Vegan diyetlerinin vazgeçilmezi olan besin mayasının tüketiminin son dönemde arttığını söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Besin mayası, zengin vitamin, mineral, aminoasit ve antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda B12 deposudur” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Besin MayasıSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmePeynir muadili bitkisel yiyecekler gerçeğinin cazip özelliklerini farklı malzeme ve tekniklerle taklit eder. Kimi kıvamı, kimi besin değerleri, kimiyse fermantasyonuyla alıştığımız peynir tadına benzer bir lezzet yakalar. Yapması da gayet basit, temel mantığını kavradıktan sonra seçeneklerin sınırı yok.
#Ceyda ARTUNYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk Mutfağıİnsan vücudunun gereksinim duyduğu pek çok vitamin bulunur. Bu vitaminler oldukça önemli bir takviye şeklinde çeşitli besinler yardımı ile alınabilir. Sağlık açısından bakıldığında gerekli görülebilen vitaminleri tam olarak almadığınız zaman çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunun için çok daha dikkatli olmak gerekir. İnositolun ne demek olduğunu, bu maddenin ne işe yaradığını ve inositol maddesinin hangi besinlerde bulunmakta olduğunu detayları ile derledik.
#İnositol Nedir?Dışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme KanseriSindirim sorunlarınız mı var? Karın ağrısı ve kabızlığınızın ardında yatan sebep süt ürünleri olabilir. Süt ürünü içermeyen bir beslenme düzenine geçmenizi gerektirecek belirtiler varsa bu ürünlerin yerine kullanabileceğiniz leziz alternatifleri öğrenin.
#Yazar100 yaşındaki Rukkiye Yalınalp, uzun yaşamanın sırrının doğal beslenme olduğunu söyledi. Yalınalp, tuzsuz yağı sevmediğini, tereyağı yerine ise don yağını (hayvanlardaki iç yağı) tercih ettiğini dile getirdi. Yakınları ise Yalınalp'ın genellikle serin yerlerde uyumayı tercih ettiğini ve suyu da mutlaka soğuk tükettiğini belirtti.
#Uzun Yaşamın SırrıHep sevdim onu. Yaratıcılığını, çalışkanlığını, inişlerini-çıkışlarını, gamzelerini, kızıyla ilişkisini, annesiyle ilişkisini, yazarlık macerasını, oyunculuğunu... Cesur kararlar alan, hayatı korkmadan dibine kadar yaşayan, bedeli neyse de ödeyen bir kadın İclal Aydın. Şimdilerde, yeni kitabı ’Kalbimin Can Mayası’ çıktı. İmzadan imzaya, röportajdan röportaja koşuyor. 9 yaş küçük eşinden bu yaz ayrıldı, kızı ve alzheimer’lı annesiyle İzmir’de yeni bir hayata yelken açtı. Yaşadıklarını, İzmir’deki apartman hayatını, komşuluk ilişkilerini öyle güzel anlatıyor ki... İzmir’de aradığı mutluluğu bulmuş. “80’lerin Türkiye’sinde yaşıyor gibiyim” diyor. Romanlarının bu kadar çok satmasının sırrı ise, başlıkta gizli...
#YazarZamanla hormonlarımız yavaşlıyor, cilt kalitemiz bozuluyor, uyku düzenimiz değişiyor ve gizli depresyona giriyoruz. Yaş aldıkça sadece aklımızda sorunlar, takıntılar, pişmanlıklar değil; bedenimizde toksinler, kirler, paslar birikiyor. Yaşlanmanın elbette önüne geçmek mümkün değil ama daha zarif, güzel ve sağlıklı yaşlanmak için neler yapmak gerekiyor, koruyucu kalkanlar nelerdir?
#Genç Kalmakİnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.
#ProbiyotikSağlıklı bir yaşam için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız çok önemli. Özellikle de soğuk algınlığından gribe, bronşitten faranjite kadar pek çok üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış aylarında. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan bağışıklık sistemini güçlendirmenin 9 yolunu anlattı, uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık SistemiDüzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmek bozulan bağırsak duvarını hem onarıyor hem de güçlenmesini sağlıyor. Hem kendiniz hem de çocuklarınızın sağlığı için ev yapımı ürünler tüketmeye özen gösterin.
#Bağırsak Sağlığı