GeriEvcil Hayvanlar Kaya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kaya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kaya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kaya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Kaya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kaya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"En çok bilinen ve oldukça geniş bir türe sahip olan balık türleri içerisinde kaya balığı gelmektedir. Özellikle kıyı alanlarda bulunması ile beraber yenip yenmeyeceği merak edilen konular arasında gelir. Peki, Kaya balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kaya balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik."

Ticari açıdan önemli balık türleri içerisinde gelmesi ile beraber, kaya balığı Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde bulunur. Ayrıca oldukça fazla sayıda türe sahip olmasının yanı sıra, birçok değişik özelliğe sahiptir. Bireysel balık avcılığı konusunda da çok sık yakalanan balık türleri içerisinde geldiğini ifade etmek gerekir.

Kaya Balığı Nedir?

200'den fazla cinsi bulunması ile beraber 2 binden fazla türü bulunan balıklar içerisinde kaya balığı gelmektedir. Aynı zamanda gobiidae familyasından gelen bir balık türü olarak öne çıkar. Üzerinde birçok farklı rengi olması ile beraber, daha çok kıyı alanlarda yaşamını sürdüren balık türleri içerisinde bulunur.

Kaya Balığı Özellikleri Nelerdir?
İnce ve uzun bir yapıya sahip olan kaya balıkları, aynı zamanda yılan ya da solucan balığı olarak bilinirler. Çamurda yaşamını sürdüren kaya balıkları, en yüksek balık türüne sahip canlılar içerisinde gelir. Sırt yüzgeçleri bir zar yapısı ile birbirine bağlıdır. Gözleri oldukça küçük olması ile beraber, aynı zamanda birçok değişik renge sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Bunlar içerisinde özellikle kırmızı ve mor ile birlikte pembe rengi öne çıkar.

Kaya Balığı Eti Yenir mi?

Genel olarak kaya balığı az sayıda insan için bir gıda ürünü olarak öne çıkar. Ama yine de tüketilen balık türleri içerisinde geldiğini ifade etmek mümkün. Söz konusu ticari açıdan ele alındığı vakit Morina, mezgit balığı ile barramundi ve yassı balıkları kadar önemli bir yere sahip olduklarını ifade etmek gerekir. Yani genel anlamıyla bakıldığı vakit kaya balıklarının tüketilen canlı türleri içerisinde geldiğini söylemek mümkün.

Kaya Balığı Türleri Nelerdir?

Kaya balığı toplamda 2 binden fazla Türe sahip olan deniz canlıları içerisinde yer almaktadır. Bu balık türleri değişik özellikleri ve fiziksel yapılara sahiptir. Aynı zamanda yaşam koşulları ve beslenme açısından da değişkenlik gösterir. Bunlardan bazılarını şu şekilde ifade etmek mümkün;

- Kum kaya balığı
- Altın bilezikli balık
- Dragon goby
- Luzon kaya balığı
- Bluestreak goby

Bu şekilde daha oldukça fazla sayıda kaya balığı türünü ifade etmek mümkün. Özellikle 2 binden fazla türü bulunması ile beraber, Türkiye'de oldukça fazla sayıda bu türler yer alır.

Kaya Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Kaya balıkları genel olarak sığ deniz yaşamını tercih etmiş olan balık türleri olarak öne çıkar. Daha doğrusu yaşam koşulları ve özellikleri ile beraber bu şekilde yaşamaktadırlar. Öncelik olarak gelgit havuzları ile beraber, mercan kayalıkları ve deniz çayırlarında yaygın olarak görülürler. Özellikle söz konusu deniz olduğu vakit mercan kayalıklarında daha fazla karşılaşılan bir balık türü olarak ifade edilir.

Kaya Balığı Nasıl Beslenir?

Sürekli olarak suyun dibinde yaşayan kaya balıkları, daha çok böcek larvaları ile beslenir. Aynı zamanda küçük yumuşak hayvanlar ile kabuklu hayvan türleri üzerinden beslenen bir balık türüdür. Kıyı alanlarda avlanması ile beraber bu şekilde yaşamını devam ettirir.

Kaya Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

En küçük omurgalı canlı türleri içerisinde yer alan kaya balığı, ortalama 1 ila 10 yıl arasında yaşamaktadır. Özellikle bu yaşam süreleri ılıman ve sıcak su türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir.

False