Türk biliminin büyük başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk biliminin büyük başarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2020 07:00

Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.

Haberin Devamı

Dünyanın en etkili 159 bin 684 bilim insanı 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında listelendi. Çalışmada, 1996-2019 yılları arasında en az beş makale yayınlamış olan yaklaşık 7 milyon araştırmacının tüm akademik kariyerleri boyunca yaptığı çalışmalar incelendi.

SIRALAMAYA EN ÇOK İTÜ’DEN AKADEMİSYEN GİRDİ
Sıralamaya giren İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) akademisyenlerden kimya alanında çalışma yapanlar ağırlıkta. Onları, elektronik ve haberleşme mühendisliği ile çevre mühendisliği akademisyenleri takip etti. İTÜ'nün birincisi, alanında 39'uncu olarak yüzde 0.06'lık dilime giren Prof. Dr. A. M. Celal Şengör oldu. Ayrıca rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu da sıralamada 492'nci olarak yüzde 0.88'lik dilimde yer aldı. İTÜ’nün yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) 30, Koç Üniversitesi’nden 25, Boğaziçi Üniversitesi’nden ise 14 akademisyen PLOS Biology dergisinin yayınladığı sıralamada yer aldı.

Haberin Devamı

YTÜ YÜZDE 2’LİK DİLİMDE
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) 14 akademisyen yapılan değerlendirmeler sonucu, dünyada yüzde 2’lik dilim içerisinde yer aldı. Makalede yer alan bilgilere göre YTÜ Makine Mühendisliği bölümünde görev yapan Prof. Dr. İbrahim Dinçer sıralamada dünya 6’ncısı olarak yer aldı. Kimya mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Doymaz ise ilk 100’e giren bir diğer Türk bilim insanı oldu ve 51’inci oldu.

DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANLARINDAN BİRİ BİLECİK’TEN
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir de ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine girdi. Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonuyla yaklaşık 7 milyon bilim insanı üzerinde yürütülen araştırma sonucunda Beydemir, kendi alanında 80 bini aşkın insan arasından 376’ncı oldu. Bu haberin çok mutluluk verici olduğunu dile getiren Rektör Beydemir şöyle konuştu:
“7 milyon araştırmacı üzerinde yürütülen bir çalışma bu. Madicinal and Biomolecular Chemistry alanında 80 bin 622 kişiden 376’ncı sıraya yerleştim. Hem kendim hem de ülkem adına bunun mutluluğunu yaşıyorum. Biyokimya alanında çalışmalar yapmaya başladığım ilk günden şimdiye kadar insan ve hayvan dokularından çeşitli enzimlerin saflaştırılması, karakterizasyonu ve ilaç-enzim etkileşimleri üzerine araştırmalar yaptım. Enzimlerin kinetik özelliklerinin belirlenmesi ve protein mühendisliği şekilde araştırmalarda bulundum. Ayrıca enzim genlerinin klonlanması ve bu yolla enzim üretimi gibi çalışmalar yaptım ve halen de yapmaktayım. Bu konularda çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi yaptırdım. Konuyla ilgili 150 civarında yurtdışında SCI kapsamındaki dergilerde makaleler yayımladım. Bu makalelerime 4000’in üzerinde atıf yapılmıştır. Şimdi de Rektörü olduğum Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde, tüm akademik ve idari personelimizle bir ekip ruhuyla üniversitemizi ve ülkemizi daha ileriye taşımak için gayret gösteriyoruz.”

 

Haberin Devamı

BURSA’DAN BİRİNCİ ÇIKTI
Listeye giren Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, dünya sıralamasında kendi çalışma alanında 368, Türkiye sıralamasında 43'üncü ve Otomotiv Mühendisliği Bölümlerinde ve çalışma alanlarında birinci sırada yer aldı. Dergide konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen Yıldız, bilim dünyasında uluslararası yayınların ve atıfların çok büyük önemi olduğunu belirtti.

ARAŞTIRMAYA ANADOLU DAMGASI
Çorum Hitit Üniversitesi’nden Polimer Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Deniz ile Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Kabak da listede yer aldı. Profesör Deniz kendi alanında tüm dünyada 27 bin 568 kişi arsından 327’nci olurken, profesör Bülent Kabak 48 bin 453 kişiden 598’inci olarak önemli bir başarı elde etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!