GeriBitki Bakımı Roka Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Roka Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Roka Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Roka Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Roka Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Roka Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Roka, sapı tüylü olan ve 40 cm uzunluğunda olan bir bitki türü olarak bilinir. Rengi hafiften beyaza benzer ve üzerinde mor damarları yer alır. Kokusu ise yoğun olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri sapının ucunda bulunur. İdrar söktürmeye, ateş düşürücü olarak kullanmaya, karaciğer ve dalak hastalıklarında iyileştirmeye, safrayı boşaltmaya yardımları ve faydaları dokunduğu bilinen bir bitki çeşididir. İşte, merak edilen tüm detaylar. "

Roka, Turpgiller ailesinden olan bir bitkidir. Pek çok tedavinin ilerlemesinde kullanılan bu bitki, beyaza çalan bir renge sahiptir. 

Roka Tohumu Nedir? 

Roka, yeşil yapraklı hafif acımsı tada sahip olan bir yeşillik türü olarak bilinir. Bu yeşillik salatalarda kullanılmanın yanı sıra garnitür olarak da tercih edilir. Roka tohumu, kokulu bir bitki olmanın yanı sıra C vitamini açısından da zengin bir üründür. Bunun yanı sıra P ve K vitaminlerini de içerisinde barındırır. Bu tohum türü pek çok faydasıyla bilinir. Bu faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Vücuda kuvvet verir.
  2. Karın içerisinde toplanan suyun boşaltımını sağlar.
  3. Sıtma ateşini düşürmeye yardımcı olur.
  4. Safrayı boşaltır.
  5. İdrar söktürücü özelliği vardır.
  6. İştah açıcı özelliği vardır.
  7. Mideye güç verir ve hazımsızlığı giderir.
  8. Karaciğerde ortaya çıkan ağrıları iyileştirir ve dalak hastalarında tedavide işe yarar.
  9. Kanı temizler ve sarılık hastalığının önüne geçer.
  10. Böbrek ve midenin çalışmasında faydası vardır.
  11. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin vücut dışına atılmasına ve vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. 

 Roka Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Roka tohumlarını ekmeden önce -yaklaşık 1 gün kadar önce- nemli bir bezde ya da su içerisinde tohumu bekletmek gerekir. Bunun nedeni ise tohumun daha kısa sürede çimlenmesidir. Bu yöntem her türlü sebze çeşidinde yaygın olarak kullanılır. Roka, direkt olarak tohum ekim yöntemi ile birlikte yetiştirilir. 

 Türkiye'de Batı ve Güney'de roka yetiştiriciliğinin yapıldığı görülür. Roka tohumu, soğuk bölgelerde ise kış aylarında örtülerin altında, sıcak bölgelerde ise ağaçların gölgelik olan altlarında yetiştiriciliği yapılmalıdır. Kıl aylarında ekim yapılacaksa, tohumlar düz bir tarlaya ya da tahta üzerine ekilir. Yaz aylarında ve sıcak olan zamanlarda ise tohum ekimi tavaya yapılmalıdır. 

 Sıra sıra ekilecekse de sıralar arası mesafeler yaklaşık olarak 20-25 cm, sıraların üzeri ise 1-2 cm uzunluğu kadar olmalıdır. Küçük bahçeler buna daha uygundur. Tava ve tahta büyüklüğü kültürel işlemlerin kolay bir şekilde yapılması için uygun boyutlarda olması gerekir. Hazırlanmış olan, roka tohumunun ekiminin yapılacağı yerler yabancı otlar ve zararlı maddelerden uzaklaştırılması gerekir. Roka tohumu dekara 1 kg hesabı ile 15 ila 20 cm arası, sıralar üzeri 4 ila 5 cm arası ve derinliği 0.5 olacak şekilde ekilmelidir. 

 Roka Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Roka tohumlarını dikmeden önce suda bekletmek çimlendirme olasılığını daha arttırır. Toprak ısısının ise 10 ila 20 derece arasında olması gerekir. Roka tohumları viyol ya da bir kabın içerisinde çimlendirmek gerekir. 

 Viyolin ya da kap üst seviyesine 1 cm kalan ince elenen toprak doldurulur ve sonrasında nemlendirme işlemi yapılır. Roka tohumunun yaklaşık çimlenme süresi 6 ila 8 gün arasında değişiklik gösterir. Roka tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf olan naylonu kaldırmak ve güneşten korumak gerekir. Bu tohumlar 4-5 cm geldiğinde başka bir saksıya aktarılabilir. 

 Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir. 

 Roka Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Roka bitkisi günlük olarak düzenli bir saatte sulanması gerekir. Akşam serinliğinde ya da sabah saatlerinde sulanması uygundur.

False