Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nine'den uzun yaşamın sırları

Güncelleme Tarihi: Ağustos 07, 2020 16:53

#Uzun Yaşamın Sırrı#İç Yağı#Don Yağı
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2020 19:20

100 yaşındaki Rukkiye Yalınalp, uzun yaşamanın sırrının doğal beslenme olduğunu söyledi. Yalınalp, tuzsuz yağı sevmediğini, tereyağı yerine ise don yağını (hayvanlardaki iç yağı) tercih ettiğini dile getirdi. Yakınları ise Yalınalp'ın genellikle serin yerlerde uyumayı tercih ettiğini ve suyu da mutlaka soğuk tükettiğini belirtti.

1/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

6 çocuk sahibi Rukkiye Yalınalp'in doğum tarihi Hicri takvime göre 1339 olarak gözüküyor. Miladi takvime göre 1920 doğumlu olan Rukkiye Yalınalp'in çocuklarının torunları da dahil toplam 60 torunu bulunuyor.

2/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

2000 yılında eşi Celal Yalınalp'i 81 yaşında kaybeden Yalınalp, kızı Fadime ve damadı Hayri Balı ile birlikte kalıyor. Yalınalp, uzun yaşamını sağlıklı ve doğal beslenmeye borçlu olduğunu söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!

3/28tereyağ değil don yağ yedim

tereyağ değil don yağ yedim

Gençliğinde çok çalışkan olduğunu söyleyen Rukkiye Yalınalp, "Eskiden yiğit idim, gece- gündüz çalışırdım, iyi beslenirdim. Tuzsuz yağa hiç elimi batırmadım. Tuzlu yağ ile yemeklerimi yaparım, yerim. Tuzsuz yağı tövbeler olsun yemem.

4/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Bolca helle ve düğü çorbaları içtim. Ben her şeyi severim. Hiçbir şeyi ayırt etmem.

BAKMADAN GEÇME!

5/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Şimdiye kadar hiç tereyağı yemedim. Hep don yağı yedim. Yoğurt ve peynir yerdim. Ben hiç hasta olup yatağa düşmedim. Hayatımda bir kere hastaneye gittim" dedi.

6/28Serin ve soğuk suyu sever

Serin ve soğuk suyu sever

Rukkiye Yalınalp'ın damadı Hayri Bal, "Özellikle don yağını çok sever. Hayatı hep onunla geçmiştir. Hazır tuzsuz yağlardan hiçbir zaman yememiştir. Çorba ve doğal besinlerle beslenir. Hastaneye bir sefer götürdüm. Hayatında üzerine yorgan atmamıştır. Nerede soğuk ve serin yer varsa orada yatar. Soğuk suyu çok sever. İçtiği su mutlaka buzlu olacak" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!

7/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Torunu Musa Bal ise, "Ninem hep yoğurt ve don yağı yemiş. Kimliğinde 1339 yazıyor. Hesaplıyorlar 100'lü yaşlara denk geliyor. Çok sağlam.

8/28Hep yoğurt ve don yağı yemiş

"Hep yoğurt ve don yağı yemiş

Yemeğini yiyor. Lavaboya gidiyor. Burada geziyor. Sağlık durumu da gayet iyi. Görenler ise çok şaşırıyor. 11 çocuğu olmuş 5 tanesi vefat etmiş, 6 tanesi ise sağ. Toplamda 60 torunu var" dedi.

BAKMADAN GEÇME!

9/28İnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip

İnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip

İnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.

10/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Bir rivayete göre Hipokrat’ın “insan nasıl hiç hastalanmaz?” sorusuna kinayeli bir cevap verdiği söylenir. Cevap basittir. “Eğer hiç yemek yemezse hastalanmaz.” Aslında burada vurgulanmak istenen konu hastalıkların çoğunun bağırsaklarda başladığı ve beslenme alışkanlığımızdan kaynaklandığıdır.

BAKMADAN GEÇME!

