Astronomi
Astronomi Haberleri
En yaşlı kara deliğin ışınları 13 milyar ışık yılı öteden geliyor
Gök bilimciler, J0313-1806 ismi verilen kuasarın merkezindeki kara deliğin şimdiye kadar keşfedilen "en yaşlı kara delik" olduğunu saptadı.
Küsuf ve husuf namazı nedir? İşte Diyanet bilgisi
Küsuf ve husuf kelimeleri güneş ve ay tutulması hakkında birbirinin yerine kullanılmakla birlikte fıkıh ve astronomi literatüründe genellikle güneş tutulması için küsûf, ay tutulması için husuf kelimesi yaygınlık kazanmıştır. Peki, Küsuf ve husuf namazı ne zaman kılınır?
Bilim insanları 10 milyar yaşında gezegen buldu
Dünyanın iki katı büyüklüğündeki gezegenin geçmişte yaşam barındırma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
Hatice Şendil: Bir amazon kadınını oynamak istiyorum
Hatice Şendil, oğlu Can’ın doğumuyla birlikte ara verdiği setlere “Uyanış Büyük Selçuklu” dizisiyle dönüş yaptı. Re Touch dergisi için objektif karşısına geçen ünlü oyuncu canlandırdığı Terken Hatun’u ve hayallerini anlattı.
Ay'ın etrafındaki hale şaşkınlık yarattı! İnanılmaz görüntüler
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ve haberlere konu olan ay etrafında oluşan hale ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, bu halenin yılda birkaç kere ve herhangi bir mevsimde görülebileceğini söyleyerek, “Bilimsel veriler Ay etrafındaki halenin tesadüf olduğunu öngörüyor” dedi.
Ay etrafındaki hale tesadüf olabilir
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ve haberlere konu olan ay etrafında oluşan hale ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, bu halenin yılda birkaç kere ve herhangi bir mevsimde görülebileceğini söyleyerek, “Bilimsel veriler Ay etrafındaki halenin tesadüf olduğunu öngörüyor” dedi.
Harvard Üniversitesi profesöründen dünyayı sarsacak 'dünya dışı yaşam' açıklaması!
Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı'ndan dünyayı sarsacak 'dünyadışı yaşam açıklaması. Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü başkanı Prof. Avi Loeb'e göre, dünya dışı yaşama ait bir cisim yakın zamanda gezegenimizin yakınından geçti. Loeb yeni kitabında, 2017 yılında dünyaya yakın bir mesafeden geçen Oumuamua gök cisminin dünya dışı medeniyetlere ait olduğuna inandığını ve bu fikrini destekleyecek ciddi bulgulara sahip olduğunu yazdı.
Senegal'de Atlantik Okyanusu'na komşu 'cep çölü': Lompoul
Senegal'de bulunan ve dünyanın en küçük çöllerinden kabul edilen Lompoul, turistlere konforlu ve güvenli bir çöl deneyimi sunuyor.
Bilim insanları 2020 yılında önemli buluşlara imza attı
Dünya 2020 yılında pek çok olaya tanıklık ederken, uzay boşluğunda da bilim insanlarının önemli buluşlara imza attığı belirtildi.
2021 yılına damga vurması beklenen bilimsel gelişmeler
2020'nin getirdiği salgın karmaşası 2021 yılında devam edecek dahi olsa bilim, Covid-19'u sonlandırmak adına tüm hızıyla çalışmalarına devam ediyor. Bilimsel çalışmalar 2021 yılında da hem salgın üzerine hem daha pek çok alanda devam edecek.
Jüpiter-Satürn kavuşumu gerçekleşti
'Büyük Jüpiter-Satürn Kavuşumu' 21 Aralık akşamı gerçekleşti ve Güneş Sistemi'nin en büyük iki gezegeni, 800 yıllık aradan sonra ilk kez birbirlerine bu kadar yakın olarak görüldü.
YTB, koronaya rağmen hizmetlerini sürdürdü
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen bu yıl da yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik hizmetlerini devam ettirdi.
Ali Kuşçu kimdir? İşte kısaca Ali Kuşçu'nun hayatı
Timurlular devrinde Semerkant'ta yetişen, Fatih Sultan Mehmet'in 1473'te Uzun Hasan üzerine yaptığı seferde yanında götürdüğü Ali Kuşçu, dönüşte Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin edildi. Peki, Ali Kuşçu kimdir? İşte kısaca Ali Kuşçu'nun hayatı...
