Mevsimin kâbusu: Alerji!

Havaların ısınmaya, doğanın canlanmaya başladığı zamanları çoğumuz heyecanla bekliyoruz. Ancak bahar alerjisi olanlar için bu aylar bir kâbusa dönüşebiliyor. İyi haberse o kâbusa karşı çözümsüz değiliz...

Haberin Devamı

Soğuk kış günlerini yavaş yavaş ardımızda bırakıyoruz. Hava ısınıyor, çiçekler açıyor... Ancak çiçek polenleri gibi baharın beraberinde getirdikleri, bazılarımız için bu mevsimi çekilmez kılabiliyor. Çünkü halk arasında ‘saman nezlesi’ diye bilinen, tıbbi olaraksa ‘mevsimsel alerjik rinit’ olarak adlandırılan bir sorunla mücadele ediyoruz. Güzel haberse bahar alerjisinin çözümsüz olmaması...
Mevsimin kâbusu: Alerji

Ağaç poleninden çimene...
Alerji, bağışıklık sistemimizin bir maddeyi ‘yabancı madde’ olarak kodlaması ve o maddeye karşı bir yanıt oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Bahar alerjisi genellikle renksiz, küçük polenli, polenleri rüzgârla savrulan bitkilere karşı gelişiyor. Bu aylarda ağaç poleni alerjisi olanların şikâyetleri başlıyor. Çimen ve hububat polenleri alerjisi olanlarınsa mayıs, haziran aylarında belirtileri artıyor. Alerjiye karşı en güçlü silahımızsa ondan korunmak. O nedenle birinci kural alerjenden uzak durmak.
Uzak durmak için de neye alerjiniz olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunu tespit edebilmek için deri ve kan testleri yapılıyor. Ancak bazen alerjenden uzak kalmak mümkün olmayabiliyor. O durumda da ona maruziyeti en aza indirmek gerekiyor. Nasıl mı?
-Güneşin kuvvetli olduğu saatlerde ve rüzgârlı havalarda polenler artacağı için zorunlu olmadığınız sürece dışarı çıkmayın.
- Dışarı çıkarken polenlerden korunmak için gözlük ve şapka takın.
- Gün içinde ellerinizi, gözlerinizi ve burnunuzun içini bol suyla yıkayın.
- Eve gelince kıyafetlerinizi yatak odanızın dışında değiştirin ve duş alın.
Doğal öneriler
Bahar alerjisine karşı bazı doğal desteklerden de yararlanabilirsiniz. Polen alerjisi olanlar; sabah ve akşam, bir tatlı kaşığıısırganotu yaprağını bir bardak kaynar suda10 dakika demleyerek içebilir. Antienflamatuar ve antioksidan etkisiyle alerjiye neden olan ‘histamin’i düşüren ‘quercetin’ de alerjiyle mücadelede doğanın sunduğu en iyi çözümlerden. Üzüm, soğan, sarımsak, elma, lahana, yeşil çay, brokoli, yabanmersini gibi birçok meyve ve sebzede olan quercetin’i gıda takviyesi olarak kullanmak da mümkün. Soğuk sıkım pres yöntemiyle hazırlanmış çörekotu yağından günde 1-2 tatlı kaşığı içmek de bahar alerjisi semptomlarına iyi gelebiliyor.
Alerjilere karşı aşı tedavileri de yapılıyor. Elbette tüm bu tavsiyelerden doktorunuza ve eczacınıza danışarak yararlanmanızı öneririm.

 

Yazarın Tüm Yazıları