4-6 Mayıs tarihleri arasında The Ankara Hotel’de düzenlenecek.

BAKMADAN GEÇME!