GeriBeslenme Önerileri Çörek Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? Çörek Otu Yemenin Sağlığa Faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çörek Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? Çörek Otu Yemenin Sağlığa Faydaları

Çörek Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? Çörek Otu Yemenin Sağlığa Faydaları

"Çörek otu, yüzyıllardır dünya çapında farklı uygarlıklarda çeşitli hayvan ve insan rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Şimdiye kadar, çok sayıda çalışma, çörek otu tohumunun ve ana aktif bileşeni olan timokinonun, nörolojik ve zihinsel hastalıklar da dahil pek çok soruna tedavi niteliğinde olduğunu göstermiştir. Peki, çörek otu nasıl kullanılır, neye iyi gelir? İşte çörek otunun faydaları ve kullanımı..."

Bitkiler, insanlık tarihinde uzun zamandan beri geleneksel ilaçların temeli olarak kullanılmış ve aynı zamanda modern tıbbın kaynakları olarak da işlev görmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, sınırlı kaynaklara sahip ülkelerdeki toplulukların dörtte üçünden fazlası, temel sağlık ihtiyaçları için tıbbi bitkilere güvenmektedir. Bu bitkilerden biri de çörek otu olmuştur. Çörek otunun güçlü antioksidan özelliği, minimum yan etki ile besin takviyesi olarak potansiyel rolü açısından son zamanlarda artan bir ilgi görmüştür. Peki, çörek otu neye iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte, çörek otunun faydaları hakkında bilgiler...

Çörek otu nedir?

Çörek otu , Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da yetişen çörek otu bitkisinin tohumlarının ortak adıdır . Çörek otu, çörek otu, rezene çiçeği, kara kimyon ve Roma kişnişi olarak da bilinir.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır Çörek Otu Yemenin Sağlığa Faydaları

Çörek otu neye iyi gelir?

Çiğ veya hafif kavrulmuş olarak tüketilebilen hem yağı hem de tohumları çörek otunun yetiştirildiği bölgelerde uzun zamandan beri şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır. Çörek otu tıbbi faydaları, esas olarak, antioksidan , anti-inflamatuar ve vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan diğer terapötik özellikler gösteren timokinon adı verilen ana aktif bileşiğinden kaynaklanmaktadır. Çörek otu yağı topikal olarak da uygulanabilir. Küçük ölçekli çalışmalar egzama , sedef hastalığı ve akne için olumlu etkiler göstermiştir .

Çörek otu yağı tüketildiğinde birçok sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir ve aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:

  • Enflamasyon
  • Astım
  • Yüksek kolestorol
  • Metabolik sendrom
  • Otoimmün Bozukluklar
  • Diyabet

Çörek otu faydaları nelerdir?

Çok çeşitli temel vitaminler ve mineraller sunmanın yanı sıra, çörek otu, birçok potansiyel sağlık yararı göstermiştir:

  • Çörek otu, klinik çalışmalarda astımlı kişilerin semptomlarını hafifleterek iltihabı azalttığı ve düz kasları gevşettiği kanıtlanmıştır.
  • Antioksidan özellikleriyle birleştiğinde, bu etkiler gastrointestinal bozuklukların önlenmesine ve ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Çörek otu , Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilecek nöroinflamasyona veya beyin dokusunun iltihaplanmasına bile yardımcı olabilir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Adet sancılarını hafifletici etkisi vardır.
  • Baş ağrısını hafifletir.
  • İdrar söktürücüdür.

NOT: Şimdiye kadar, araştırmalar sadece hayvanlar üzerinde yapıldı, bu nedenle insanlarda bu potansiyel faydayı doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır Çörek Otu Yemenin Sağlığa Faydaları

Çörek otu nasıl kullanılır?

Çayı, yağı, kahvesi gibi birçok çeşidi olan çörek otunun beslenmede de rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu, çörek otunun nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

  • Her sabah kahvaltımıza mutlaka protein kaynağı, az yağlı peynirimizin üzerine 1 çay kaşığı serpebilirsiniz.
  • Yağsız, sebzeli veya peynirli omletinizin üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Salatalarınıza hazırladığınız az yağlı soslara ekleyebilirsiniz. Farklı bir aroma verir.
  • Fırında pişen sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.
  • Tadından vazgeçemediğimiz poğaça, çatal gibi hamur işlerinde üzerine serpebilirsiniz.
  • Ev yapımı ekmeklerimizin üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Çörek otunu toz veya öğütülmemiş halini bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz.
  • Öğütülmüş halini çorbalarınıza 1 çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

 

False