GeriSağlıklı Yaşam Spiral kilo aldırır mı ve kilo yapar mı? Spiral kilo vermeye engel mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Spiral kilo aldırır mı ve kilo yapar mı? Spiral kilo vermeye engel mi

Spiral kilo aldırır mı ve kilo yapar mı? Spiral kilo vermeye engel mi

"Kadınların hamilelikten korunması için kullandığı spiraller hakkında pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. Bunlardan birisi de zayıflamaya olan etkisidir. Spiral taktıran kadınlar kilo konusunda pek çok şeyi merak etmektedir. Peki, spiral kilo aldırır mı ve kilo yapar mı? Spiral kilo vermeye engel mi? Sizlere spiral hakkında merak edilenleri detaylıca derledik."

Günümüzde pek çok kadın hamilelikten korunmak adına spiral taktırmaktadır. Spiral erkek tohum hücrelerinin kadın yumurtalıklarda olacak olan döllenmeyi engellemektedir.

 Spiral Kilo Aldırır mı ve Kilo Yapar mı?

 Spiraller iki farklı çeşitleri ile kullanılmaktadır. Bunlardan birisi bakır uçlu spiral, diğeri ise hormonlu spiraldir. Bu spirallaer herhangi başka bir korunma yöntemi kullanmadan hamileliği %98 oranında engellemektedir.

 Spiraller günümüz koşullarında her sağlık kurumunda kısa süre içerisinde takılmaktadır. Spiral taktıran kadınların merak ettiği konulardan birisi ise kilo yapıp yapmayacağıdır. Spiral çeşitlerinden bakır uçlu olan spiralin kilo almaya ya da vermeye herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Hormonlu spirallerde de durum aynıdır. Fakat hormonlu spirallerde kişilerin hormon yapısına göre kilo alım gibi problemler görülebilir. Fakat oluşan bu kilonun sadece spirale bağlı olduğunu düşünmek de yanlış olacaktır.

 Spiral Kilo Vermeye Engel mi?

 Spiral doğum kontrol yöntemleri arasında en sık tercih edilen rahim içi koruyucusu olmaktadır. Spiral taktıran kadınların merak ettiği konulardan birisi de kilo aldırır mı sorusudur. Spiral çeşitlerinden olan hormonlu spiral ülkemizde en çok Mirena adı ile bilinmektedir. Çubuğunda hormon bulunmasından dolayı hormonlu spiral denilmektedir. Hormonlu spiral ile normal spiralin etki derecesinde bir değişiklik bulunmamaktadır.

 Hormonlu spiraller doğum kontrol dışında adet kanamalarında düzenleyici olarak da kullanılmaktadır. Aynı şekilde adet kanamaları normalden fazla oluyor ise spiral kullanılır. Bunun sebebi adet kanamalarını azaltması ve düzene sokmasıdır.

 Hormonlu spirallerin içerisinde progesteron hormonu bulunur. Bu nedenle spiral kullanmanın kilo almaya etkisi olup olmadığı merak edilmektedir. Yapılan araştırmalarda spiralin kilo almaya bir etkisi bulunmadığı söylenmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. hormonlu spirallerin kilo yapma etkisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bunun sebebi herkesin metabolizmasının farklı çalışması olmaktadır.

 Hormonlu spiral kullanan kişiler kilo alıyor ise bu durum spiralden değil başka nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca hormonlu spiral taktırıp zayıflayan kişiler de gözlemlenmiştir. Bu nedenle hormonlu spiral içerisinde yer alan progesteron hormonu kilo alımına etkisi bulunmamaktadır. Fakat progesteron hormonunun artması sebebiyle metabolizmada yavaşlamalar görülebilir. Bu durum da kilo almaya etki edebilmektedir.

False