Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Kuzu gömleğinde pilav sanatı

Kuzu gömleğinde pilav sanatı

Kuzu gömleği, ilgi çekici isminin yanı sıra efsane lezzetiyle benim yapmayı en sevdiğim yemekler arasında bulunuyor. Kuzunun karnındaki iç organlarını, göğüs kafesinden ayıran zar olarak adlandırılan kuzu gömleği, yağlı ve lezzetli olmasıyla ünlü.

08.02.2020
Mutfakta büyülü bir ot var: Dereotlu poğaça

Mutfakta büyülü bir ot var: Dereotlu poğaça

Konduğu her yemeği daha lezzetli hale getiren dereotunu sevenler ve sevmeyenler sürekli yarışırlar. Kimisi dereotunun yerine başka bir lezzet koyamazken, kimileri de bir sürü ot çeşidi içinden dereotunun öne çıkmasını kendine yediremez. Özellikle...

08.02.2020
Hatay sokaklarının eşsiz kokusunun kaynağı şifa deposu zahterli ekmek

Hatay sokaklarının eşsiz kokusunun kaynağı şifa deposu zahterli ekmek

Zahter otunun kullanılması Fenikelilerden başlayan tarihsel bir sürece sahip… Bizans döneminde de kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliği sayesinde sıklıkla kullanılmış. Osmanlı dönemindeyse tütsü görevinde kullanılan bu ot,...

08.02.2020
Türk mutfağının zahmetli güzeli: Mumbar dolması

Türk mutfağının zahmetli güzeli: Mumbar dolması

Hayvansal gıdalar dünya üzerindeki her mutfak kültüründe yer alıyor. Türk mutfağındaysa hayvansal gıdaların yanı sıra sakatatlar da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doğru temizlendikten sonra sağlığa faydalı olduğu belirtilen sakatatlar, özellikle...

08.02.2020
Çocukluğumun aşkı puf hamurlu badem topları

Çocukluğumun aşkı puf hamurlu badem topları

Mutfak öyle keyifli bir yer ki, mutsuz olduğunuzda dahi sizi hemen canlandırabiliyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin tariflerini, rengarenk meyve ve sebzelerle ortaya çıkarmak her zaman heyecan yaratıyor.

08.02.2020
Mardin usulü 'kış çorbası'

Mardin usulü 'kış çorbası'

Soğuk havalar artık kışın gelmesiyle birlikte yavaştan etrafımızı sarmaya başlıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların peşimiz sıra koştuğu şu günlerde, sıcak bir çorbanın izini sürmek de artık gerekli oluyor. Kış gelince, Mardin’in meşhur...

08.02.2020
Kuru yemişlerle yeni yıl bereketini sofranıza çağırın: Lokum oturtma

Kuru yemişlerle yeni yıl bereketini sofranıza çağırın: Lokum oturtma

Hayatımıza yeni güzellikler katacağını umduğum 2020 yılına girmemize az bir zaman kaldı. Eminim hepimizin, nasıl girersek öyle geçireceğimizi düşündüğümüz yeni yıla dair planları tamam. Kimi organizasyonları için son dokunuşları yapıyor. Evde,...

08.02.2020
Firik bulguru, kayısı ve kerevizin lezzet dolu buluşması

Firik bulguru, kayısı ve kerevizin lezzet dolu buluşması

Eski Yunanların önce tıbbi amaçlı kullandığı, daha sonra sofralardaki yerini alan kereviz, ülkemizde yetişen en lezzetli sebzeler arasında yer alıyor. Her ne kadar toplum arasında bir önyargıya sebep olmuşsa da kereviz, aslında insan vücudu için...

08.02.2020