GeriBitki Bakımı Kayısı Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kayısı Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kayısı Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kayısı Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Kayısı Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kayısı Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Sağlığımız için pek çok faydası bulunan kayısı meyvesi, yaz sıcağını ve kış soğuklarını seven bir meyvedir. Bu meyvenin yetiştirilme şekli ülkemizin genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Tıpkı badem gibi kurak iklim özelliklerine ihtiyaç duyan, yağışlı havaları seven ve yetiştiriciliği özen ve bakım isteyen kayısıda bahçe yetiştiriciliği yapılacaksa iyi bir kurulum süreci izlenmesi gerekir. Kayısı fidelerinden elde edilen kayısılar yaz sıcaklarında yüksek kalite düzeyine varmaktadır. Peki kayısı fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Kayısı fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları hakkında tüm detayları derledik."

Kayısı fidanı ekimi için yazın sıcaklığını ve kışın soğuğunu tercih eder. Bu süreçte ilkbaharın sisli ve nemli havaları uygun bir ekim zamanı değildir. Kayısının çil hastalığı diğer adıyla sclerotinia hastalığına yakalanmaması için doğru ekim koşullarının oluşturulması gerekir.

Kayısı Fidanı Nasıl Dikilir?

Kayısı fidanlarının dikileceği toprak öncelikli olarak birkaç defa alt üst edilecek şekilde işlenir ve sonrasında sonbahar mevsimine kadar dinlenmeye bırakılır. Eğer arazi koşulları elverişliyse kayısının ekim sürecinden sonra yüksek verim elde edilebilir. Arazinin meyil oranına göre teraslama işlemi yapılır ve sonrasında ortalama 2-3 ton ağırlığında çiftlik gübresi serilir. Serilen gübre sürülür ve toprağa karıştırılır. Bahçede ekim yapılacaksa ekim koşulları göz önüne alınarak kare, dikdörtgen veya üçgen şeklinde dikim yapılabilir.

60 cm. genişliği ve derinliğinde çukurlar açılır. Çukurlar açılmadan önce mutlaka toprak işlenmelidir. İşaret yerlerine çeşitli kazıklar çakılır. Toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra dikilecek olan fidanlar için üstten ve alttan çıkan topraklar farklı yerlere konulmalıdır. Budama işleminin sürgü ve kök olarak yapıldığı kayısı fidanı dikme sürecinde fidanın dikileceği yerden ortalama 15. cm uzağa ve çukur işlenmemiş toprağa fidana destek sağlaması açısından bir herek dikilmesi gerekir.

Dikimi sırasında tahta kullanılması gerekir. Hereğin dip kısmına harçtan oluşan bir tümsek oluşturulur. Fidanların tümseğin üzerine yerleştirilmesi gereklidir. Çukura yerleştirilen gübreli toprak köklerle birlikte sıkıştırılır. Sonrasında çukurun dip kısmından elde edilmiş olan toprağın tamamı doldurulur ve ayakla hafif bir baskı uygulanır. Dikim tahtasının kaldırılmasından sonra sulama için bir çanak oluşturulur. Ekim süreci tamamlanır.

Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Kayısı fidanı için doğru ekim zamanı Kasım ayının 1 veya 2. haftasından sonra başlar. Bazı bölge koşullarına ve rakım özelliklerine bağlı olarak Nisan ayının son haftasında da dikim işlemi yapılabilir.

Kayısı Fidanı Yetiştirme

Kayısı fidanı yetiştirme sürecinde özellikle sulama koşullarına dikkat edilmelidir. Toprak yapısı, yağış alma düzeyi, toprağın bulunduğu arazi koşulları bu süreçte önemli bir kriterdir. Bazı bölgelerde sulamanın 3-5 defa tekrarlanması gerekir. Birinci sulama için kayısının çağla evresi, ikinci sulamanın hasat sürecinden 15 gün kadar önce, üçüncü sulamanın hasadın hemen ardından, dördüncü sulamanın ağustos ayından sonra, beşinci sulamanın ise Eylül ayında yapılması gerekir.

Kayısı fidanı yetiştiriciliği budama ve toprağın işlenmesi bakımından özen isteyen bir süreçtir. Bu anlamda toprağın işlenme zamanı oldukça önemlidir. Erken işlenirse meyvelerin ve çiçeklerin dökülmesi problemiyle karşılaşılabilir. Budama işleminde Haziran ve Temmuz aylarında sürgün bırakılarak sonrasında sürgünlerin dip bölgesinden kesilmesi şeklinde bir süreçten söz edilir.

Kayısı Fidanı Bakımı

Kayısının fidanının bakımı tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Eğer gerekli özen gösterilmezse bir sonraki yıla dair ürünlerde de istenen verim. Kayısı fidanları uzun ömürlü bahçeler, uygun sulama koşulları ve toprak kalitesine ihtiyaç duyan fidanlardır.

Kayısı Fidanı Fiyatları

Kayısı fidanı fiyatları kayısının cinsine göre ve aşılanma durumuna göre farklılık gösterebilir. Ortalama 30 TL’den başlayan fidanların fiyatlarında yaş da önemli bir kriterdir.

 

False