GeriBitki Bakımı Çınar Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Çınar Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çınar Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Çınar Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Çınar Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Çınar Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Çınar ağacı özel bir ağaçtır. Masallarda yer bulan, atasözlerine konu edilmiş adeta bilgeliğin ve yüceliğin simgesidir. Peki çınar fidanı nasıldır, nasıl dikilir? Çınar Fidanı çeşitleri nelerdir? Çınar fidanının bakımı nasıl yapılır? Çınar fidanı çeşitleri nelerdir. Çınar fidanı fiyatları ne kadardır. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Çınar ağacı, şiirlere, şarkılara konu olmuş güçlü, gösterişli ve heybetli bir ağaçtır.

Çınar Fidanı Nedir?

Çınar ağacı anavatanı Türkiye olmayan ancak ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilen bir ağaç türüdür. Çınar, ormanların vazgeçilmez ağacı olup geniş gövdesi ve uzun boyu ile dikkat çeker. Bu heybetli ağaç 1000 yıl kadar yaşayabilir. Bu nedenle de " ulu çınar " sözü dilimize yerleşmiştir. İlginç bir özelliği ise yaşlanan ağacın içi çürüse bile kendini yenileyerek yaşamaya devam etmesidir.

Çınar Fidanı Nasıl Dikilir?

Çınar ağacı uzun boyu ve geniş yapısı nedeniyle gölgesi olan bir ağaçtır. İşte bu sebeple de parklara, bahçelere çınar fidanı sıklıkla dikilmektedir. Fakat çınar ağacı kendiliğinden dere kenarı ve nehir kenarlarında yetişmektedir.

Çınar fidanı hızlı büyüme gösterdiği için peyzaj çalışmalarında tercih edilmektedir. Gösterişli yapısı, uzun boyu, dayanıklılığı, toz ve topraktan etkilenmemesi diğer artılarıdır.

Çınar Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Çınar ağacının tohumu fidelenme aşamasından sonra önceden işlenmiş, gübrelenmiş toprağa dikilir. Can suyu verilir. Çınar ağacının dikim mevsimi ilkbahardır. İlkbahar aylarında dikilen çınar fidanları 15 derece civarında sıcaklığı ararlar. Uygun zamanda dikildikten sonra çınar fidanları ülkemizin hemen her yerinde rahatlıkla yetişebilirler.

Çınar Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Çınar fidanları aşağı yukarı 11-16 yıllık sürede erişkin bir ağaca dönüşürler. Tohum aşamasında ara sıra sulanması gereken çınar fidanının fideleme işlemi doğrudan güneş alan yerde yapılmamalıdır. Toprağının uygun bir şekilde gübrelenmiş olması gerekir. Mantar ve benzeri zararlılara karşı ilaçlama ve bakımı yapılmalıdır.

Çınar Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Çınar fidanı dikilirken ve sonrasında göz önünde bulundurulması gereken bazı püf noktaları vardır. Bunlar özetle şöyledir:

-Tohumun filizlenmeden önce uygun bir süre suda bekletilmesi gerekir.
-Çınar fidanları dikildikten sonra 2 yıl boyunca sulanmalıdır. Bu dönem yaz aylarında asla susuz bırakılmamalıdır.
-Çınar fidanının dikim aralığı, ağacın gelişiminde önemli bir etkendir ve en az 5 metre olmalıdır.
-Budama ile çınar ağacının uzaması ya da genişlemesi yönünde etkide bulunabileceğinizi unutmayın. Tercihiniz doğrultusunda budama yapın.

Çınar Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Çınar fidanı fiyatları elbette değişkendir. Fakat fikir vermesi bakımından anlık bazı fiyatları sizler için derledik:

-Acer çınar yapraklı fidan fiyatları 101,00 TL - 120,00 -TL
-Platanus Bati Çınar fidanı fiyatları 58,00-TL - 79,00 -TL
-Platanus orientalis doğu çınar fiyatları 49, 60-TL - 69,00-TL
-Tüplü çınar ağacı fidanı fiyatları 62, 50-TL - 72,90-TL

Çınar Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Çınar ağacının anavatanı aslında Amerika ve Amerika kıtasının kuzeyidir. Ayrıca Avrupa' nın ve Asya' nın doğu bölgelerinde de yetişmektedir. Türkiye' de yetişen çınar ağacı cinsi " platanus orientalis" dir. Diğer adı doğu çınarıdır. Çınar fidanı hemen hemen ülkenin her bölgesinde rahatlıkla yetişebilmektedir.

Çınar Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Çınar ağacı tohumdan yetiştirilir. Çınar ağacı tohumu bir gece önceden suda bekletilir ve ıslatılan tohumlar ekilerek çınar fidanı elde edilir.

Çınar Fidanı Ne Zaman Budanır?

Çınar ağacının budanmasında uygun zaman çok önemlidir. Çınar ağacı yapraklarını döktükten sonra budanır. Yani yaklaşık olarak 15 Kasım ile 15 Mart tarihleri arası budama tarihidir denilebilir. Düzgün ve doğru bir budama ile çınar ağacı sağlıklı biçimde büyüyecektir

Çınar Fidanı Dikim Mesafesi ne Kadar Olmalıdır?

Çınar ağacı peyzaj amaçlı olarak park ve bahçelere dikilmektedir. Yol kenarlarına, bulvarlara da dikilen çınar ağacı geniş ve uzun boylu bir ağaç olduğundan dikim mesafesinde bu özelliği dikkate alınmalıdır. Çınar ağacının büyük ve heybetli bir ağaç olacağı hesap edilmelidir. Buna göre dikim mesafesi de en az 4-5 metre olmalıdır.

 

False