Hangi teleskopu alalım?

Güncelleme Tarihi:

Hangi teleskopu alalım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2021 07:00

Amatör astronom Mustafa Aydın, teleskop almak için bütçemizi ve yapmak istediğimiz gözlem türünü belirlememiz gerektiğini söylüyor. Ay, gezegenler, derin uzay objeleri ya da astrofotoğrafçılık için alınacak teleskopların farklı olduğunu belirtiyor. Bir başka amatör astronom Zafer Emecan, yeni başlayan gökyüzü gözlemcileri, orta seviyedekiler ve profesyoneller için teleskop önerileri veriyor...

Haberin Devamı

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN

- Gözleme yeni başlayanlar, öncelikle mercekli bir teleskop almalı. Aynalı teleskoplarda görüntü dikey ve yatay eksende ters olacağından, gözlem yapmaya alışmak zor. Mercekli teleskoplarda bu sorun yok, ayrıca karasal gözlem de yapılabiliyor. Tavsiyem, en az 60 mm mercek çapına sahip AZ kundaklı bir teleskop olur.

- Kundak, teleskopun üzerine oturduğu tripoda deniyor. Birkaç çeşidi var: AZ kundak, ekvatoryal kundak, çatal kundak.

- Başlangıç teleskopları, kolay taşınan ve ilk aşamada fazla masraf yapmaya gerek olmayan, ‘geçiş düzeyi’ teleskoplarıdır. Bunlar, çocuklara astronomi ve uzay bilimleri sevgisini aşılamak için de ideal. Bu teleskoplarla Ay’ın kraterlerini, Jüpiter’in uydularını inceleyebilir, Satürn’ün halkalarını görebilirsiniz.

Haberin Devamı

· MEADE, Infinity 60 AltAzimut-Mercekli Teleskop. 1.330 lira.
· Meade StarPro Az70 Teleskop. 2.513 lira.
· National Geographic Aynalı Teleskop. 2.906 lira.

Hangi teleskopu alalım

ORTA SEVİYEDEKİ GÖZLEMCİLER İÇİN

- Orta düzey teleskoplar, daha çok derin uzay gözlemleri yapmak isteyen kişilere göre... Bu teleskopları ışık kirliliğinden uzak yerlerde nebula, galaksi, yıldız kümeleri gibi uzak ve soluk gökcisimlerini incelemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca astrofotoğraf çekimlerini başlangıç düzeyinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer orta düzey bir teleskop arıyorsanız, aynalı teleskoplardan bir seçim yapmanız iyi olacaktır.

· MEADE, ETX- 90 Observer (90/1250mm) Teleskop. 9.548 lira.

Hangi teleskopu alalım

PROFESYONELLER İÇİN

- Profesyonel teleskoplar, acemiliğini atmış ve artık amatör astronom olmuş, ileri düzey astrofotoğrafçılık yapan ve ileri düzey derin uzay cisimlerini incelemek isteyenlerin tercihi... İleri düzey bir teleskop istiyorsanız takip sistemli, Go-To özellikli (gökcisimlerinin kendi bulma ve takip etme) bir ürün tercih edebilirsiniz. Bu alanda seçenek çok. 200-300 mm ayna çaplı teleskoplar olduğu kadar, 100 mm ve üzeri mercekli teleskoplar da derin uzay gözlemleri ve profesyonel astrofotoğrafçılık için gerekli. Önerim;

Haberin Devamı

· MEADE, LX200-ACF 8 (20cm) Teleskop. 60.924 lira.

Hangi teleskopu alalım

Not: Fiyatlar www.astroshop.com.tr adresinden alınmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!