GeriEvcil Hayvanlar Koi Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Koi Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Koi Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Koi Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

Koi Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Koi Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

"Balık çeşitlerine bakıldığında birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok balık bulunduğunu görmekteyiz. Bu çalık çeşitlerinden birisi de koi balığıdır. Koi balığı özellikleri itibari ile merak edilen bir türdür. Peki Koi balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Koi balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik."

 Koi balığı sazanların evcilleştirilmiş hali olmaktadır. Bu balık türü renkli sazan olarak da bilinmektedir. Özellikle süs havuzlarında bulunan koi balıkları farklı renklerde oluşunu ıslah yöntemlerine borçludur. 

 Koi Balığı Nedir? 

 Balık türlerinden olan koi balığı süs havuzlarında yaşayan 20 farklı türe sahip bir balık türüdür. Anavatanı Çin ve Japonya olan koi balığı güzel bir görünüme sahiptir. Ayrıca bu balıkların bakımı da oldukça kolaydır. 

 Japonlar koi balıklarının huzuru, refahı ve aşkı temsil ettiğine inanmaktadır. Bu nedenle her bir koi balığı bunlar ile ilişkilendirilmiştir. Koi balıkları dünyanın her yerinde yapay havuzları renklendirmektedir. Sazan balıklarının evcilleştirilmiş hali olduğu için renkli sazan da denilmektedir. 

 Koi Balığı Özellikleri Nelerdir? 

 Koi balıkları diğer balık türlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Koi balıklarının özellikleri şunlardır: 

 - 90 santimetre uzunluğuna erişebilen büyük balıklardır.

 - Koi ve Japon balıklarının atası ortaktır. Bu nedenle benzer görünüme sahiplerdir.

 - Koi balıkları hem etçil hem de otçul balıklardır.

 - Koi balıkları balık, balık yumurtası, kıvırcık veya karpuz ile beslenebilir.

 - Koi balıkları zeki balık türlerindendir. Kendilerini besleyen kişileri tanıyabilir.

 - Koıi balıkları 15 ile 25 derece arası sıcaklıkta yaşarlar.

 - Ilıman hava koşullarında beslenmeye müsait hayvanlardır.

 - Güneşe duyarlı olmaları sebebiyle gölgelik bölgesi olmayan havuzlarda güneş yanıklarına maruz kalabilirler.

 - Çiftleşme döneminde dişi koi balığı binlerce yumurta bırakır. 

 Koi Balığı Bakımı ve Beslenmesi 

 Koi balığının bakımı oldukça kolaydır. Yaşayabileceği sıcaklık aralığı da geniştir. Soğuğa karşı dayanıklı balıklardır. Fakat anı sıcaklık değişimlerine tahammülleri yoktur. 

 Koi balıklarının sağlığı için su kalitesinin korunması çok önemlidir. Bu durumda en etkili yöntem filtre kullanmaktır. Ayrıca su içerisinde her zaman yeterli düzeyde oksijen bulunması gerekir. Bunu küçük bir şelale oluşturarak yapmak mümkündür. Yazın havalandırılmanın arttırılması gerekir. Çünkü sıcaklığın artması durumunda balıkların metabolizması da hızlanmaktadır. 

 Koi Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir? 

 Koi balıklarının beslenmesi de oldukça önemlidir. Karpuz, marul, portakal ve limon gibi besinler tüketirler. Ayrıca kan kurdu, un kurdu, cırcır böceği, kurbağa larvası ve karides gibi canlı yemleri çok severler. Fakat aşırı miktarda yem verilmemesi çok önemli bir durumdur. 

 İlkbahar mevsiminde yemlerin protein oranının %35 civarında olması beklenmektedir. Havalar ısınıp yaz gelmeye başlayınca yem miktarı da arttırılabilir. Özellikle bu dönemde canlı yemler verilebilir. Sonbahar mevsiminde yem miktarı azaltılmalıdır. Bu dönemde de karbonhidratlı yemlere geçiş yapılmalıdır. 

 Koi Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır? 

 Koi balığının üremesi için 3 yaşından büyük olması gerekir. Ayrıca 25 santimetre boyuna da erişmesi gerekir. Bahar geldiği zaman erişkin balıklar dişi balıkları kovalamaya başlar. Üremeye başlayan balıklar karnındaki yumurta sebebiyle irileşir. Protein zengini yemler kullanmak ve havuzu temiz tutmak koi balıklarını üremeye teşvik eder. 

 Doğum Belirtileri Nelerdir? 

 Su yüzeyinde köpüğün olması yumurtaların döllendiğine işaret eder. Ayrıca yetişkin balıkların yumurtalarını ve yavrularını yiyeceği de bilinmelidir. Bu nedenle üreme sonrası başka havuza alınması gerekir. 4 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar ve ufalanmış yetişkin yemi ile beslenirler. 

 Koi Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır? 

 Koi balıklarının akvaryumu 15 derece ile 25 derece sıcaklık arası olmalıdır. Akvaryumun temiz olması da balıkların sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle suyu temizleyen filtreler kullanılabilir. Akvaryumlardaki su içerisinde yeteri kadar oksijen bulunmasına da dikkat etmek gerekir. 

 Koi Balığı Hangi Balıklar İle Birlikte Yaşayabilir? 

 Koi balıkları sazangiller üyesine ait bir balık türüdür. Koi balıkları kendi türleri ile barışçıl bir şekilde yaşayabilmektedir. Bunun dışında Japon balıkları ile de birlikte yaşayabilmektedir. 

 Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür? 

 Koi balıkları yaklaşık olarak 1 veya 1.5 metreye kadar büyüyebilir. Ayrıca 25 ile 35 yıl arası bir ömre sahiplerdir. Bu balıkların bakımına önem gösterildiği taktirde uzun yaşama şansları bulunmaktadır.

False