Arkeoloji haberleri sayfasında Arkeoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9447 Arkeoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Arkeoloji, kazı bilimi veya kazıbilim; kazı vb. yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtları kültürel, sanatsal ve tarihsel yönden inceleyen bir bilimdir. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.
Atlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazılarda 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen domuz kafatası bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, fosili bir bütün olarak çıkarmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, "İlk kez böyle bütün halde bulduk. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Geç Miyosen dönemine ait. 7,5- 8 milyon öncesi diye niteleyebiliriz" dedi.
#KayseriKırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiAnkara Savaşı'nın geçtiği Çubuk ilçesinde 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
#ANKARADenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#Arkeoloji2018'den bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Haydarpaşa Gar Sahası, 17-26 Mayıs 'Müzeler Haftası' kapsamında ziyarete açıldı. Arkeoloji meraklıları, farklı dönemlere ait birçok eserin açığa çıktığı kazı alanında tarihe yolculuk yaptı.
#İSTANBULAntalya'daki Trebenna Antik Kenti’nde dedektörle arama yapan define avcılarının mezarları kazdığı, antik yapılara zarar verdiği ortaya çıktı. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, “Çerez gibi satıyorlar bu cihazları. Bunların ruhsata tabi olması lazım. Arkeolojiye sıkılmış bir kurşun bu" dedi. Jeofizik Mühendisi İlyas Toklu ise dedektörün çalışma mantığını anlattı.
#ANTALYAArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiDepremin vurduğu Antakya’da yerle bir olan tarihi yapılara ait eserler, enkaz altından kurtarılıp ‘Kültür Enkazı Döküm ve Ayrıştırma’ sahasına taşınıyor. Burada ayrıştırılıp, numaralandırılan eserler kentin tarihi dokusunu yaşatmak için yeniden inşa edilecek yapılarda kullanılacak.
#AntakyaBütçe görüşmelerinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı ile turizm gelirlerinden arkeolojik çalışmalara, iptal edilen konserlerden ‘harika çocuk’ yasasının yeniden gündeme alınmasına kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu...
#Mehmet Nuri ErsoyÇanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan sonra çöpe atılan 1700 yıllık seramik lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Çöplükler evlerdeki gündelik yaşamını aydınlatması için bize çok fazla arkeolojik veri sunuyor" dedi.
#ÇanakkaleTürkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 13. durağı olan İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılış programı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerABD'de bulunan 14 tarihi eserin Türkiye'ye iadesi dolayısıyla New York'taki Türkevi'nde tören düzenlendi. New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal’ın ev sahipliğini yaptığı törene Manhattan Bölge Savcı Yardımcısı Albay Matthew McDonald, New York İç Güvenlik Soruşturmalarından Sorumlu Özel Ajan Yardımcısı Kevin O'Malley, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile Türk ve Amerikalı sanatseverler katıldı
#AbdAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazılarda 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen domuz kafatası bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, fosili bir bütün olarak çıkarmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, "İlk kez böyle bütün halde bulduk. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Geç Miyosen dönemine ait. 7,5- 8 milyon öncesi diye niteleyebiliriz" dedi.
#KayseriErzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
#ErzurumMısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırMavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisÇanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria TroasEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanÇanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria Troas Antik KentiKütahya’daki Tavşanlı Höyük’te, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür bulundu. Mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.
#Kütahya