GeriKadın Sağlığı Baharın Kabusu: Alerjik Rinit
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Baharın Kabusu: Alerjik Rinit

Baharın Kabusu: Alerjik Rinit

"Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı."

Çocuklarda da görülüyor

Bahar alerjisi kimlerde görülür?

Bahar alerjisi; 4-40 yaş arası çocuk, erişkin, kadın, erkek herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Dünya genelinde de görülme sıklığı oldukça fazladır. Ailesinde astım ve alerjik rinit olan kişiler bu rahatsızlığa daha yatkın olmakla birlikte çevresel faktörler de hastalığın görülmesinde etkilidir.

Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?

Alerjik rinitin ölümcül bir hastalık olmadığını ama hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve performansını düşüren bir rahatsızlıktır. Hapşırma ve öksürme atakları, burunda ve genizde kaşıntı ve yutkunma güçlüğü, horlama, burun, geniz ve göz akıntıları, uykusuzluk; alerjik rinitin belirtilerinden bazılarıdır. Yaşanılan coğrafyaya göre polenlenme süresi değişeceğinden hastanın rahatsız olduğu sürenin uzunluğu da değişecektir. Bu uzayan süre ile birlikte rahatsızlık; sinüzit, astım ve kulak iltihaplanmasına kadar gidebilmektedir.

Baharın Kabusu: Alerjik Rinit

Parfüm ve boya kokusu olumsuz etkiler

Alerjik rinite karşı ne yapılmalı, nasıl önlem alınmalıdır?

Polenlerin uçuşma zamanı sabah saatlerinde daha yoğun olduğu için evi havalandırma ve dışarıda yapılması gereken işlerin öğleden sonra planlanması daha uygun olur. Ayrıca yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte güzel havaları fırsat bilen kişilerin açık havada spor yapma istekleri de artıyor. Ancak bahar alerjisi olan kişilerin kesinlikle bundan kaçınması gerekiyor. Sigara dumanı da bu hastaları olumsuz etkileyeceğinden, kullanmak bir yana mümkünse böyle ortamlardan mümkün olduğunca uzaklaşılmalı. Parfüm, boya ve deterjan kokusunun yoğun olduğu ortamlar, hastayı olumsuz etkileyeceğinden uzak durulmalı. Dışardan eve gelindikten sonra da kıyafetlerin tümü yıkanmalı ve hasta da duş alarak polenlerden tamamen arınmalıdır.

Baharın Kabusu: Alerjik Rinit

Alerji testi nasıl yapılır?

Alerji testleri iki farklı şekilde uygulanır: Kan alınarak ya da cilt üzerinden. Her iki test uygulamasında da sonuçlara en kısa sürede ulaşılarak tedaviye başlanır.

Sigara ve alkolden uzak durulmalı

Tedavisi mümkün müdür?

Tedavisi kişinin alerjisine göre planlanır ve kişiye özgüdür. Tedavisi sabır gerektiren ve belli bir süre hekim ziyaretlerinin düzenli devam edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavinin en önemli etabı alerjenlerden, bahsedilen tedbirler ile korunmaktır. Sonrasında ise burundan kullanılan kortizonlu spreyler ve anti-alerjik ilaçlar gelir. Bağışıklık sistemiyle doğrudan bağlantılı olan bu hastalıkta; dengeli beslenmeli, düzenli uyumalı, A, B, C ve E vitamininden zengin beslenmeli, bol su tüketilmeli ve sigara ile alkolden uzak durulmalıdır. Bunların yeterli olmadığı hastalarda ise immünoterapi yani aşı tedavisi uygulanır. 5 yaş üstü hastalarda, ilaçların yan yetkisinden şikayetçiyse ve en az iki mevsim ve 6 ay boyunca alerji bulguları devam ediyorsa bu tedavi uygulanabilir.

False