Bilim İnsanları haberleri sayfasında Bilim İnsanları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18174 Bilim İnsanları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ile büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu düzenli patlamaların kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
#Kara DelikÇinli bilim insanları, Vincent van Gogh'un "Yıldızlı Gece" eserinin, 19. yüzyılın bilimsel düşüncesinin çok ötesinde olduğunu keşfetti. Araştırmalar, van Gogh'un fırça darbelerinin gece gökyüzündeki türbülansı özenle yansıttığını ortaya koydu. Eser, atmosferin hareketiyle ilgili modern akışkan dinamiği ilkelerini neredeyse 70 yıl önceden öngörüyor.
#Van GoghTürkiye, Çin, Yunanistan, İtalya, İran ve Portekiz'den bilim insanları, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) bağlı Uluslararası Jeoloji Programı (IGCP) desteğiyle deprem öncesinde yer altında meydana gelen akışkan ve gaz jeokimyasındaki değişimlerin farklı parametrelerle izlenerek, sonuçların deprem tahmininde kullanılması amacıyla proje başlattı. Projede yer alan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Galip Yüce, "Bir yerde aktif fay veya segmentler üzerinde yer alan yer altı sularında deprem öncesindeki değişikliklerin sistematik olarak izlenmesi, görülmesi önemlidir; yani bugün deprem oldu, öncesinde bunu gördük, 5 yıl 10 yıl sonra da aynı yerde, aynı büyüklükte bir deprem olduğunda aynı veriyi göremeyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
#DepremKomplo teorileri, roman ve filmlere konu olan Kuzey Atlantik’teki ‘Bermuda Şeytan Üçgeni’nin bir benzeri de Alaska’da mevcut. ‘Alaska Üçgeni’nde bugüne kadar 20 bin kişi kayboldu. Bölge hakkında UFO’lardan dev canavarlara kadar pek çok komplo teorisi ortaya atılıyor.
#ABDBilim dünyası son günlerde LK-99 adlı süper iletken maddeyi konuşuyor. Geçtiğimiz günlerde Güney Koreli fizik profesörleri oda sıcaklığında ve ortam basıncında çalışan LK-99 adlı bir süper iletken ürettiklerini duyurmuştu. Bu süper iletkenlerin elektriğin herhangi bir dirençle karşılaşmadan hareket edebildiği malzemeler olduğu belirtilirken enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabileceği iddia edildi. Görüntüler büyük bir merak ve coşku uyandırsa da bazı bilim insanları buna şüpheyle yaklaşıyor. Peki, LK-99 nedir, ne işe yarar? İşte LK-99 süper iletken maddesi ile ilgili bilinenler…
#LK-99Fay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıUzman Nöropsikolog Alptekin Aydın’ın Cosmos Health’in organizasyonuyla düzenlediği ‘otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve öğrenme güçlüğü (LD) olan çocukların tedavisine odaklanılan etkinlik büyük ilgi gördü. Sabah 09.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri arası gerçekleştirilen çalıştay, alanlarında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi.
#LondraBilim insanları, iklim değişikliğinin selleri tetikleyen aşırı yağış olasılığını artırdığını ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceğini ortaya koydu. Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi'nin 12-15 Temmuz tarihlerinde iklim değişikliğinin Batı Avrupa'da yaşanan sellere etkisini analiz eden çalışmasına göre, küresel sıcaklık artışı selleri tetikleyen şiddetli yağış olaylarını 1,2 ila 9 kat daha olası hale getirdi.
#SelYeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı rekor seviyede yükselişini sürdürüyor. Ülkede günlük Kovid-19 vakası ve ölü sayısı dünya genelinde en üst seviyeye çıktı. Bilim insanlarından bu konuda çok önemli bir uyarı geldi ve Hindistan'daki krizi birlikte çözmeden koronavirüs salgınından çıkışımız olmadığı bir kez daha hatırlatıldı.
#HindistanKoronavirüs salgını başladığından beri evcil hayvanlarıyla yaşayan insanların zihnini kurcalayan soruya İngiliz ve ABD'li bilim insanlarından yanıt geldi. Kovid-19 virüsünün bulaşabildiği evcil hayvanların da insanlar gibi aşılanması gerekebilir...
