Sağlık mesleklerini seçeceklere tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Sağlık mesleklerini seçeceklere tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 10:38

Sağlık geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de toplumların en büyük önem atfettiği alanların başında gelecek. Çünkü sağlık bireysel anlamda ikamesi olmayan bir olgu olmasının yanında, ülkelerin de ekonomisi, refahı ve gelişmişlik düzeyi açısından en belirleyici alanların başında geliyor. Bu nedenle ki her türlü gelişme ve ilerlemelere rağmen sağlık çalışanlarına ihtiyaç hiçbir zaman azalmıyor. Gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse de Sağlık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu gelecek projeksiyonları sağlık mesleklerine gelecekte de çok büyük ihtiyaç olacağını gösteriyor ve dolayısıyla sağlık alanını tercih edecek adayların iş bulma konusunda diğer sektörlere göre büyük avantajının olduğu görülüyor. Hatta iş bulamama ihtimalleri sıfıra yakın olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

Sağlık meslekleri denildiğinde hemen herkesin aklına hekimlik, hemşirelik, ebelik gibi alanlar geliyor. Ancak günümüzde sağlık, sadece tedavi edici hizmetlerden ibaret değil. Sağlık hizmetleri hastalıkların önlenmesi, hastalık ortaya çıkmış ise tedavisi, hastalık olmayan durumlarda ise sağlığın korunması ve geliştirilmesi faaliyetlerini kapsıyor. Bu durum sağlık sektöründe farklı uzmanlık ve meslek dallarının gelişmesine ve öneminin giderek artmasına olanak sağlıyor. Hekimler ve hemşireler sağlık sektörünün lokomotif meslekleri olamaya devam ederken, klinik psikoloji, moleküler biyoloji ve genetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, ebelik, sağlık yönetimi gibi lisans bölümleri ile birlikte anestezi, ameliyathane teknikerliği, tıbbi görüntüleme teknikerliği, tıbbi laboratuvar teknikerliği, diyaliz teknikerliği, ilk ve acil yardım, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik gibi iki yıllık ön lisans programları da sektörün çok ihtiyaç duyduğu meslek gruplarının başında geliyor.

Haberin Devamı

UYGULAMALARI DERSLER OLMASI GEREKİYOR
Sağlıkla ilgili hangi meslek tercih edilirse edilsin, sağlık eğitimi hiçbir zaman teorik bilgi ile öğrenilmiş olmaz, teorik bilginin mutlaka uygulamalı dersler, laboratuvar dersleri, stajlar ve hastane uygulamaları ile desteklenmesi gerekir. Dolayısıyla bu alanı tercih edecek öğrencilerin staj ve uygulama yapma imkanlarını çok iyi araştırmaları gerek. Öğrencilik döneminde farklı vakaları tecrübe eden, teorik bilgi ile birlikte pratik eğitimleri de güçlü şekilde deneyimlemiş öğrenciler, mezuniyet sonrası iş bulma konusunda akranlarının bir iki adım önüne geçer.

BAŞARIYI DESTEKLEYEN KURUMLAR
2006 yılında ülkemizin ilk ve tek “sağlık üniversitesi” olarak kurulan Demiroğlu Bilim Üniversitesi, köklerini 35 yıllık geçmişi ve birikimi ile ülkemizin en önemli sağlık markalarından biri olan Florence Nightingale Hastanelerinden alıyor. Bu sayede öğrencilerine Florence Nightingale Hastanelerinde öncelikli staj ve uygulama fırsatları sunuyor, mezuniyet sonrasında da öncelikli iş imkanı sağlıyor. Üniversitenin bir diğer önemli özelliği başarıyı destekleyen bir kurum olmasıdır. Mevcut yönetmeliklerinde duyurduğu şekilde başarı durumlarına göre öğrencilerine başarı bursları, teşvik bursları ve tercih dönemlerinde bölümlerine göre tercih bursları vererek başarıyı destekliyor.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELERİ YERİNDE GÖRÜN
Yukarıda vurgulanan hususların dışında adaylara mümkün ise tercih ve tanıtım günlerine giderek üniversiteleri yerinde görmeleri, akademik personel ile tanışmaları, mezun ve öğrencilerden bilgi almalarının kendileri için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Tercih döneminin tüm öğrencilere hayırlı olması ve seçecekleri meslekleri bir ömür başarı ve gurur duyarak yapmaları dileğiyle.

PROF. DR. ÇAVLAN ÇİFTÇİ KİMDİR?
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1984-1990 yılları arasında mezun oldu. Yüksek lisansını burada yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde uzmanlığını aldı. 2010’da profesör oldu.Daha önce Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çeşitli yönetim görevlerinin ardından İstanbul Bilim Üniversitesi’nde dekan, rektör yardımcılığı yaptı. 2012’den itibaren aynı üniversitenin rektörlüğünü yapan Prof.Dr Çiftçi’nin birçok ödülü de bulunuyor. Türk Kardiyoloji derneği, Amerikan Diyabet Birliği üyeliği, Avrupa Atherosclerosis Vakfı üyeliği de bulunuyor. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde onlarca makalesi yayınlanan Prof.Dr. Çiftçi’nin sağlık alanında ödülleri de var.

BAKMADAN GEÇME!