GeriKadın Sağlığı Migren Nasıl Anlaşılır? Migrenin 7 Önemli Belirtisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Migren Nasıl Anlaşılır? Migrenin 7 Önemli Belirtisi

Migren Nasıl Anlaşılır? Migrenin 7 Önemli Belirtisi

"Migren kaynaklı baş ağrıları dayanılmaz olabiliyor. Peki migreni başlangıç aşamasındayken kontrol altına almak mümkün mü? Migren nasıl anlaşılır? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil migren hakkında bilgiler verdi. İşte migrenin 7 önemli belirtisi..."

Migren, sıradan bir baş ağrısı olmayıp, tedavisi mümkün nörolojik bir hastalıktır. Migren, doktora en fazla başvurulan rahatsızlıklardan biridir. 

Hastanın baş ağrısı nedeni öncelikle iyi değerlendirilmelidir. Birincil baş ağrıları olarak da bilinen migren baş ağrılarının farklı özellikleri bulunmaktadır. Tanı için ağrıların süre ve sıklığı takip edilmelidir. Bunun yanında kişiler aura denilen bir takım ağrı öncesi durumları yaşamaktadır. Aura durumlarını gözde ışık çakması, yarım görme veya vücutta bazı bölgelerde uyuşma olarak tarif eden hastalarda, bu belirtileri ağrı takip etmektedir.

Migrenin 7 önemli belirtisi

1. Ağrının orta derecede ve sürekli oluşu
2. Başta zonklama türü ağrı
3. Bulantı ve kusma
4. Işıktan ve sesten rahatsız olmak
5. Hareket edince artan ağrı
6. Gözde ışık çakması, yarım görme
7. Vücutta bazı bölgelerin uyuşması

Migren nasıl anlaşılır?

Migren, normal baş ağrılarından farklıdır. Kronik baş ağrısı olan hastaların neredeyse tamamı kendilerinde sinüzit veya migren olduğunu düşünür. Ancak kronik baş ağrılarının gerilim baş ağrısı ve küme baş ağrısı gibi başka nedenleri de vardır. Bu yüzden migren baş ağrısı tanısının doğru şekilde konması, tedavinin planlanması açısından önemlidir. Migrenli hastalarda baş ağrılarını geçirmek için atak tedavisi uygulanır. Eğer ağrı sıklığı fazlaysa atakların sıklığı azaltılmaya çalışılır.

Migren Nasıl Anlaşılır Migrenin 7 Önemli Belirtisi

Migrenin tedavisi var mıdır?

Migren, yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavisi olan bir hastalıktır. Atak esnasında bazı ağrı kesiciler, bulantı ve kusmaya yönelik ilaçlar belli bir disiplin içerisinde kullanılır. Basit ağrı kesicilerin yetmediği zamanlarda spesifik bazı ilaçlar da migren atağını sonlandırmak için kullanılabilir. Ancak migren atağı esnasında, ağrı kesicilerin sıklıkla kullanılması durumunda ağrı kesicilerin kötüye kullanımından bahsedilir ve bu durumun tedavisi en az migren tedavisi kadar zordur.

Migrenli hastalarda baş ağrısı atak sıklığı fazla ise veya ağrı çok şiddetli oluyorsa, hastanın özellikleri de göz önünde bulundurularak atak sıklığını azaltmak için kronik tedaviler verilmektedir. Bu tedaviler verilirken ağrının karakteri yanında hastanın özellikleri ve eşlik eden durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden bir hastaya iyi gelen bir tedavi başka bir hastaya iyi gelmeyebilir.

Kronik migren tanısı son üç ay süresince ayda en az 15 gün ve üzerinde baş ağrısı olan, gün içinde ağrının en az 4 saat sürdüğü ve ayın en az sekiz gününde bu ağrıların migren tanı kriterlerini dolduracak özellikte olan hastalarda ve mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından görüşme sırasında klinik olarak konulabilir.

Kronik migren hastalarında botoks tedavisi veya ağrı noktalarına yapılacak enjeksiyonlar gibi yöntemler ve son yıllarda migren aşısı olarak da isimlendirilen yeni tedavi yöntemleri kullanılabilir.

False