#Bilim İnsanlarıStanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.
#GazetehaberleriTÜRKİYE Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı'ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#Bilim İnsanlarıTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşDünya genelinde son 20 yılda yaşanan 10 en ölümcül hava felaketinde, yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. İspanya'daki sel felaketinin ardından akıllara gelen olaylarda, üç tropikal fırtına, dört sıcak hava dalgası, bir kuraklık ve iki sel yaşandı. Fosil yakıtlara bağlı kalmanın iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olduğunu belirten iklimbilimci Dr. Friederike Otto, “Petrol, gaz ve kömür yakmaya devam edersek, acı çekmeye devam edeceğiz” dedi.
#KuraklıkKaranlık sabahlar, soğuk geceler ve yağışlı hava artık yerini aldı ve ilkbahara kadar bizimle birlikte olacak. Öte yandan sonbahardan bıkmış olmanın ötesinde, mevsim değişikliği her 33 kişiden birini 'kış hüznüne' sürüklüyor. Tıbbi olarak mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) olarak bilinen semptomlar soğuk aylarda alevleniyor ve kalıcı bir düşük ruh hali, sinirlilik ve günlük aktivitelerden zevk almama halini içeriyor. Azalan güneş ışığı maruziyetinin kısmen suçlu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları henüz nedenini tam olarak anlamış değil. Uzmanlara göre doğru beslenme tercihleri yapmak moralinizin yükselmesini sağlayabiliyor.
#Mevsimsel Duygusal BozuklukBritish Museum'daki araştırmalar, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir Babil haritasında Nuh'un Gemisi'ne dair ilginç detaylar keşfetti. 'Imago Mundi' adı verilen tablet, antik mitolojinin ve tarihî olayların nasıl yeniden şekillendiğini gösteriyor. Haritadaki Ağrı Dağı detayı ise yeni tartışmalara yol açtı.
#ArkeolojiÇocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYAKahvaltı, genellikle günün en önemli öğünü olarak kabul ediliyor. Ancak bilim insanları, kilo verme konusunda erkekler ve kadınlar arasında farklı beslenme tercihleri gerektiğini ortaya koydu.
#SağlıkSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriSevgili Hürriyet okurları... Hepimizin sağlıklı yaşlanmak istediği bir gerçek. Peki, bunun anahtarının bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteride gizli olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız, sağlıklı yaşlanmanın sırrı bağırsaklarımızda!
#Şenol KalyoncuBilim insanları, berrak rüyalar sırasında bireyler arasında çift yönlü iletişim sağlamayı başardı. Kaliforniya merkezli REMspace girişimi, 'Başlangıç' filminden esinlenerek gerçekleştirdiği deneyde, uyuyan iki kişi arasında mesaj alışverişinde bulundu.
#RüyaOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeÇin’de kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi. Keşfedilen bu virüse Sulak Alan Virüsü adı verildi. Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceledi ve 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bu bölgede yaygın olduğunu doğruladı. Peki, Sulak Alan Virüsü nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü?
#Sulak Alan VirüsüÖnce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemKuyruklu yıldız geçiş tarihi 12 Ekim tarihinde gündeme geldi. Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek sorusu merak konusu oldu. Bilim insanları tarafından takip edilen ve gökyüzü meraklılarınca heyecanla beklenen kuyruklu yıldız, Türkiye semalarında görülebilecek. Peki, kuyruklu yıldız ne zaman, bugün mü geçecek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Kuyruklu YıldızMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNATEKNOFEST Adana, “DENEYAP Makeathon Yarışması” ile bilim ve inovasyon dolu bir şölene sahne oldu. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve ana teması “Uzayın Keşfi” olan yarışmaya Türkiye genelindeki 81 ilde bulunan 130 farklı DENEYAP Teknoloji Atölyesinde eğitim gören veya mezun olan ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Genç mucitler, uzay görevleri üzerine geliştirdikleri projelerle hem teknik hem de yaratıcı becerilerini ortaya koyarak Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki geleceğine yön verdiler.
#TEKNOFEST