Marifetname nedir ve kimin eseridir? Marifetname Kitabı özellikleri ve türü hakkında bilgi
Marifetname, ansiklopedi türünde yazılmış iki ciltlik bir eserdir. Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın oğlu Seyyid Ahmed Naimi için kaleme aldığı eser toplam dört bölümden oluşur. Yazar, ''Hatime'' adlı son bölümde, Türk-İslam kültürüne ait çeşitli töreleri ayrıntılı bir şekilde anlatır. Marifetname kitabının özelliklerini sizin için derledik.
Batlamyus kimdir? Ptolemy Teoremi nedir? Batlamyus hayatı ve haritası hakkında bilgi
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler geçmişte yapılan araştırmalar ile temelleri atılmıştır. Geçmiş dönemlerde kullanılan imkanlara göre elde edilen çok önemli araştırmalar sayesinde pek çok buluş gerçekleştirilmiştir. Milattan sonra 165 yıllarında yaşadığı tahmin edilen Batlamyus bunlardan biridir. Peki Batlamyus kimdir? Ptolemy teoremi nedir? Batlamyus hayatı ve haritası hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Yüksek öğretim sürecinde bireylere mesleki alanlarda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmaktadır. Her meslek için açılan bölümlerde ise o mesleğin gerektirdiği nitelikleri kazandıracak eğitimler verilmektedir. Bu nedenle de gençler üniversite bölümlerini ileride mensubu olmak istedikleri mesleğe göre seçmektedir. "Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Nedir? Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar? Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler, Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Dersleri, Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği İş İmkanları" Başlıkları ile sizin için bölüm hakkında tüm bilgileri derledik.
889 yılda şiirleri unutulmadı: Ömer Hayyam
Asırlardır dilden dile dolaşan rubailere imza atan İranlı şair, filozof, alim ve astronom Ömer Hayyam'ın vefatının üzerinden 889 yıl geçti.
Samanyolu Galaksisi süper kütleli kara deliğe oldukça yakın
Dünya'nın Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli kara deliğe sanılandan 2000 ışık yılı daha yakın olduğu açıklandı.
Astronomi Ve Uzay Bilimleri Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Astronomi ve uzay bilimleri genel olarak dünyanın en eski dönemlerinden beri yapıla gezegenleri ve uzay bilimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ilgilendiği cisimler genel olarak gezegenler, yıldızlar ve benzeri türleridir. Sizler için astronomi ve uzay bilimleri hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Avusturalya’da meteorun düşme anı kameralara yansıdı
Avustralya’da araştırma gemisinin kamerasına takılan bir meteor geceyi adeta gündüze çevirdi.
Ali Kuşçu Uzay Evi ve Robot Okulu öğrencilerinden önemli başarı
Eyüpsultan Belediyesi Bilişim Akademi bünyesinde bulunan Ali Kuşçu Uzay Evi ve Robot Okulu’nun öğrencilerinden oluşan “Pegasus Takımı” İTÜ APİS ArGe ekibi tarafından Türkiye genelinde düzenlenen “İtü Apis Arge Liseler Arası Model Uydu Yarışması”nda ikinci oldu.
NASA’daki ekibin başkanı oldu! Uzayda yaşamı araştıracak olan Betül Kaçar: 'Hadsiz hayaller kurun'
Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA bünyesinde evrende yaşam arama çalışmalarını yürütecek 12 araştırma grubundan oluşan ekibin başkanı oldu. NASA’da böyle bir pozisyona getirilen ilk Türk olan Kaçar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında “Çok çalışın, inat edin, direnin. Hadsiz hayaller kurun” dedi.
Kronometre fiyatları - En iyi, ucuz kaliteli kronometre modelleri ve tavsiyeleri
Kronometre özellikle spor yapanlar tarafından çok fazla kullanılmaktadır. Bu sebeple de günümüzde bu cihazlar çok kişi tarafından satın alınmaktadır. ,Yazımızda kronometre nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ne amaçla kullanılır, modelleri ve çeşitleri nelerdir, satın alırken nelere dikkat etmek gerekir gibi soruların cevaplarını derledik.
Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde önemli atama
BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde "Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi" niteliğiyle hizmete açılan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) genel müdürlüğü görevine Halit Mirahmetoğlu getirildi.
Uzayla ilgili çok ilginç sırları ortaya çıkardılar! Yaptıkları çalışmalar bilim insanlarını şaşırttı
Afrika'nın Mali Cumhuriyeti’nde yaşayan Dogon Kabilesi dünyanın en ilginç kabilesi olarak biliniyor. 250 bin kişilik yüksek bir nüfusa sahip bu kabileyi ilginç kılan özellik sizi çok şaşırtacak...
