Almanya’da yaşayan ve biyoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı Dr. Ali Ertürk ve ekibi, insan gözü ve böbreğinin üç boyutlu haritasını çıkarmayı başardı. Dr. Ertürk’ün çalışmaları, bilim dünyasında çığır açacak bir gelişme olarak niteleniyor.
#Avrupadan Haberlerİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Şahin öncülüğünde, aralarında Nobel ödüllü bilim adamı Andre Geim'in de bulunduğu ekip, nano teknolojide kullanılmak üzere elmas, altın ve alüminyum gibi tabakalı olmayan maddelerden ultra ince malzeme üretmenin formülünü buldu
#İzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüKimi Cambridge Üniversitesi’nden kimi de dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden. Son yıllarda çok sayıda Türk bilim insanı Türkiye’ye döndü. Hürriyet, dünyanın en iyi üniversite ve araştırma merkezlerini geride bırakarak Türkiye’deki üniversiteleri seçen başarılı bilim insanlarına sordu: “Neden döndünüz?” İşte yanıtları...
#GazetehaberleriAntarktika kıtasında Türk Bilim Üssü kurulması çalışmaları devam ediyor. 2017’de yapılan İlk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin (TAE-1) ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonuyla planlanan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-2) için hazırlıklar tamamlandı. Araştırma çerçevesinde 40 Türk bilim insanı Ocak ayında sıcaklığın ortalama eksi 50 derece olduğu Antarktika kıtasına giderek kamp kuracak ve başta iklim değişiklikleri olmak üzere çeşitli bilimsel konularda çalışmalar gerçekleştirecek.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Özlü, kıtaya kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin, bu sefer sırasında tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
#Bilim İnsanıAnkara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi üç Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi tarafından, Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta, Jüpiter benzeri bir 'öte-gezegen' keşfedildi. Gezegene Türk ismi koymak istediklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz, bununla ilgili bir oylama da yapılabileceğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Bildiğim kadarıyla Japonya, ABD, Fransa ve Kanada, keşfettikleri ilk gezegene bir isim verdiler. Bizde de neden olmasın? Böyle bir düşüncemiz var. Benim, 'Türk', 'Türk1' ve 'Atatürk' isimleri aklımdan geçti" ifadelerini kullandı.
#Gezegen KeşfedildiGalaksimiz Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin bilinen ilk fotoğrafının çekilmesi sürecine liderlik eden astrofizikçi, Arizona Üniversitesi'nden Prof. Dr.Feryal Özel'di. Tarihe geçen fotoğrafı dünyaya tanıtan Özel, CNN TÜRK'e konuştu ve dünyanın konuştuğu fotoğrafın hikayesini anlattı. Dış haberler muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı...
#NASAGençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlerle bir araya geldi. Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlere, "Bazı anne ve babalardan duyuyorum, eğitim için çocuklarını dış ülkelere göndermek istiyorlar. Türkiye’de çok güzel üniversiteler var. Ben Türkiye’de çok güzel bir eğitim aldım. Bilim yapmayı Türkiye’de öğrendim" dedi. Sancar, Bir öğrencinin sorduğu "Bakanımızdan bir şey isteseydiniz ne olurdu?" sorusuna “Yaptığınız sunumdan gördüğüm kadarıyla bir şey istemezdim. Bu sağlanan imkanların ötesinde ben bir şey istemezdim. Benim zamanımda bu gibi organizasyonlar, teşkilatlar yoktu. Bunları görünce gerçekten memnun oldum. Teknofest’te gördüklerim beni çok mutlu etti. O yüzden başka bir şey istemezdim.” yanıtını verdi.
#Gençlik Ve Spor BakanıGençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlerle bir araya geldi. Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlere, "Bazı anne ve babalardan duyuyorum, eğitim için çocuklarını dış ülkelere göndermek istiyorlar. Türkiye’de çok güzel üniversiteler var. Ben Türkiye’de çok güzel bir eğitim aldım. Bilim yapmayı Türkiye’de öğrendim" dedi. Sancar, Bir öğrencinin sorduğu "Bakanımızdan bir şey isteseydiniz ne olurdu?" sorusuna “Yaptığınız sunumdan gördüğüm kadarıyla bir şey istemezdim. Bu sağlanan imkanların ötesinde ben bir şey istemezdim. Benim zamanımda bu gibi organizasyonlar, teşkilatlar yoktu. Bunları görünce gerçekten memnun oldum. Teknofest’te gördüklerim beni çok mutlu etti. O yüzden başka bir şey istemezdim.” yanıtını verdi.
#Aziz SancarÇin’in başkenti Beijing’de (Pekin) düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları, 4 Şubat Cuma günü Başkent Kapalı Stadyumu’nda artistik buz pateni müsabakaları ile başlıyor. 20 Şubat’a kadar sürecek oyunlarda, 15 dalda 90’dan fazla ülkeden yaklaşık 3.000 sporcu mücadele edecek. Oyunlarda ilk müsabaka TSİ dün 15.05’te yüzme havuzundan buz pistine dönüştürülen Ulusal Su Sporları Merkezi’nde yapılan curling karışık çiftler ilk tur müsabakaları oldu.
#ÇinTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantında yüzde 15 olan hastaneye başvuru oranının Omicron'da yüzde 5'e düşse de nasılsa hafif geçiyor diye rehavete kapılmanın çok riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Özpolat, "20 ila 50 kat daha hızlı bulaşması nedeniyle yüzde 5'lik oran aslında çok daha büyük bir hasta grubuna tekabül ediyor. Bu nedenle sağlık sistemleri üzerindeki global etkisi çok daha büyük. Salgınla mücadelede en önemli şey hasta olanın izole edilebilmesi. Omicron PCR test yükünü artırdı evet. Ama ABD'de hızlı testlere ağırlık veriliyor, evlere ücretsiz test gönderilmeye başlandı. Şüpheli durumlarda insanların teste ulaşabilmesi, test yaptırması lazım" dedi.
#Omicron