GeriSağlıklı Yaşam Ekmek kilo aldırır mı? tam buğday, kepek, çavdar, köy, siyez, tost vetandır ekmeği yemek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekmek kilo aldırır mı? tam buğday, kepek, çavdar, köy, siyez, tost vetandır ekmeği yemek kilo yapar mı

Ekmek kilo aldırır mı? tam buğday, kepek, çavdar, köy, siyez, tost vetandır ekmeği yemek kilo yapar mı

"Ekmek karbonhidrat içeriği ve kalori değeri bakımından en faydalı besin kaynakları arasında genellikle ilk sıralarda yer almasa da, günlük beslenme stilinin ve Türk mutfağının olmazsa olmaz alışkanlıkları arasında yer alır. Ekmek, Türk halkının sofrasından hiçbir zaman eksik etmediği ve çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Ekmek kilo aldırır mı sizler için derledik."

Tam buğday ekmeği, önemli bir mineral ve vitamin deposudur. Aynı zamanda tam buğday ekmeği, en sağlıklı ekmek çeşitleri arasında yer alır.

 Ekmek Kilo Aldırır mı?

 Ekmek, Türklerin en sevdiği ve hiçbir zaman sofrasından eksik etmek istemediği bir besin türüdür. Ekmek, kalori değeri ve karbonhidrat bakımından çok faydalı besin türleri arasında yer almaz. Aynı zamanda yüksek miktarda ekmek tüketimi, kısa bir süre içinde kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle ekmeğin ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Her cebe uygun satıla sunulan ekmekler, farklı damak zevkine, toplumun her kesimine hitap edebilecek fiyatta ve çeşitte olan ekmekler bakkal, mahalle fırını ve marketlerden kolay bir şekilde temin edilebiliyor. Ülkemizde en çok tüketilen beyaz somon ekmeğini baz alacak olursak içindeki kalori değeri;

1 ince dilim (25 gr) ekmek içinde 64 kcal,

1 orta dilim (30 gr) ekmek içinde 77 kcal,

1 kalın dilim (35 gr) ekmek içinde 90 kcal yer alır.

Tam Buğday Ekmeği Kilo Aldırır mı?

 Tam buğday ekmeği çok iyi bir vitamin ve mineral deposudur. Aynı zamanda en sağlıklı ekmek türleri arasında yer alır. Kalsiyum, çinko ve demir gibi pek çok besin değeri bakımından çok zengindir. 1 bütün tam buğday ekmeğinin içinde 636 kalori bulunur. Aynı zamanda, 1 ince dilim tam buğday ekmeği ise yaklaşık olarak 50-60 kaloridir. 1 dilim beyaz ekmeğin içinde bulunan lif oranı, 1.4 gram iken, 1 dilim tam buğday ekmeğinin içindeki bu oran ise, yaklaşık olarak 2.6 grama kadar yükselir. Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.

 Kepek ve Çavdar Ekmeği Kilo Yapar mı?

 Kepek ve çavdar ekmeği, genellikle diyet yapan kişilerin tükettiği ekmek çeşitleridir. Beyaz ekmeğe göre kepek ve çavdar ekmeği daha az kaloriye sahip olsa da az miktarda tüketilmesi önerilir. Fazla tüketimi ise kilo alımına yol açabilir.

 Köy, Siyez, Tost ve Tandır Ekmeği Ekmek Kilo Yapar mı?

 Köy, siyez ve tost ve tandır ekmeği kilo alımına yol açan yüksek kalorili ekmekler arasında yer alır. Bu nedenle de özellikle de kilo alma sorunu olan kişilerin bu ekmek türlerinden uzak durması önerilir. Yüksek kalori içeriği nedeni ile kilo almaya neden olabilir.

False