11/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Temelde mükemmel bir bağışıklık sistemi bağırsaklarda başlar. Bağışıklık sistemini dengeleyen en önemli unsur ise probiyotiklerdir ki bunlar özellikle doğal yoğurtların içerisinde bolca bulunur.

12/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Probiyotikler, bağırsaklarda mikrobiyal dengeyi düzenleyen, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan canlı, faydalı bakterilerdi.

BAKMADAN GEÇME!

13/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Bir başka deyişle probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan, sağlığımızı koruyan faydalı canlı mikroorganizmalardır.

14/28Sofrasından yoğurt ve ayran eksik olmazdı

Sofrasından yoğurt ve ayran eksik olmazdı

Dünyada en uzun yaşayan Türk olarak anılan Zaro Ağa, erken yediği akşam yemekleri sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu.

BAKMADAN GEÇME!

15/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi ve 157 yaşına kadar yaşamayı başararak hayata veda etti.

16/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Üre, probiyotiklerle ilgili verdiği şöyle diyor:
“Probiyotikler insan vücudunda pek çok organda özellikle de kalın bağırsaklarda (kolonda) yoğunlukta bulunmaktadır. Bu sayı inanılmaz rakamlardadır. Vücudumuzda tüm hücre sayısının 10 katından çok yani yaklaşık 100 trilyon civarında probiyotik bakteriler bulunmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!

17/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Doğduğumuz andan itibaren bağırsaklarımıza yerleşen ve ölene kadar kalan bu mikroorganizmalar, hastalık etkeni bakterilerden korunma, immün yanıtın dengelenmesi, vitamin yapımı ve çeşitli besinlerin sindirimi için gereklidir.

18/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Probiyotik bakterilerin en zengin kaynağı ise evde yaptığımız yoğurtlardır fakat dikkat etmemiz gereken en önemli husus ise yoğurdun mayasıdır.”

BAKMADAN GEÇME!

19/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Diyetisyen Şengül Üre, probiyotiğin doğal yollarla alınmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Probiyotik yoğurt mayalarının eczanelerden alınmasını öneren Üre; Biodesis probiyotik yoğurt mayası ile marketlerden alınan şişe süt hatta kutu sütle dahi evde probiyotik yoğurt yapılabileceğini belirtti.

20/28Neden probiyotikli yoğurt mayası

Neden probiyotikli yoğurt mayası?

Fabrikasyon olarak üretilen yoğurtlarda uygulanan UHT veya pastörizasyon işlemi bazı vitamin ve mineral değerleri ile probiyotik bakterilerin kaybına neden olur.

BAKMADAN GEÇME!

21/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Biodesis probiyotikli yoğurt mayasıyla mayalanan yoğurtlarda probiyotik bakteriler yoğurdun içinde çoğalmaya devam ederler.

22/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Bu bakteri artışı evde mayaladığımız yoğurdu çok daha kıymetli ve sağlık açısından önemli bir besin yapmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!

23/28İlaç niteliği taşıyor

İlaç niteliği taşıyor

Dr. Zeynep Delen'in öncülüğünde Amerikalı akademisyenler Prof. Dr. Patricia O'Hara ve Prof Dr. Richard Blatchly iş biriliğiyle hazırlanan seminerde, zeytinyağının tarihi ve kimyası üzerine bilgi verildi.

24/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Dr. Delen'in konuşmasıyla başlayan seminerde, zeytinyağının MÖ 60 bin yıl öncesine dayanan tarihinden günümüze kadar geçirdiği süreçleri anlatıldı. Son 50 yılda bütün dünyanın ilgisini çekmeye başlayan zeytinyağının uzun ömür ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu vurgulayan Delen, kalitelisinin ilaç niteliği taşıdığını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

25/28Sağlıklı yaşamın sırrı onda saklı

Sağlıklı yaşamın sırrı onda saklı

Zeytinyağının faydalarına değinen Dr. Delen, özellikle cilde, kansere ve alzheimer hastalarına iyi geldiğini söyledi.

