Uzay yolculuğunda üniversiteler görev başında

Güncelleme Tarihi:

Uzay yolculuğunda üniversiteler görev başında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 17:36

Türkiye’nin uzaya gidecek ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştireceği deneylerde 8 üniversitenin imzası bulunuyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamındaki ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi’nin yöneticisi ve ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü doktora programı öğrencisi olan Ömer Ataş, Alper Gezeravcı’nın bilimsel danışmanlığını yapıyor. Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapacağı 13 bilimsel deneyden 9’u üniversiteler tarafından hazırlandı. Ankara, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, Üsküdar, Yıldız Teknik, Haliç ve Nişantaşı üniversitelerindeki bilim insanları hazırladıkları deneylerden gelecek verileri heyecanla beklemeye başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye’nin uzaya ilk astronotu gönderecek olmasına ilişkin sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

YOLCULUK ÖĞRENCİLERİMİZİ MOTİVE EDECEK
“Tarihi bir heyecan içindeyiz. Üzücü günlerin ardından büyük bir gururu milletçe yaşamaya hazırlanıyoruz. Ay yıldızımız ilk uzay yolcumuz ile birlikte uzaya çıkıyor. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı gururla uzaya uğurluyoruz. Türk üniversitelerinin yetiştirdiği havacılık ve uzay mühendisleri dünyanın saygın kurumlarında ve ülkemizin uzay çalışmalarında yer alıyor. Bu yolculuk özellikle onları ve halen eğitimlerini almakta olan öğrencilerimizi eminim ki gururlandıracak ve daha çok motive edecektir. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Alper Gezeravcı üniversitelerimizin bazı önemli deneylerini gerçekleştirecek.”

Haberin Devamı

7 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ UZAY ALANINDA EĞİTİM ALIYOR
Türkiye’deki üniversitelerde havacılık ve uzay alanında Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Uzay, Havacılık ve Uzay, Uzay ve Uydu, Uçak ve Uzay Mühendisliği gibi bölümler bulunuyor. Ayrıca birçok üniversitedeki yüksek lisans ve doktora programları bilim insanı yetiştiriyor. 2023-2024 akademik yılı verilerine göre söz konusu programlarda 6 bin 15’i lisans, 718’i yüksek lisans, 245’i doktora olmak üzere toplam 6 bin 978 öğrenci öğrenim görüyor.

BAKMADAN GEÇME!