Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Kökleri mitolojiye uzanan bir kahraman: Taze incir tatlısı

Kökleri mitolojiye uzanan bir kahraman: Taze incir tatlısı

En çok sevdiğiniz meyve hangisidir? Kimimiz ekşi-sert meyveleri daha çok severken, kimimiz de tatlı-yumuşak meyveleri tercih ediyor, herkesin zevkleri farklı. Geçen hafta yaptığım aşure tarifinin de yıldızı olan incirin ise benim için meyveler...

11.09.2020
Bereketin simgesi geleneksel bir tat: Aşure

Bereketin simgesi geleneksel bir tat: Aşure

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü İslam dini için önemli günlerden biri olarak kabul ediliyor. 10. günle birlikte evlerde bereketin ve dayanışmanın simgesi olarak kabul edilen aşureler hazırlanıyor ve civar hanelere dağıtılıyor. Her sene...

04.09.2020
Diyardan diyara uzanan tarihiyle sebzeli börek tarifi

Diyardan diyara uzanan tarihiyle sebzeli börek tarifi

Sizi kimi zaman annenizin mutfağına, kimi zamansa en sevdiğiniz mekana götürecek şahane bir kokudur börek kokusu... Neredeyse tüm dünyanın ortak zevklerinden biri olan börek, ülkemizde de en çok sevilen lezzetlerden. El açması ya da hazır yufkadan da...

29.08.2020
Kış yemeklerinin sırrı yazın emeğinde saklı: Domates sosu

Kış yemeklerinin sırrı yazın emeğinde saklı: Domates sosu

Yazın tezgahlara çıkan meyve ve sebzelerin tadı kışın üretilen sera versiyonlarına nazaran her zaman daha bir başka oluyor. Kışın doğal ve taze yaz besinlerine ulaşmak mümkün olmadığı için de herkes yaz aylarında kışlık yiyecek hazırlığını yapmaya...

21.08.2020
Patates ve bulgurun muhteşem buluşması: Patatesli yağlı bulgur köftesi

Patates ve bulgurun muhteşem buluşması: Patatesli yağlı bulgur köftesi

İskenderun’da doğmanın şüphesiz en güzel yanlarından biri, leziz tatlılarından tutun da ünü sınırlarımızı aşan yemeklerine ve tariflerine hakim olmaktır. Ben de bu yöresel yemeklerimizi hazırlamaktan ve sizlerle paylaşmaktan ayrı bir keyif alıyorum....

01.03.2021
Biraz ekşi biraz tatlı: Vişneli tart

Biraz ekşi biraz tatlı: Vişneli tart

Yaz meyvelerini heyecanla bekleyenler burada mı? Vişne zamanı sürerken bol bol faydalanalım diye düşündüm ve sizinle hem gözünüze hitap edecek hem de midenizi mest edecek bir tarif paylaşmak istedim; vişneli tart. Dalında dahi kıpkırmızı güzelliğiyle...

07.08.2020
Lezzetiyle damak çatlatan nar ekşili bulgur köftesi

Lezzetiyle damak çatlatan nar ekşili bulgur köftesi

Bulgur sevenler için harika bir öneriyle geldim; nar ekşili bulgur köftesi. Yapımı biraz meşakkatli gibi görünse de bu tarif, doyurucu özelliği ve enfes lezzetiyle kesinlikle misafir sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Hazırlayacağınız nar ekşili...

31.07.2020
Mayhoş bir lezzet patlaması: Vişneli bamya

Mayhoş bir lezzet patlaması: Vişneli bamya

Bugün size seveni kadar sevmeyeni de çok olan bir sebzeden bahsedeceğim; bamya. Sevenler zaten eminim ki bu sebzeyi evinden eksik etmiyordur. Sevmeyenlere de bamyanın tarihinden ve faydalarından söz edersem fikirlerini değiştirebilirim diye...

24.07.2020