GeriBeslenme Önerileri Ramazan da Yiyeceklere Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazan da Yiyeceklere Dikkat!

"Uzmanlar, oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmesini, yağlı yiyecekler yerine sebzelerin ve ızgara yemeklerin tercih edilmesini öneriyor."

Yüksek İhtisas Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayçağ Turan yaptığı açıklamada, Ramazan ayında normal beslenme düzeninin değiştiğini vurguladı.

Ramazan`da günlük öğünlerin 2`ye indiğini, hatırlatan Turan, gün boyu süren açlık halinde, oruç tutanlarda, kan şekerinin normalin altına düştüğünü (hipoglisemi), bunun da yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, terleme, baş ağrısı, dalgınlık, unutkanlık gibi sonuçlara neden olabildiğini ifade etti.

Özellikle şeker hastalarında açlığın, hipoglisemi ve kan şekerininani yükselmesi (hiperglisemi) sıklığına neden olduğunu belirten Turan,diyet tedavisinin önemli olduğu şeker hastalığı, yüksek tansiyon, mideşikayeti gibi rahatsızlıklarda hastaların, diyet tedavisinin önemi konusunda sağlık personeli tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Oruç tutarken yemeklerin kendi suyunda, etlerin ızgara ve fırında yapılmasını öneren Turan, ağır hamur tatlıları yerine de daha hafif sütlü tatlıların ve kompostoların tüketilmesini istedi.

İftarda yemeklere birden yüklenmek yerine, aynı yiyecekleri daha uzun bir zaman diliminde tüketmek gerektiğini söyleyen Turan, oruç tutanların yiyeceklerin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü ise iftarda yemelerini önerdi.

Turan, sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurgulayarak, Ramazan ayı boyunca meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verilmesini istedi.

Sahurda protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmesinin kişiyi uzun süre tok tutacağını ifade eden Turan, yağlı yiyeceklerden kaçınılmasını, yağsız sebzeli yiyeceklerin tercih edilmesini tavsiye etti.

False