GeriSağlıklı Yaşam Ayran kilo aldırır mı? Sodalı, tuzlu ve hazır ayran içmek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayran kilo aldırır mı? Sodalı, tuzlu ve hazır ayran içmek kilo yapar mı

Ayran kilo aldırır mı? Sodalı, tuzlu ve hazır ayran içmek kilo yapar mı

"İnsan vücudu, günlük yaşam içerisinde farklı sıvı tüketimlerine ihtiyaç duyar. Bu sıvı ihtiyacını sadece su değil farklı içecekler ile de sağlayabilir. Ayranda vücut için oldukça faydalı olan içeceklerden bir tanesidir. Ancak ayran kilo aldırır mı? En çok merak edilen sorular arasındadır. Sodalı, tuzlu ve hazır ayran içmek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik."

Ayran, temelde yoğurt ve su karşımı ile elde edilen bir tür içecektir. Çok eski zamanlardan beri tüketilen ayran soda ile de yapılmaktadır. Tuz oranı ise kişinin isteğine bırakılır. Ancak hazır ayranlarda tuz oranı sabittir. Kilo yapıp yapmayacağı ise merak edilen sorular arasındadır.

 Ayran Kilo Aldırır mı?

 Ayran, vücut için sağlıklı bir içecek türüdür. Sağlıklı olmasının nedeni yoğurt ile yapılıyor olmasıdır. Temelde süt ürünlerine giren ayran, yağlılık oranına göre kaloriye sahip olur. Yarım yağlı bir ayran yaklaşık olarak 40 kaloridir. Yağsız ayran ise yaklaşık 20 kaloridir. Kalori oranı oldukça düşük olduğu için ayran vücutta kilo yapmaz. Hatta diyetlerde tavsiye edilmektedir.

 Tok tutuculuğu ve düşük kalorisi sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Ancak tabi ki bunun için belirli bir ölçüde kalmak gerekir. Ayran tüketimi gün içerisinde gereğinden fazla alınır ise vücuda giren kalori miktarı ve yağ oranı da artacaktır. Vücudun ihtiyacından fazlası ise kilo olarak geri dönüş yapar. Vücuttan yağ atılmasına yardımcı olan ayran, kilo aldırmak yerine verdirmesi ile bilinir.

 Sodalı, Tuzlu ve Hazır Ayran İçmek Kilo Yapar mı?

 Sodalı ayran son zamanlarda popüler olarak tüketilen bir içecek türüdür. Sodalı ayran kilo aldırmanın aksine kilo vermek için bulunmaz bir iksir niteliğindedir. Özellikle yağ yakımı için vücudu çok çabuk harekete geçirir. Bu nedenle sodalı ayran kilo yapmaz. Tuzlu ayran ise genelde tansiyon düşüklüğünde akla gelir.

 Kilo aldırma durumuna değinecek olursak tuzlu ayranda kilo yapmayan içecekler arasındadır. Tabi ki tuz miktarı bu konuda önemlidir. Aşırı tuzlu ayran tüketimi ve ayran miktarının fazla oluşu vücutta şişkinlik hissine neden olacaktır. Aynı zamanda tuz vücutta ödem yaparak kısa süreli bir kilo miktar artışına neden olabilir. Kafi miktarda alınan tuzlu ayran kilo yapmamaktadır.

 Her şeyde olduğu gibi ayranda da doğal olanı tercih etmek daha doğru bir davranıştır. Bazı durumlarda hepimiz hazır ayran tüketmekteyiz. Hazır ayran içerisinde raf ömrünü uzatmak için farklı katkı maddeleri yer almaktadır. Bu katkı maddeleri vücutta kilo alımına neden olmasa da şişkinlik ve ödem yapabilir. Ancak bu durum geçicidir. Hazır ayran tüketmekte kilo yapmaz. Çoğu diyet listelerinde tok tutucu özelliği nedeni ile ayranı tek başına bir öğün olarak görebiliriz. Probiyotik ürün olması sebebiyle kilo aldırmak yerine vücut yağ yakmasına da katkı sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.

False