GeriBeslenme Önerileri Üzümlü Lezzetler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Üzümlü Lezzetler

"Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti üzüm, şekerlemeleri andıran tadıyla yaz sofralarına lezzet katıyor. Birçoğumuzun sadece meyve niyetine yediği bu eşsiz lezzet artık yemeklerinize de farklı tatlar katacak."

Üzümlü Olta Balığı
İki kişilik

Malzemeler
1 köpek yayını, 1 avuç yeşil üzüm tanesi, tuz, karabiber, yıkanmış ve kurulanmış asma yaprakları (isteğe bağlı olarak), 1 dal taze fesleğen, 1 damla zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı rezene tanesi.

Balıkçıdan balığın içini temizlemesini isteyin. Tuz ve karabiber dökün. Üzüm tanelerini ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Rezene ve asma yaprakları ile birlikte balığın yanına yerleştirin. Balığı yağlı kağıda sarmadan önce üzerine azıcık zeytinyağı dökün. 210 derecede fırına verin ve on iki dakika pişirin. Yağlı kağıdı aralayın ve fesleğeni ekleyin. Sıcak servis yapın.

Üzümlü Küçük Ekmekler
8 kişilik

Malzemeler
200 gr. çavdar unu, 300 gr. buğday unu, 20 gr. maya, 50 cl. Su, 2 tatlı kaşığı tuz, 100 gr. kuru üzüm, sıvıyağ

Suyu ılıklaştırın ve mayayı suyla karıştırın. Bir salata kasesine tuzu, çavdar ununu ve buğday ununun yarısını dökün. Karıştırın ve mayayı küçük miktarlarda ekleyin. Hamurun yapışkan değil yumuşak olması gerekiyor. Hamuru bir bezle örtün ve üç saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra buğday ununun kalanını ve kuru üzümleri ekleyerek yoğurun. Hamur yumuşak ve parlak bir kıvama ulaştığında yarım silindir biçimine getirin ve sekiz parçaya bölün. Düz küçük ekmekler yapın ve hafifçe yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Bir bezle örtün ve bir buçuk saat dinlenmeye bırakın. Fırını 210 derecede önceden ısıtın ve her ekmeğin üzerine haç işareti yaptıktan sonra 25 dakika pişirin. Tepsinin üzerinde soğumaya bırakın.


Üzüm Reçeli

500 gr. kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri ayıklanmış üzüm için:
300 gr. tozşeker, yarım limonun suyu, uzunlamasına ikiye kırılmış bir vanilya çubuğu.

Bir güvecin içinde üzümle şekeri, limon ve vanilyayı on iki saat boyunca serin yerde dinlendirin. Hepsini reçel tenceresine dökün ve kaynatın. Köpüğünü alın. Pişirmeyi bitirmeden önce on dakika daha fokurdatın. Sıcak reçeli kavanozlara boşaltın. Üzerlerini kapatın ve serin yerde saklayın.

İncir ve Üzüm Reçeli

Çekirdekleri çıkarılmış ve yıkanmış 500 gr. üzüm ve soyulmuş 500 gr. siyah incir için:
Üzüm tanelerini bir reçel tenceresine koyun; şekerin yarısını, bir limonun suyunu ve bir vanilya çaubuğunu ekleyin. Karıştırın ve bir saat dinlendirin. İncirlere de aynı işlemi uygulayın. Üzümlü karışımı kaynatın. Köpüğünü alarak pişirin. Yüzeye çıkan kabukları toplayın ve atın. On dakika sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Başka bir reçel tenceresinde incirli karışımı fokurdatın. Gerekiyorsa köpüğünü alın. Soğumaya bırakın. İki karışım da soğuyunca (oda sıcaklığına ulaşınca) karıştırın, 5 dakika kaynatın. Köpüğünü alın. Tekrar kaynatın. Sıcak olan reçeli kavanozlara boşaltın. Sıcak olan reçeli kavanozlara boşaltın. Serin ve loş bir ortamda saklayın.

Kuru ve Taze Üzüm Salatası
6 kişilik

Malzemeler
500 gr. yeşil ve siyah üzüm, 1 avuç kuru üzüm, 1 poşet bergamot çayı, 1 tarçın çubuğu, uzunlamasına ikiye kırılmış bir vanilya çubuğu, 3 çorba kaşığı şeker, 1 şişe beyaz şarap

Üzümü yıkayın, kurulayın ve tanelere ayırın. Kuru üzümü bir fincan sıcak çayın içinde on beş dakika kabartın. Bir salata kasesinde bütün üzüm tanelerini karıştırın. Tarçın ve vanilya çubuklarını ekleyin. Soğuk beyaz şarabı dökmeden önce şeker serpiştirin. Üzerini şeffaf bantla kapatın. Servis yapana kadar serin yerde saklayın.

False