‘Şu Kız Kulesi’nin aklı olsa Galata Kulesi’ne varır’
Demiş Bedri Rahmi Eyüboğlu 1500 yaşındaki kule için. İstanbul’un en eski tanıklarından Galata Kulesi restore edildikten sonra tekrar ziyarete açıldı. Kent kültürü araştırmacısı mimar Turan Akıncı’yla şairlere ilham veren, efsaneleriyle âşıkları kucaklayan Galata Kulesi’nden İstanbul’a bakıp tarihini konuştuk ve çevresini keşfettik.
Mavi Dolunay, 76 yıl sonra dünyanın her yerinden görüntülenecek
İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, "Cumartesi gecesi görülecek Mavi Dolunay, 76 yıl sonra ilk defa dünyanın her yerinden görüntülenecek. Bu çok nadir görülen olay, bu bakımdan önemlidir." dedi.
Kozmoloji nedir ve neyi inceler? Kozmoloji bilimi (Evren Bilim) hakkında kısaca bilgiler
Kozmoloji, evrenin yapısını, gezegenlerin hareketlerini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Diğer adı Evrenbilimdir. Kozmogoni, Sufi Kozmolojisi ve Eskatoloji gibi birçok alt dalı vardır. Kozmoloji nedir ve neleri inceler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
NASA'dan şaşkınlık yaratan açıklama: Ay'da su bulduk
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ilk defa Ay'ın güneş gören yüzeyinde su bulduklarını açıkladı.
Son dakika haberi... Bütün dünya bu haberi bekliyordu! NASA, Ay'daki heyecan verici keşfi duyurdu
Son dakika haberi: ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay hakkında "heyecan verici" keşfi açıkladı. NASA'dan yapılan açıklamada Ay'ın yüzeyinde su bulunduğu duyuruldu.
Dünya'nın gözü NASA'da: Ay'la ilgili sürpriz keşif duyurulacak
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 26 Ekim'de Ay hakkında "heyecan verici" yeni bir keşfi açıklayacağını duyurdu.
Doğu Anadolu Gözlemevi ne zaman kapılarını açıyor?
Erzurum'da, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin desteğiyle yapımına devam edilen, alt yapısının yüzde 95’i, bina ve kubbelerin de yüzde 90'lık bölümü tamamlanan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) uzayı gözlemlemek için adeta gün sayıyor.
Nasiruddin Tusi kimdir? Tusi'nin hayatına dair detaylı bilgiler
Nasiruddin Tusi 11 Cemâziyelevvel 597’de (17 Şubat 1201) Tûs’ta doğdu. İlmi anlamda pek çok gelişime imza atan Nasiruddin Tusi, dönemin tanınan ilim insanlarından olmuştur. Tûsî, Öklid’in beşinci postulatı olan “koşutlar postulatı”nı yeterince doyurucu bulmamış ve onu “Tûsî postulatı” diye tanınan başka bir şekilde ortaya koymuş, bu postulatı kanıtlamada başarılı olamamışsa da postulatının ne olduğunun açıklığa kavuşmasına ve Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasına öncülük etmiştir. İşte, Nasiruddin Tusi hakkında detaylı bilgiler
Oda sıcaklığında ilk süper iletken maddesi sentezlendi
TechExplorist sitesinin haberine göre, Rochester Üniversitesinde makine mühendisliği, fizik ve astronomi öğretim görevlisi Ranga Dias ve ekibinin sentezlediği madde, yaklaşık 15 derecede herhangi bir dirençle karşılaşmadan elektriği iletebilir görünüyor.
Ali Kuşçu Uzay Evi 50 binden fazla öğrenciye ulaştı
Ali Kuşçu Uzay Evi hizmete başladığı 2014 yılından bu yana, her geçen gün eğitim içeriklerini geliştirerek ve yeni modeller üreterek 50 binden fazla öğrenciye hizmet verdi.
63 ışık yılı uzaklıkta dış gezegen tespit edildi
Almanya’da Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden gökbilimcilerin, dünyadan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde bir dış gezegenin varlığını doğruladıkları ve bunu kanıtlamak için de fotoğraf paylaştıkları belirtildi.
63 ışık yılı uzaklıktaki dış gezegenin fotoğrafı paylaşıldı!
Almanya'da Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden gökbilimciler, Dünyadan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde b Pictoris c adı verilen bir dış gezegenin fotoğrafını paylaştı.
Dünya'ya yaklaşan gök cismi eski bir roket parçası mı?
Dünya'ya yaklaştığı eylül ayında keşfedilen gök cisminin asteroid değil 54 yıl önce Ay misyonunda kullanılan bir roket parçası olabileceği bildirildi.
Bilim insanları açıkladı... Kara deliklerdeki manyetik alan...
Dünya üzerinde, kara delikler ve nötron yıldızlarında görülenlere benzer güçte manyetik alanların yaratılabileceği bildirildi.