GeriBitki Bakımı Pırasa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pırasa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pırasa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pırasa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Pırasa Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pırasa Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Pırasa tohumu nasıl ekilir son günlerde sık araştırılan konulardandır. Özellikle yetiştiricilik yapmak isteyenler bu sağlıklı sebzenin nasıl ve ne zaman ekildiğini merak etmektedir. Pırasa tohumunu doğru zamanda ekmek isteyenler pırasa tohumu nasıl olur ve nereden alınır konusunu araştırmaktadır. Pırasa tohumu nasıl ve zaman ekilir? Pırasa tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Tüm detayları merak edenler için detaylı olarak derledik."

Pırasa anavatanı Doğu ve Orta Akdeniz olan çok yıllık soğansı bir bitkidir. Birçok ülkede çiğ olarak ve salatalarda tüketilen pırasa bazı kültürlerde ise pişirilerek tüketilmektedir. 

Pırasa Tohumu Nedir? 

Olgunlaşan pırasaların doğal ya da suni olarak döllenmesi sonucunda verdikleri küçük ve yuvarlak formda tohumlardır. Parlak siyah renge sahiptir. Kurutulan bu tohumlar tekrar ekilerek pırasa elde edilmektedir. 

Pırasa Tohumu Nasıl Olur? 

Soğan tohumuna oldukça benzeyen pırasa tohumu siyah renkli ve parlaktır. Soğan tohumuna göre biraz daha küçük ve daha yuvarlak bir formdadır. Pırasa tohumunu soğan tohumundan ayıran bir diğer özellik ise kokusuz olmasıdır. Soğan tohumları kırıldıklarında kendine özgü bir soğan kokusu duyulmaktadır. Pırasa tohumunda bu koku bulunmaz. 

 Pırasa Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Pırasa tohumuna yakınlarınızdaki seracılık üzerine hizmet veren firmalardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de pırasa tohumu sipariş edebileceğiniz bir çok site bulunmaktadır. Kaliteli tohumlar için organik tarım tohumlarını tercih ederseniz, daha sonra kendi yetiştirmiş olduğunuz pırasaların tohumlarını da elde edebilirsiniz. Bir sonraki yıl kendi ürünlerinizin tohumlarını ekebilirsiniz. 

 Pırasa Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Tohumlar ortalama 15 ila 20 derece sıcaklıkta çimlendirilmelidir. tohumların üzeri ortalama 2 cm kadar toprakla örtülerek nemlendirme yapılmalıdır. Toprağın yüzeyi mutlaka şeffaf ışığı geçirebilecek bir örtüyle kapatılmalıdır. Çimlenme süresi 15 günü bulabilmektedir. Çimlenen tohumlar daha sonra yetiştirileceği alana nakledilmelidir. 

 Pırasa Tohumu Ne Zaman Ekilir Ve Dikilir? 

 Pırasa tohumları için uzun bir ekim süresi bulunmaktadır. İlkbahardan itibaren sonbahara kadar tohum ekimi yapılabilmektedir. 

 Pırasa Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Pırasa tohumları uygun ekim koşulları ve sulama işlemi gerçekleştiğinde 12 günde çimlenmektedir. Çimlenme süresi 15 günü de bulabilmektedir. 

 Pırasa Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Pırasa tohumları ekildikten sonra can suyu verilmelidir. 3 gün sonrası ikinci sulama mutlaka yapılmalıdır. Hava kurak yağışsız ise 10 gün sonra üçüncü sulamayı gerçekleştirmek gerekir. Hava şartları da takip edilerek sonrasında ortalama 10 günde bir sulama yapılması uygun olur. 

 Pırasa Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Pırasa tohumları kuru ve serin ortamda uzun süre dayanabilir. Doğru saklama koşullarında rahatlıkla 3 yıl saklanabilmektedir.

False