Bahar Alerjisi
Bahar Alerjisi Haberleri
Yaz döneminde artıyor! Peki nelere dikkat edilmeli?
Yaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
'Dikkat! Ani başlayan koku alma kaybı Corona Virüsün erken belirtisi olabilir'
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, Avrupa’dan gelen son çalışmalara göre aniden ortaya çıkan koku alma kaybının Corona Virüse işaret edebileceğini söyledi. Prof. Dr. Koçak, “Ancak koku alma kaybı mevsimsel alerji, ileri yaş veya ilaç kullanımı gibi etkenlerle de ortaya çıkabilir. Sağlık çalışanları, kuryeler, kasiyerler gibi temas açısından risk grubundaki kişilerde başka hiçbir neden yokken ani koku alma kaybı başlarsa mutlaka değerlendirilmeli” dedi.
Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara açıkladı! Normal hayata ne zaman döneceğiz?
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara herkesin merak ettiği o soruya yanıt verdi. Kara, ‘Normal hayata ne zaman döneriz’ sorusuna ‘Kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak Mayıs sonu Haziran başı gibi dönebiliriz’ yanıtını verdi.
Bahar Alerjisi İle Koronavirüs Arasındaki Farklar Neler?
Mevsim geçişlerinde birçoğumuz hasta olabiliyor, bahar alerjisi yaşayabiliyoruz. Dr. İbrahim Çelik, bahar alerjisinin koronavirüs ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi ve iki hastalık arasındaki farkları anlattı.
Alerjik Bünyelere 'İlkbahar' Uyarısı
TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Özşeker, baharın doğanın canlandığı, vücudun yenilendiği bir dönem olduğunu ancak bazı riskleri de beraberinde getirdiğini belirterek "Bu süreçte hekim kontrolünde olmak ve tedbir almak çok önemli" dedi.
Sezaryen, Alerjik Hastalık Görülme Olasılığını Arttırıyor
Alerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.
Sirkeli su polen alerjisini iyileştirmiyor
Bahar alerjisini iyileştirmek için kulaktan dolma burun açma yöntemlerine sıkça başvurulduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar uyardı. Dizdar, "Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Aksine sirkeli su, asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat koyarak karıştırıp bu karışımı burnunuza çekebilirsiniz" dedi.
Polen Alerjisine İyi Gelen Öneriler
Bahar alerjisini iyileştirmek için kulaktan dolma burun açma yöntemlerine sıkça başvurulduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, "Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Aksine sirkeli su, asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat koyarak karıştırıp bu karışımı burnunuza çekebilirsiniz" dedi.
Baharın Kabusu: Alerjik Rinit
Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı.
İşte Bozulmayan Kusursuz Eyelinerın Sırrı...
Doğanın kış mevsiminin etkilerini yavaş yavaş üzerinden attığı bu dönemde tabiatla birlikte insan bedeni ve psikolojisi de değişmeye başlar. Özellikle de mevsim geçişleri, fizyolojik olarak kişinin bazı problemlerle karşılaşmasına sebep olur.
Bahar alerjisi sezonu başladı
Bahar alerjisi nasıl geçer? Bahar alerjisine iyi gelen yöntemler
Uzmanlar alerjisi olanlar için 'bahar nezlesi' sezonunun başladığını belirterek koruyucu önlemlere dikkat çekiyor. Bu dönemin koruyucu önlemler alınmazsa alerjik nezlesi olanlar için 'kabusa dönüşebileceğini' dile getiren uzmanlar, vatandaşların sorguladığı 'Bahar alerjisi nasıl geçer?' sorusuna da yanıt veriyor. İşte, bahar alerjisi hakkında merak edilen ayrıntılar...
Polen nedir? Polen alerjisi belirtileri neler?
Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte polen alerjisi olanların vücutlarında reaksiyonlar başladı. Her ilkbahar, yaz ve sonbaharda, bitkiler aynı türdeki diğer bitkileri döllemek için küçük polen taneleri salgılarlar. Burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin çoğu ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden geliyor. Peki, polen nedir? Polen alerjisi belirtileri neler?
Çocuğunuzu alerjilerden koruyacak 12 etkili öneri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bircan Hızlı Karabacak ilkbahar mevsiminde görülen alerji türlerine ve bunlardan nasıl korunulacağına değiniyor.
Bahar alerjisi nasıl geçer?
İçinde bulunduğumuz bahar ayları polenlerin de etkisiyle üst solunum yolları ve solunum sistemi alerjileri ile alerjik cilt sorunlarının zirve yaptığı bir dönem olarak dikkat çekiyor. Bu zaman diliminde alerjik problemlerden muzdarip vatandaşlar, 'Bahar alerjisi nasıl geçer?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, konuya ilişkin detaylar...
Alerjiniz Baharın Keyfini Çıkarmanıza Engel Olmasın!
Bahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
Alerjiye Karşı Evinizde Alabileceğiniz 11 Önlem
Alerji denilince akla daha çok bahar ayları ve polenler geliyor. Ancak alerji sadece bahar ayları değil yılın her mevsimi yaşanabiliyor. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin ev ortamında alacakları önlemler yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebiliyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Attila Saygı, alerjiden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
Alerjiye karşı evde alabileceğiniz 11 etkili önlem
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Attila Saygı, alerjiden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
Dikkat! Bahar alerjileri astıma dönüşebiliyor
İçinde bulunduğumuz bahar dönemi, alerjik hastalıklar gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Ağaç, yabani ot ve tahıllar aracılığıyla çevreye yayılan polenler sebebiyle anne adayları, çocuklar ve bebekler alerjik hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bilhassa astım hastaları ve alerjik bünyeye sahip anne adaylarının alerjik hastalıklara karşı bazı önlemler alması gerekiyor.
