Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
"Orta Asya'da sıkça tüketilen bir bitki olan kuşkonmaz, ülkemizde henüz çok bilinmese de faydaları ile dikkat çekmeyi başarıyor. Ülkemizin bulunduğu iklim koşulları, kuşkonmaz yetiştiriciliğini mümkün kılıyor. Kuşkonmaz, yabani olarak pek çok farklı bölgede yetiştirilmeye uygun ve şifa deposu bir bitkidir. Kuşkonmaz tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar. "
Kuşkonmaz yetiştiriciliği ülkemizde özellikle de Muğla, Aydın ve Manisa bölgelerinde sıkça yapılıyor. Son yıllarda kuşkonmaz yetiştiriciliği gelir getiren tarım faaliyetleri arasında yer almaya başladı.
Kuşkonmaz Tohumu Nedir?
Kuşkonmaz tohumu, çok eski zamanlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılıyor. Kuşkonmaz özellikle de Asya ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Ülkemizde ise, İzmir’in Menemen bölgesinde kurulan plantasyon bölgesi ile kuşkonmaz üretimi oldukça artmıştır. Ülkemizde kuşkonmaz üretiminin yıllık ortalama üretim miktarı 12 ton olarak tespit edilmiştir. Kuşkonmaz tohumundan pençe ismi verilen fideler elde edilir.
Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Olur?
Kuşkonmaz tohumları siyah renginde ve böbrek şeklinde basık, 3-4 mm genişlik, 3-4 mm uzunluk ve 2 mm kadar kalınlığa sahip olan irilikte bir tohum türüdür. Yassı tohumların yanında yuvarlak şeklinde ve irilikte tohumlara da rastlanır. 1gr tohumun içinde 40-55 adet tohum bulunur. Tohum kabuğu oldukça kalındır.
Kuşkonmaz Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Kuşkonmaz tohumu, tohum üreticilerinden ve güvenilir adreslerden alınması gerekiyor. Günümüzde pek çok internet sitesi üzerinden de tohum satışı yapılıyor. Fakat tohum satın alırken doğal olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Ekilir?
Kuşkonmaz tohumlarının ekileceği bölgeyi kuşkonmazlar uzun yıllar boyunca işgal edeceği için bahçeye ekilecek olan kuşkonmazların yeri ve toprağı iyi bir şekilde seçilmelidir. Toprağın kış aylarında gübrelenip derin bir şekilde sürülmüş olması gerekir. Kuşkonmaz yetiştirilecek olan bölgede her dekar alan için 50 m²’lik büyüklükte soğuk yastıklar hazırlanır. Bu yastıklara 10x10 cm aralıklar ile kare şeklinde ekim yapılır.
Ekim işleminin toprağın 2-3 cm derinliğine yapılması gerekir. Yüzeysel yapılan ekimlerde toprak yüzeyi kolay bir şekilde kuruduğu için çimlenme zamanında aksamalar görülür. Aslında çok kalın kabuklu olan kuşkonmaz tohumu, 3-4 hafta gibi bir süre sonunda çimlendiği için toprak neminin bu kadar uzun süre muhafaza edilmesi için büyük bir özen göstermek gerekir. Tohumun üzerini örten harcın organik maddeler bakımında oldukça zengin olması sağlanarak, toprağın nem tutma kapasitesi arttırılabilir.
Kuşkonmaz Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Kuşkonmaz yetiştirilmesi yapılabilmesi için gerekli olan bir iklim isteği bulunmaz. Bu özelliği sayesinde kuşkonmaz, ülkemizin pek çok yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Bunun yanında kuşkonmaz, dünyada da özel bir iklim koşulu gerektirmeden yetiştirilebilen Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtasında sıkça yetiştirilmektedir.
Bitkinin yetiştirilmesi için tek koşul, hasat zamanında yağmursuz bir bölgede dikilmesi gerekir. Çünkü hasat zamanı yağan yağmurlar bitkinin verimi azaltır ve bitkinin kısa zamanda çürümesine neden olur. Kuşkonmaz tohumu ilkbahar aylarında ekilirse daha iyi verim alınır.
Kuşkonmaz Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Kuşkonmaz tohumunun çimlenme süresi normal şartlar altında 15, kötü şartlarda ise 30 gün kadardır. Çimlenme için ideal sıcaklık 20-30 °C arasıdır. Sebze tohumları, en geç çimlenen tohumlar arasında yer alır. Tohumların çimleri 3-6 yıl muhafaza edilebilir. Kuşkonmaz tohumu, karanlıkta daha iyi çimlenir.
Kuşkonmaz Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Kuşkonmaz tohumu, bol sulanmak ister. Özellikle de ilk ekildiği zaman her gün ya da iki günde bir bol miktarda sulanmalıdır.
Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Saklanır?
Kuşkonmaz tohumu, kuşkonmaz tohumları sürgünlerin diri olarak saklanması gerekir.