26/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Zeytinyağının kalitesi ve korunması hakkında da ipuçları vererek, "Zeytinyağı, uzun ömürlü yaşamanın sırrını bizlere veriyor.

BAKMADAN GEÇME!

27/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Amerika'da, Uzakdoğu'da ve Avustralya'daki insanlar, Akdeniz insanlarının neden bu kadar uzun ömürlü olduklarını merak ediyorlar ve bunun nedenini zeytinyağına bağlıyorlar" dedi.

28/28Uzmanından değil 100 yaşındaki Rukkiye Nineden uzun yaşamın sırları

Zeytinyağı alınırken şeffaf olmayan şişelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Zeynep Delen, zeytinyağının güneş ışığı aldığında asidik değerinin artarak kalitesinin bozulduğunu ve bayatladığını söyledi.

 

 

 

 

İnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.

Bir rivayete göre Hipokrat’ın “insan nasıl hiç hastalanmaz?” sorusuna kinayeli bir cevap verdiği söylenir. Cevap basittir. “Eğer hiç yemek yemezse hastalanmaz.” Aslında burada vurgulanmak istenen konu hastalıkların çoğunun bağırsaklarda başladığı ve beslenme alışkanlığımızdan kaynaklandığıdır. Temelde mükemmel bir bağışıklık sistemi bağırsaklarda başlar. Bağışıklık sistemini dengeleyen en önemli unsur ise probiyotiklerdir ki bunlar özellikle doğal yoğurtların içerisinde bolca bulunur.

Probiyotikler, bağırsaklarda mikrobiyal dengeyi düzenleyen, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan canlı, faydalı bakterilerdir. Bir başka deyişle probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan, sağlığımızı koruyan faydalı canlı mikroorganizmalardır.

 

SOFRASINDAN YOĞURT VE AYRANI EKSİK ETMEDİ

Dünyada en uzun yaşayan Türk olarak anılan Zaro Ağa, erken yediği akşam yemekleri sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi ve 157 yaşına kadar yaşamayı başararak hayata veda etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Üre, probiyotiklerle ilgili verdiği şöyle diyor:

“Probiyotikler insan vücudunda pek çok organda özellikle de kalın bağırsaklarda (kolonda) yoğunlukta bulunmaktadır. Bu sayı inanılmaz rakamlardadır. Vücudumuzda tüm hücre sayısının 10 katından çok yani yaklaşık 100 trilyon civarında probiyotik bakteriler bulunmaktadır.

Doğduğumuz andan itibaren bağırsaklarımıza yerleşen ve ölene kadar kalan bu mikroorganizmalar, hastalık etkeni bakterilerden korunma, immün yanıtın dengelenmesi, vitamin yapımı ve çeşitli besinlerin sindirimi için gereklidir. Probiyotik bakterilerin en zengin kaynağı ise evde yaptığımız yoğurtlardır fakat dikkat etmemiz gereken en önemli husus ise yoğurdun mayasıdır.”

Diyetisyen Şengül Üre, probiyotiğin doğal yollarla alınmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Probiyotik yoğurt mayalarının eczanelerden alınmasını öneren Üre; Biodesis probiyotik yoğurt mayası ile marketlerden alınan şişe süt hatta kutu sütle dahi evde probiyotik yoğurt yapılabileceğini belirtti.

 

NEDEN PROBİYOTİKLİ YOĞURT MAYASI?

Fabrikasyon olarak üretilen yoğurtlarda uygulanan UHT veya pastörizasyon işlemi bazı vitamin ve mineral değerleri ile probiyotik bakterilerin kaybına neden olur.

Biodesis probiyotikli yoğurt mayasıyla mayalanan yoğurtlarda probiyotik bakteriler yoğurdun içinde çoğalmaya devam ederler. Bu bakteri artışı evde mayaladığımız yoğurdu çok daha kıymetli ve sağlık açısından önemli bir besin yapmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:
#Uzun Yaşamın Sırrı#İç Yağı#Don Yağı

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin Suresi Doğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.