Mevsim Değişimi Göz Alerjisine Neden Oluyor
Mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözlerde kuruluk ve alerji şikayetleri artmaya başladı. Baharın gelmesiyle yüzünü gösteren alerjik durumların hafife alınmaması gerekiyor; çünkü göz alerjileri mevsimsel veya geçici olabildiği gibi, zamanında tedavi edilmezse körlük riskini de beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz alerjileri ve tedavileri hakkında önerilerde bulundu.
Bahar ayları nezle ile kabusa dönmesin!
“Doğanın yeniden canlandığı, insanların neşe ve sevinçlerinin arttığı bahar ayları, mevsimsel alerjik rinit hastaları için kabusun geri dönmesi gibidir. Bunun nedeni havada yayılan; ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları çiçek tozları yani polenlerdir. Soluduğumuz havaya karışabilen küçük moleküllü polenler 300 kilometre kadar uzağa bile ulaşabilir.Yani Edirne’deki bir bitki poleni, İstanbul’daki alerjik çocuğu etkileyebilmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu açıkladı.
Bahar alerjisi için altın değerinde 10 öneri
Bahar geldiğini habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor.
Bahar Alerjisi Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Baharın geldiğinin habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir" dedi, bahar alerjisine karşı önerilerde bulundu.
Bahar alerjisi nedir, nasıl anlaşılır?
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yaşam kalitesini düşüren bahar alerjisi birçok kişinin merak ettiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Polenlerle beraber ortaya çıkan; Gözlerde kızarıklık, öksürük ve hapşırma ile kendisini belli eden bahar alerjisi ile ilgili uzmanlar uyarıyor. Peki bahar alerjisi nedir, nasıl anlaşılır?
Bahar Alerjisinden Korunma Önerileri
Bahar ayları havadaki polenlerin en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemde çocuk ve yetişkinlerde en sık görülen alerjik belirtiler nelerdir? Alerjiden korunmak mümkün müdür? Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, açıkladı. İşte bahar alerjisinden korunma önerileri…
Uzmanından alerji testi uyarısı
Alerji belirtilerinin ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra alerjenle tekrar temas halinde ortaya çıkabileceğini belirten Uzm. Dr. Sinem Gürbüz, "Hastaya özel alerji testleri planlıyoruz. Bu testler kan testleri ve deri testleri olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor" dedi.
Bahar alerjisi uykuyu da bozuyor
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma, kaşınma ve sulanma… Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, üstelik soğuk algınlığıyla karıştırılıp yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisi, baharla birlikte artış gösteren polenlerden kaynaklanıyor. En tipik bahar alerjisi halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit ve göz nezlesi şeklinde görülüyor. Peki, bahar alerjisinin belirtileri neler ve bahar alerjisine ne iyi gelir?
Arka arkaya hapşırıyorsanız dikkat!
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma, kaşınma ve sulanma… Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, üstelik soğuk algınlığıyla karıştırılıp yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisi, baharla birlikte artış gösteren polenlerden kaynaklanıyor. En tipik bahar alerjisi halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit ve göz nezlesi şeklinde görülüyor.
Alerjik sinüziti neler tetikliyor?
Hapşırık, burun akıntısı, yaşaran gözler, öksürük nöbetleri… Bahar mevsiminde havada salınan polenler halk arasında saman nezlesi ya da bahar alerjisi olarak bilinen alerjik sinüziti tetikleyerek polen alerjisi olan kişilere adeta kabus yaşatıyor. Üstelik akut alerjik sinüzit tedavi edilmezse veya buna yol açan etkenler ortadan kaldırılmazsa hastalık kronikleşebiliyor. Bu nedenle polenlere karşı önlem almak çok önemli. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan alerjik sinüzit hakkında bilgi verdi.
Çocukları bahar ve yaz mevsiminde bekleyen tehlikeler
Baharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
Polen alerjisi nedir? Bahar alerjisi nasıl geçer?
Bahar ayları, polenlerin artması ile birlikte alerjik sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar, sık sık bahar alerjisinden muzdarip. Peki polen alerjisi nedir? Bahar alerjisi nasıl geçer?
Sınav adayları dikkat, bahar çarpmasın!
Kasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
Uzmanlar: Bahar alerjisi okul başarısını düşürüyor
Prof. Dr. Ayfer Yükselen, polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte, polenlere alerjisi olan çocuklarda saman nezlesi, göz nezlesi ve astım gibi klinik durumların tümüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yükselen çimen, çayır ve hububat polenleri ile kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı gibi ağaç polenlerinin ciddi rahatsızlıklar verebileceğini belirtti.
Akdeniz diyeti ile yaza kadar form tutun!
Bahar aylarının herkes için farklı bir anlamı var. Kimi yaz aylarına geçiş olarak değerlendiriyor kimi de kışı geride bırakan aylar... Bahar, gerçekte bir uyanış mevsimi. Doğa ile birlikte yenilenme mevsimi. Bir de elbette alerji mevsimi!
Baharda artan 6 cilt hastalığı
Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, ilkbahar mevsiminde dermatolojik bazı hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirtiyor.
Bahar alerjisi uyarısı
Bahar alerjinizle nasıl mücadele etmelisiniz?
Bahar aylarında birçok kişinin ortak problemi alerjiler. İşte alerjilerle mücadele etme yöntemleri...