GeriKültür Sanat En İyi Felsefi Filmleri - En Çok İzlenen Felsefi İçerikli Filmler Listesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En İyi Felsefi Filmleri - En Çok İzlenen Felsefi İçerikli Filmler Listesi

En İyi Felsefi Filmleri - En Çok İzlenen Felsefi İçerikli Filmler Listesi

"İzleyicilere varoluşu, evrenin sırlarını ya da insanın dünyadaki amacını sorgulatan filmler felsefi olarak nitelendirilir Bu tür yapımlarda aksiyon ve komedi ögelerinden çok insanı düşünmeye sevk eden diyaloglara yer verilir. Felsefi filmlerde genellikle din, Tanrı, sevgi, özgürlük gibi evrensel temalar işlenir. En iyi ve en çok izlenen felsefi filmleri sizler için derledik."

 Sinema kariyeri boyunca birçok felsefi film çeken ve bu filmlerle sayısız ödüle layık görülen en ünlü yönetmenler şunlardır:

 1- Richard Linklater

 2- Costa Gavras

 3- Lars Von Trier

 4- Luis Bunuel

 5- Woody Allen

 6- Jean Luc Godard

 7- Eric Rohmer

 8- Werner Herzog 

 En İyi ve En Çok İzlenen Felsefi Filmler 

 1- The Man on Earth - Dünyalı 

 Reenkarnasyon konusunun işlendiği The Man on Earth filminde, Hz. İsa'nın öğretisi ve Budizm gibi dini - felsefi konular ele alınıyor. Tek mekanda geçen filmde, dinin insan hayatındaki yeri ve önemi de sorgulanıyor. 2007 yılında gösterime giren film 200.000 dolar gibi mütevazi bir bütçeyle çekildi. 

 2- Le fantôme de la liberté / Özgürlük Hayaleti 

 Sürrealist filmleriyle bilinen Luis Bunuel'in 1974 yılında çektiği Özgürlük Hayaleti filminde, toplumun yaygın olarak benimsediği alışkanlıklar ve gelenekler irdeleniyor. Fransa - İtalya ortak yapımı olan filmin IMDB puanı 7.9'dur. Uluslararası festivallerden toplam 7 ödül kazanan Özgürlük Hayaleti filminin oyuncu kadrosunda Julien Berheau, Adriana Asti, Jean Claude Brialy ve Adolfo Celi yer alıyor.

 3- Socrate 

 İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının temsilcileri arasında yer alan Roberto Rosseli'nin çektiği Socrate filmi, 1971 yılında gösterime girdi. Antik dönemin en bilinen filozoflarından biri olan filmin ilk yarısında, Sokrates'in öğretilerine ve diğer filozoflarla yaptığı tartışmalara yer veriliyor. 

 Filmin ikinci yarısında ise Sokrates'in yargılanma gücü ve idam edilişi detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. 

 4- Idıotorne - Geri Zekalılar 

 Danimarka, İsveç, İspanya ortak yapımı olan Idiotorne filminin yönetmen koltuğunda dogma akımının kurucusu olan Lars Von Trier oturuyor. Tamamı el kamerası ile çekilmiş olan filmde aklın, toplum kültür ve iletişim üzerindeki etkileri sorgulanıyor. Toplum içinde geri zekalı taklidi yapan bir arkadaş grubunun anlatıldığı film 1998 yılında gösterime girdi. 

 5- Fahrenheit 451 

 Türkiye'deki sinemalarda ''Değişen Dünyanın İnsanları'' adıyla gösterime giren Fahrenheit 451'' Ray Bradbury'nin aynı adlı romanından uyarlandı. Distopik bir gelecekte geçen filmde görevi kitapları yakmak olan bir itfaiye ekibi ile gizli gizli kitap okuyan insanların mücadelesi anlatılıyor. 

 Yeni Dalga sinemasının temsilcileri arasında yer alan François Truffaut'un çektiği film, 1966 yılının en çok izlenen ve beğeni toplayan filmlerinden biri oldu. Dram - Bilim - Kurgu türündeki filmde, başrolleri Julie Christie, Oscar Werner , Cyril Cusak ve Jeremy Spenser paylaşıyor. 

 6- The Purple Rose of Cairo - Kahire'nin Mor Gülü 

 Büyük buhran döneminde geçen filmde tek eğlencesi sinemaya gitmek olan bir kadının yaşadığı sıra dışı olaylar anlatılıyor. Mia Farrow ve Jeff Daniels'in rol aldığı film BAFTA en iyi film ödülüne ve Altın Küre en iyi senaryo ödülüne layık görüldü. 

 7- Before Sunrise - Gün Doğmadan 

 Richard Linklater'im yazıp yönettiği Gün Doğmadan filminde, bir tren yolculuğunda tanışan Celine ve Jesse'nin hikayesi anlatılıyor. Kültür çatışması, yabancılaşma, varoluş gibi hem sosyolojik hem de felsefi konuların ele alındığı filmin IMDB puanı 8.1'dir. 

 Ethan Hawke ve Julie Delpy'nin başrollerini paylaştığı filmin devamı niteliğinde iki film daha çekildi. Serinin ikinci filmi Before Sunset, 2004, üçüncü ve son filmi Before Midnight ise 2013 yılında gösterime girdi.

 

False