GeriBeslenme Önerileri Yaz Salataları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz Salataları

"Uzun zamandır sabırsızlıkla beklediğimiz yaz ayları, yeni yeni yüzünü bizlere göstermeye başladı. Önümüzdeki aylarda, yemek pişirme alışkanlıklarımız kışa nazaran değişmeye başlayacak. Daha pratik ve hafif yemekler tercih edilecek. Özellikle de salatalar..."

Ton Balıklı Yaz Salatası
4 kişilik

Malzemesi
1 büyük konserve ton balığı
1 demet kıvırcık salata
7-8 dal roka
6-7 dal semizotu
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
5-6 çorba kaşığı yoğurt
4-5 dal maydanoz
2 taze soğan
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
Tuz, karabiber

Ton balığının yağını süzüp küp şeklinde kesin. Kıvırcık salata, roka ve semizotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra iyice süzün. 5-6 büyük kıvırcık yaprağı ile salata tabağını döşeyin. Kalanları roka ve semizotu ile birlikte iri iri doğrayıp kıvırcık yapraklarını üzerine yerleştirin.
Ayrı bir kasede yoğurt, limon suyu, zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze soğan, tuz, karabiber ve kırmızı pulbiberi karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu sosu salatanın üzerine yayın. Ton balığını ilave edip servis yapın.

Tropikal Salata

Malzemesi
1 göbek salata
1 adet domates
1 adet salatalık
3 ilim ananas
1 çorba kaşığı ananas suyu
1 yeşil elma
1 armut
1 tutam maydanoz
50 gr mayonez

Göbek salatayı yıkayıp doğrayın. Domatesin kabuğunu soyun. Salatalıkla beraber küp küp doğrayın. Bu malzemeleri salata kasesine koyun ve karıştırın. Ananas dilimlerini ekleyin. Elma ve armutu yıkayıp kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın. Bunları da salataya ekleyin. Mayonez ile ananas suyunu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Maydanozu üzerine koyup servis yapın.

Barbunyalı Pirinç Salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dak

Malzemesi
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 adet küçük küçük doğranmış domates
1 kahve fincanı dolusu ince şeritler halinde kesilmiş taze kaşar
1 tutam ince kıyılmış maydanoz
2 su bardağı pişmiş pirinç
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4-5 marul yaprağı
1 tutam tuz

Pirinci, barbunyayı, domates, peynir ve maydanozu büyük bir kapta karıştırın. Üstüne zeytinyağını, limonu ve tuzu ekleyerek hafifçe karıştırın.
Karışımı marul yapraklarının üstünde servis yapın.

Çoban Salatası

Malzemesi
4 adet soğan
2 adet domates
1 adet dolmalık biber
3 adet sivri biber
4 sap kereviz
10 adet yeşil zeytin
10 adet siyah zeytin
3-4 yaprak yeşil salata
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı sirke
Bir kaç yaprak taze nane
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tuz

Soğanları ince ince kesin. Bir çorba kaşığı tuzla soğanı, iyice oğun ve öylece bırakın. Domateslerin kabuklarını çıkarın ve dilim dilim kesin. Dilimleri ortadan bölün. Biberi de ince ince kesin. Kereviz yaprağı, nane ve maydanozu da ince ince kıyın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ortadan bölün. Sonra tuzlu soğanı bol suyla kevgirde iyice yıkayın. Tuzunu çıkarın. Soğanı elinizle sıkıp suyunu da akıtın. Büyük bir tasa soğan ve diğer malzemeyi koyup karıştırın. Bir salata kabına üç dört yaprak salatayı yayın. Çoban salatasını yaprakların üstüne koyun. Sirkeyle çırptığınız zeytinyağını da salataya döküp servis yapın.

Havuç Sprout Salatası
Hazırlama süresi: 15 dak

Malzemesi
3 havuç
1 su bardağı çimlendirilmiş soya
1 demet maydanoz
1 limon
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Havuçları rendeleyin. Çimlendirilmiş soyaları ve doğranmış maydanozları ekleyin.
Limon suyu, tuz ve zeytinyağından oluşan sosu bunların üzerine dökün.

False