Bu sefer farklı bir yılbaşı sofrası olsun

Güncelleme Tarihi:

Bu sefer farklı bir yılbaşı sofrası olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2023 07:00

Yılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.

Haberin Devamı

Yeni yıla sayılı günler kala tüm evlerde keyifli bir telaş başladı. Bu mutlu günler, birçok evde aileleri ve arkadaşları bir araya getiriyor. Umutla beklenen yeni bir sayfayı da temsil ediyor. Yeni yıla özenle hazırlanmış sofralarda girmek herkesin önceliği. Keyifle kurduğumuz bu kalabalık sofraların herkesin damak tadına ve en önemlisi beslenme tercihine göre hazırlanması, dekorasyon ve sunumla göz alması çok önemli.

Bitki bazlı ve vegan beslenmeyi tercih edenlerin sayısı tüm dünyada yükselişte. Yılbaşı sofrası dendiğinde akla hep rengârenk bir sofra, nefes kesen görkemde etli bir ana yemek, rengârenk salatalar geliyor... Genellikle bütün bir hindi bu nefes kesme görevini üstleniyor ama bitki temelli bir yılbaşı sofrasını da sunumlarıyla ‘uçurmak’, farklı beslenme biçimlerini tercih edenlere cazip seçenekler sunmak da mümkün. Vegan sayfamızın yazarlarından Ceyda Artun’a işin püf noktalarını sorduk...

Haberin Devamı

◊ Sofranın ortasına gelecek ve boyut olarak da herkesi etkileyecek bir parça şart. Bu noktada büyük bir tepside sebzeler üzerinde uzun uzun pişmiş bütün istiridye mantarlarını düşünebilirsiniz. Tepsinin dibinde biriken aromatik sular da enfes bir etsiz gravy sosa dönüşebiliyor. Yanına vegan krema ve aromatik otlarla yaptığınız bir patates püresi ve kızılcık sosla ana yemek için gerekli her şeyi tamamlayabilirsiniz.

◊ Bütün olarak pişmiş bir karnabahar yine sofra merkezinde yer almak için çok iyi bir aday. Önce bütün halde hafif haşladığınız karnabaharı baharat çeşitleri ve sosla fırınlayabilir, üzerine barbekü sos sürüp kızararak çıtır pişmesini sağlayabilirsiniz. Karnabaharın yanına karbonhidrat önerim, zeytinyağıyla pişen içpilav olabilir. Eğer benim gibi yılbaşı sofrasında kırmızı ve yeşil renklerin olmasından hoşlananlardansanız nar ve kaleyi veya karalahanayı salatada buluşturabilirsiniz.

◊ Bitki temelli bir sofra kurarken görsellik kadar besleyici seçenekler olmasına da dikkat edilmesi gerek... Bunun yolu sofradaki protein, lif ve karbonhidrat dengesini doğru kurmaktan geçer. Vegan sofralarda genelde fazlasıyla karbonhidrata yönelim olabiliyor ancak bu dengeyi sağlamak aslında oldukça kolay. Sebze ağırlıklı bir menüye bakliyatla hazırlanmış salatalar ve mezelerle kolaylıkla protein takviyesinde bulunabilirsiniz. Patates püresi ve pilav gibi eşlikçiler de karbonhidrat olarak fazlasıyla yeterli gelecektir.

Haberin Devamı

◊ Yılbaşı tatlısına zencefil, tarçın, yıldız anason gibi iç ısıtıcı baharat çeşitleri kullanılabilir. Çırpılmış vegan kremayla süslediğiniz, baharatlı bir havuçlu kek, balkabaklı turta, herkese minik hediyelikler olarak verebileceğiniz zencefilli kurabiyeler, baharatlı bir tiramisu sadece bitki temelli beslenenleri değil herkesi mutlu edecek tatlılardan olabilir.

Aradığınız tüm çeşitler bu kataloglarda...

Metro Türkiye, yılbaşı akşamını pratik ve kolay lezzetlerle karşılamak isteyenler
için binlerce farklı ürünü raflarında sunuyor. Temaya uygun 600’den fazla ürünü ve
Gastronometro şeflerinin tariflerini yılbaşı özel kataloğunda, sofra şıklığınıysa dekorasyon kataloğunda inceleyebilirsiniz.
◊ Metro Chef markalı hazır mezeler, ara sıcak ve garnitür çeşitleri, yerli ve yabancı peynirler, Metro Chef’in füme et seçenekleri, hindiden kırmızı ete, balık çeşitlerinden bitki bazlı proteinlere sofraya koyabileceğiniz birçok farklı malzemeyi Metro Türkiye’de tek bir çatı altında bulabilirsiniz. Tatlıyla uğraşmak istemeyenler Rioba sufle, cheesecake ve tiramisu gibi hazır tatlılara göz atabilir.
◊ Yılbaşı temalı tabak ve kâse çeşitleri, renk renk Amerikan servis ve runner’lar, peçeteler, mumlar ve sofraya ışıltı katmak için değerlendirebileceğiniz çeşit çeşit

Bu sefer farklı bir yılbaşı sofrası olsun

Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan
Tiftik mantar tandır (4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 kg istiridye mantarı
◊ 4-5 kestane mantarı
◊ 1 yemek kaşığı besin mayası
◊ 2 havuç
◊ 2 kereviz sapı
◊ 2 arpacıksoğanı
◊ 4 kuru domates
◊ 1 baş sarımsak
(ortadan yarıya kesilmiş)
◊ 150 gr vegan tereyağı
◊ 1/4 demet taze kekik
◊ Zeytinyağı
◊ Tuz, karabiber

Gravy sos için

◊ 1 yemek kaşığı soya sosu
◊ 60 ml elma sirkesi
◊ 1 tatlı kaşığı domates püresi
◊ 1 yemek kaşığı miso (isteğe bağlı)
◊ 60 gr un ◊ 1/2 lt sebze suyu

Patates püresi için

◊ 1,5 kg patates
◊ 120 gr vegan tereyağı
◊ 150 ml vegan krema
◊ 300 ml soya veya yulaf sütü
◊ 5 diş sarımsak
◊ 1-2 çay kaşığı rendelenmiş muskat
◊ 2’şer dal taze kekik ve biberiye
◊ Tuz ◊ Beyazbiber

NASIL YAPARIM?

