GeriBeslenme Önerileri Ayvanın Tadına Doyum Olmaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayvanın Tadına Doyum Olmaz

"Bol kaymaklı bir ayva tatlısına hangimiz "hayır" diyebiliriz ki! Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden ayva aslında sadece tatlı değil tuzlu mönülerin de vazgeçilmezlerinden. Üstelik bu meyveden yapabileceğiniz lezzetler bir hayli fazla. İşte bunlardan sizler için seçtiklerimiz...."

Etli, Cevizli ve Safranlı Ayva
(6 kişilik)

Malzemeler:

1.5 kilo dana budu, 2 kg ayva, 125 gr ceviz içi, 2 soğan, 1 miktar safran, ½ kahve kaşığı toz zencefil, 2 kahve kaşığı toz tarçın, 1 tarçın çubuğu, 3 çorba kaşığı bal, 1.5 çorba kaşığı pudra şekeri, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 20 gr tereyağı.

Hazırlanışı:

Etleri 5x5 cm ebadında parçalar halinde kesin. Soğanları soyun ve doğrayın. Bir pişirme kabında zeytinyağının yarısı, 1 çay kaşığı karabiber, safran, çubuk tarçın ve zencefille birlikte et ve soğanı orta ateşte 5 ila 6 dakika pişirin. Sürekli olarak karıştırın. Yarısına kadar suyla doldurun ve kaynatın. Tuzlayın ve kalan zeytinyağını da ekleyin. Kısık ateşte arasıra karıştırarak 45 dakika boyunca pişirin. Sonunda şekeri ve toz tarçını da katın. Karıştırın ve 10 dakika daha pişirin. Bu sırada ayvaların kabuğunu soyun, dörde bölünve ortalarındaki sert kısmı alın. Et iyice piştikten sonra tencereden alın ve sıcak olarak muhafaza edin. Ayvaları etin piştiği suda 15 dakika pişirin. Çok fazla pişip dağılmamaları için takip edin. Bir tavada ceviz içlerini, tereyağ ve bal ile birlikte karamalize edin. Eti tencereye ayvaların yanına koyup yeniden ısıtın. Hepsini bir servis tabağına dizin. Pişirme suyunu üzerlerine dökün ve karamalize olmuş cevizlerle süsleyin.

Ayvalı Peynirli Bohçalar
(4 kişilik)

Malzemeler:

1 adet iri ve olgun ayva, 200 gr lor peyniri, 100 gr koyun peyniri, 8 adet milföy hamuru, 1 sap biberiye, 1 çorba kaşığı bal, 75 gr tereyağı, 1 çorba kaşığı pudra şekeri.

Hazırlanışı:

Ayvayı soyun, çekirdeklerini ve ortasını alın. İnce dilimlere bölün. Bir tavanın içinde tereyağının yarısı, biberiye, bir çimdik tuz, 2 ya da 3 çorba kaşığı su ile birlikte 10 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Şekeri ekleyin ve ateşin altını açın; 2 ya da 3 dakika karamelize edin. Koyun peynirini rendeleyin ve lor peyniri ile karıştırıp biberleyin. Fırını 210 derecede ısıtın. Tereyağın kalanını eritin. Milföy hamurlarını yayın. Ortalarına birer çorba kaşığı peynirli karışım ve birkaç dilim ayva koyun. Biraz bal ile ıslatın. Hamurları bohça şeklinde kapatın ve üstlerine erimiş yağ sürün. Bohçaları 25 ile 30 dakika altın rengi ve kıtır kıtır olana kadar fırında pişirin. Aperatif olarak servis edebilirsiniz.

Bademli Ayvalı Tart
(6-8 kişilik)

Malzemeler:

1 kg ayva, 1 adet limon, 75 gr ikiye bölünmüş badem, 200 gr milföy hamuru, 100 gr tereyağı, 100 gr esmer şeker, 12 adet küp şeker, ½ tatlı kaşığı toz kişniş.

Hazırlanışı:

Limonun kabuğunu soyun ve suyunu sıkın. Ayvaların kabuğunu soyun. Dörde bölün ve ortalarını çıkarın. Sonra her dörtte bir parçayı ikiye bölün ve limon suyu ile ıslatın. Bir kalıp içinde 12 adet küp şekeri eritip karamel yapın. Karamel iyice altın rengini alınca kalıbın kenarlarını kaplayın. Soğumaya bırakın. Fırını 210 derecede ısıtın. Ayvaları karamelin üzerine dizin. Üzerine esmer şeker, rendelenmiş limon kabukları, kişniş ve bademleri serpin. Tereyağını parçalar halinde üzerine koyun. Milföy hamurunu yayın ve ayvaların üzerini kaplayın. Fırında 30 dakika pişirin. Eğer hamur çabuk kızarıyorsa üzerini pişirme kabı ile kaplayın. Tart daha sıcakken kalıptan çıkarın.

False