Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Anadolu mutfağının gizli hazinesi kuskus

Anadolu mutfağının gizli hazinesi kuskus

Mutfağımızın karbonhidratlarla dolu köklü bir geçmişi var. Pek masum olmayan bu karbonhidratların kullanıldığı birbirinden farklı malzemelerle dolu birçok tarifimiz bulunuyor. Makarnalar, bulgurlar, pirinçler ve vazgeçemediğimiz hamur işleriyle...

10.04.2020
Hatay’ın meşhur pratik lezzeti: Nar ekşili biber turşusu

Hatay’ın meşhur pratik lezzeti: Nar ekşili biber turşusu

Biz Hataylıların sahip olduğu birbirinden pratik tarifler vardır. Bunlardan biri de nar ekşisiyle marine ettiğimiz biber turşusu. Bu pratik tarif o kadar hızlı ki hiç beklemenize dahi gerek kalmıyor. Enfes bir lezzete sahip olan bu turşu, aynı...

03.04.2020
Zerdeçallı tartın sırrı içindeki baharatı

Zerdeçallı tartın sırrı içindeki baharatı

Eminim ki hepimiz için tartlar, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden. Eve misafir geleceği zaman mutfaktan yükselen o enfes tart kokusu herkesin haklını başından almaya yeter. Hatta misafir olmasa da, 5 çayının yanına damak şenlendiren harika...

27.03.2020
Ev günlüklerine mutfaktan sağlıklı öneri: Mercimekli ekmek

Ev günlüklerine mutfaktan sağlıklı öneri: Mercimekli ekmek

Bugünlerde biraz zorlu günlerden geçiyoruz. Dünya ve güzel ülkemiz koronavirüsle savaşıyor. Evden çıkmama kuralına uyarak bu süreci daha az sancılı atlatabileceğimizi umuyorum. Bu süreçte karamsarlığa kapılmadan bireysel olarak önerilere uymak...

20.03.2020
Kokusuna aldanmayın, lezzeti yeter: Fırında kıymalı karnabahar

Kokusuna aldanmayın, lezzeti yeter: Fırında kıymalı karnabahar

Yiyecekleri mevsiminde tüketmenin faydaları saymakla bitmiyor. Lifli yapısı ve doyurucu olması nedeniyle karnabahar da mevsiminde yapıldığında harika alternatifleriyle sofralara konuk oluyor. Ancak itiraf etmek gerekir ki büyük ihtimalle birçoğumuz...

19.03.2020
Kuşbaşı etin sebzelerle müthiş birlikteliği: Şehzade kebabı

Kuşbaşı etin sebzelerle müthiş birlikteliği: Şehzade kebabı

Son iki, üç haftadan itibaren daha koşturmalı, hızlı bir döngünün içerisine girdim. Koşturmacanın ilk ayağında meme ve triod kanserine dikkat çekmek üzere şahane bir vitrin mankeni tasarladım. Mankeni tasarlarken de bereketin simgesi ve antioksidan...

18.03.2020
Kendi küçük lezzeti büyük: Bıldırcın dolması

Kendi küçük lezzeti büyük: Bıldırcın dolması

Yaklaşık 700 yıl boyunca tarih yazan Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü dönem boyunca ünü sınırları aşan bir mutfak kültürüne de imza atmıştır. Atalarımızın çeşitli malzemelerle zenginleştirdiği Osmanlı mutfağı, eti yenen hayvanlardan oluşturulan...

18.03.2020
Güneş ışığının tadını keşfedin: Kuru sebzelerden türlü

Güneş ışığının tadını keşfedin: Kuru sebzelerden türlü

Kış mevsimi geldiğinde yaz meyve ve sebzelerine özlem artıyor. Her meyve ve sebzenin vitamin değeri mevsiminde daha yüksek olsa da güneşin saymakla bitmeyen faydalarından yararlanacağınız kurutma yöntemiyle yaz lezzetlerini kışa taşımanız mümkün.

21.02.2020