İçme suları mercek altında!
"Kaynaklardan sofralarımıza kadar gelen pet şişelerdeki suları mercek altına yatırdık ve pH değeri kaç, hangi kaynaktan elde ediliyor, hangi mineralleri içeriyor, etiketlerini değerlendirdik."
Su, canlılar için yaşamla eşdeğer bir anlam taşıyor. Eğer vücudumuzdaki suyun yüzde 10'unu kaybedersek hayatımız tehlikeye giriyor. Yüzde 20'sini kaybettiğimizde ise ölüyoruz. Faydalarını anlatmak bu sayfalara sığmaz; ancak kesin olan bir şey var ki, o tüm yaşam fonksiyonlarımızı düzenleyen, bizi hayatta tutan, havadan sonraki en önemli element.
Gerçek bu kadar basit olsa da, konunun derinliklerine inildiğinde iş biraz kompleksleşiyor. "Eskiden su içerdik testiden" (daha sonraları da musluktan) ve suyun pH değeriydi, asiditesiydi pek fazla düşünmezdik. Ancak günümüzde uzak dağlardan hatta Avrupa'daki Alpler'den bile şişelenmiş sular sofralarımıza kadar geliyor. Seçim şansımız arttıkça bizler de merak ediyoruz tabii, hangisi ihtiyacımız olan mineralleri içeriyor?
Asidik su-alkali su nedir?
pH cetveli bir maddenin asit mi, alkali mi olduğunu gösteriyor. 0-14 arasındaki derecelendirmede sıfır aşırı asidi, 14 ise aşırı alkaliyi gösteriyor. 7 ise nötr bir değeri ifade ediyor. Kanımız 7.35 ile 7.45 arasında hafif alkali bir nitelikte. Yani pH değeri düştükçe asidite artıyor, yükseldikçe su daha alkali bir yapıda oluyor. Skala logaritmik, richter ölçeğinde olduğu gibi 10 ile katlanarak artıyor. pH'ı beş olan bir su, pH'ı altı olan sudan tam 10 kat daha asidik. Genel olarak işlenmemiş yeraltı suları biraz daha asidik bir özellik taşıyor. Bunun nedeni ise içerdiği mineraller.
Alkali suyun kandaki asiditeyi nötralize ettiği, enerjiyi artırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve vücudun besinleri daha efektif bir şekilde absorbe etmesine yardımcı olduğu gibi iddialar bulunuyor. Ayrıca asiditenin yaşlanma sürecini hızlandırdığı, alkali suyun ise bu süreci yavaşlatmada etkili olduğu da savunuluyor. Bu nedenle suyu alkali hale getirmek için birçok ürün piyasada satılıyor. Ancak kimi uzmanlar, bu asiditeye her durumda yediğimiz diğer besinler yoluyla da maruz kaldığımızı, suyun yarattığı etkinin bunların yanında çok küçük olduğunu ve normal değerlerdeki bir su tüketmenin yeterli olduğunu söylüyor. Bu görüşe göre sudaki pH değerinin vücudumuza etkisi son derece küçük. Midemizin asiditesi iki civarında. Tükettiğimiz birçok şey, işlenmemiş kaynak sularından çok daha asidik. Örneğin süt 6.2, kahve 5-6, limon suyu 2.5 gibi...
Sırma
Sapanca'da 1.800 m. yükseklikte bulunan Kartepe'den çıkıyor. 1 litrede 2.69 mg. sodyum içeriyor. pH 6.85
Pınar
Üç ayrı kaynaktan elde ediliyor: Madran'ın 1 litresinde 6.3 mg sodyum, 2.2 mg. magnezyum, 6 mg. kalsiyum bulunuyor.
Nestle Pure Life
Nestle'nin global markası olan Pure Life, Türkiye'de Uludağ'daki kaynaktan elde ediliyor. Sodyum oranı 1.42 mg./L. pH 8.2
Damla
Coca Cola'nın su markası olan Damla üç ayrı kaynaktan elde ediliyor. Sodyum oranı 2.06 mg./L. pH 7.73
Özkaynak
Doğal kaynak sularını Bursa'daki kaynaktan elde ediyor. Sodyum oranı 5.978 mg./L, sertliği ise 2.6 fr. pH 6.42
Aqua Panna
italya'nın Toskana bölgesindeki Panna kaynağından elde ediliyor. 1 litrede 6.4 mg. sodyum, içeriyor. pH 7.9
Contrex
Fransa'daki kaynaklardan elde edilen ve kalsiyum ve magnezyum oranı oldukça yüksek olan suyun tadı diğer sulara göre farklı. pH 7.
SPA Reine
Hollanda, Almanya, Doğu Belçika sınırlarındaki Fagnes platosundaki kaynaktan elde ediliyor. pH 6.33
Erikli
Nestle'nin Türkiye'deki iki su markasından biri. Uludağ'dan çıkıyor. Sodyum oranı 1.4 mg./L. pH7.5