◊ İstiridye mantarlarını bir kaba alın. Üzerine zeytinyağı, elma sirkesi, soya sosu, arpacıksoğanı, kekik, biberiye,
1 yemek kaşığı besin mayası, isli paprika, tane karabiber ve tuz ekleyip 2 saat buzdolabında marine edin.
◊ Havuç, kereviz sapı, soğan ve kestane mantarlarını kalın dilimler halinde doğrayın. Diğer malzemelerle birlikte derin bir fırın tepsisine alın. Üzerine marine edilmiş mantarınızı yerleştirin. Alüminyum folyoyla kapatıp 200 derecede 1 saat, sonrasında üzerini açıp 180 derecede arada mantarları çevirerek 40 dakika pişirin.
◊ Fırından çıkınca mantarınızı tiftiklemek üzere soğumaya bırakın. Soğuyunca tepeden aşağı çekerek tel tel ayırın.
◊ Tepsinizi içinde kalan malzemelerle ocağın üstüne alıp karıştırarak pişirmeye başlayın. Domates püresi, miso, soya sosu ve elma sirkesini ekleyin. Piştikçe, yağ ve sosun birbirinden ayrışmaya başladığını göreceksiniz. Bu noktaya gelince un ekleyin ve karıştırarak pişirin. Sebze suyu ekleyerek sosu açmaya başlayın ve tepsinizin dibine yapışanları kazıyın. Kıvamını ekleyeceğiniz sebze suyu miktarıyle zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. En son süzgeçten geçirin.
◊ Patatesleri soyup eşit boyutta iri iri doğrayın. Soğuk suyun içine bol tuz atıp pişirmeye başlayın. Kaynayınca
15 dakika daha pişirin.
◊ Bu sırada tencereye tereyağı ve sarımsakları alın. Sarımsaklar cızırdamaya başlayınca krema ve baharat çeşitlerini ekleyin. Kaynayınca altını kapatıp demlenmeye bırakın.
◊ Patatesler pişince çatalla iyice ezip içine sütü ve hazırladığınız kremayı süzerek ekleyin. Spatulayla karıştırarak birbirlerine yedirin. Tüm sütü yedirmeye ama patateslerin nişastasını salmasına izin vermemeye özen gösterin.
◊ Servis için hepsini bir tabakta birleştirerek sunum yapın.

Haberin Devamı

Şef Yaren Çarpar’dan
Tiftik hindi tandır (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 hindi but

Salamura suyu için

◊ 1 lt su
◊ 200 gr şeker
◊ 100 gr tuz
◊ 8-10 yıldız anason
◊ 15-20 karanfil
◊ 2-3 çubuk tarçın
◊ 7-8 kakule

Gravy sos için

◊ 1 yemek kaşığı tereyağı
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 2 su bardağı tavuk suyu
◊ 1/4 muskat rendesi
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ Bolca karabiber

Patates püresi için

◊ 750 gr patates
◊ 100 gr tereyağı
◊ 5 gr toz zerdeçal ◊ 7-8 gr tuz
◊ 2 limon (kabuğu rendelenmiş)

Kızılcık sos için

◊ 500 gr kuru kızılcık ◊ 80 ml su
◊ 10 ml zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı yenibahar
◊ 2-3 kakule ◊ 1 tutam toz tarçın
◊ 1 limon (kabuğu rendelenmiş)

NASIL YAPARIM?

Haberin Devamı

◊ Suyun içine tüm salamura malzemelerini koyup şeker ve tuz eriyene kadar ısıtın. Soğumaya bırakın. Hindi butlarını bu suya yatırın ve buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün butları çıkarıp kurulayın. Zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırıp fırın tepsisine aktarın.
◊ Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 180 derece fırında et kemikten ayrılacak noktaya gelene kadar pişirin.
◊ Patatesleri bir tencerede kabuklarıyla haşlayın. Patatesler yumuşadığında suyunu süzüp soyun. Bir mutfak robotuna patatesleri ve diğer tüm malzemeleri koyup pürüzsüz olana kadar çekin.
◊ Kızılcıkları biraz ıslayıp yumuşatın. Ardından süzüp mutfak robotuna alın. Kalan tüm malzemeleri ekleyip püre kıvamına gelene kadar çekin.
◊ Gravy sos için küçük bir sos tenceresinde tereyağı ve unu kavurun. Rengi hafif kahverengiye döndüğünde tavuk suyunu sürekli çırparak ekleyin. Koyu kıvamlı ama akışkan bir sos olduğunda üzerine tuz, karabiber ekleyip tatlandırın. Hindinin üzerine sıcak servis edin ya da hindiyle servis etmeden önce karıştırıp hindiyi tabaklayın.

 

Bu içerik sponsorludur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!