HÜRRİYET'E BAĞLI KAL
E-Gazete ile tüm gelişmeler, bilgisayar, tablet ve telefonunda.
Hürriyet haberlerinden geri kalma, tüm aboneliklerini yönet ve abone ol.
Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Elektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
Yapılan çalışmalar herhangi bir sağlık problemi olmayan çocukların günde ortalama 30-34 defa öksürebildikleri gösteriliyor. Ancak öksürük aynı zamanda altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Onun için bu durumun en doğru şekilde değerlendirilmesi önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Köksal çocuklarda oluşabilecek öksürükte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.
İki çocuk annesi Morgan Rachal, TikTok’ta öylesine gezinirken şok edici bir gerçeği öğreneceğinden habersizdi. Bir çocuğun videolarını gördüğünde genç anne, şu anda 20 aylık olan kızı Lydia ile çarpıcı bir benzerlik olduğunu fark etti. Bu benzerlik sonrası şüphelenen Morgan, çocuk doktoruna danıştı ve kızına çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo teşhisi kondu.
Havaların ısınmasıyla birlikte sıcaklar insanları daha fazla etkilemeye başladı. Güneş çarpmasının başlıca belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve nöbetlerin yer aldığını kaydeden uzmanlar, ayrıca kalp atış hızında artış veya çarpıntı, kas krampları ve bayılma gibi belirtiler de görülebildiğini söylüyor.
Bebeklik döneminde beklenmedik ölümleri önlemeyi ve bebek sağlığını geliştirmeyi amaçlayan bir İngiliz yardım kuruluşu olan The Lullaby Trust, ebeveynlerin farkında olmadan bebeklerini boğulma veya ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu. Peki nasıl oluyor da ebeveynler bebeklerini boğulma ya da ABÖS tehlikesine maruz bırakabiliyor?
ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
Çocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
Bebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.