Sivrisinek haberleri sayfasında Sivrisinek hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1965 Sivrisinek haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekFransa'da, 14 Ağustos'ta bir dang humması vakasının bildirilmesinin ardından 10 kişide daha dang humması vakasının tespit edildiği bildirildi. Fransa Halk Sağlığı Kurulu, 1 Mayıs-13 Ağustos tarihlerinde yurt dışından gelen bin 31 kişide dang humması görüldüğünü bildirdi.
#FransaHava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği şu günlerde, sivrisinekler de uykuları kaçırıyor. Kendini hatırlatan sivrisinekler, ciltte kaşıntı yara gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Yaz aylarında sivrisineklerin hedefi olmamanın yöntemleri ise oldukça basit. Evde kolay ve doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün. Peki sivrisinekleri evlerden ve kendimizden nasıl uzak tutarız? İşte en doğal ve etkili yöntemler...
#SivrisinekTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan virüslerin yol açtığı Batı Nil ateşi ve Dang humması konusunda bu yıl çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, “Batı Nil ateşi var mesela, İstanbul'da 2019'da salgın yapmıştı en son. Merkezi sinir sistemini tutabilen, yani menenjite neden olabilen tehlikeli bir hastalık. Onu çok yakın takip etmemiz gerekiyor. Bir grup sivrisinekten (Culex türü) bulaşabiliyor. Yine Aedes türü sivrisinekten, ki bu tür İstanbul'da da tespit edilmiş durumda" diye konuştu.
#SivrisinekPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıAsya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) dünyada en tehlikeli sivrisinek türlerinden biridir. Bu sivrisinek özellikle insanların bulunduğu yerlere yakın yaşayan ve ısırmalarıyla çeşitli hastalıkları taşıyan bir tür olarak bilinir. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ateşli hastalıklara neden olan ve Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) olarak bilinen sivrisinek türünün kuzey, doğu ve batı Avrupa’da yayılmaya başladığını duyurdu. Peki, Asya Kaplan sivrisineği nedir, zararlı mı?
#Asya Kaplan SivrisineğiHava sıcaklıkları artmaya başladı. Havalar ısınınca sivrisinekler çoğumuzun kâbusu oluyor ama çoğumuz kimyasal ürün kullanmaktan kaçınıyoruz. Peki sivrisinekleri evlerden ve kendimizden nasıl doğal yollarla uzaklaştırabiliriz? Sivrisinekleri kaçırmak için doğal ve işe yarayan yöntemleri sizler için derledik.
#SivrisinekAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hüseyin Çetin, kış aylarında mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıktan dolayı sıtmayı taşıyan culeks, anopheles cinsi gibi bazı sivrisinek türlerinin kış uykusuna yatmadığını, erişkin halde saldırmaya, kan emmeye devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Çetin, "Yerel yönetimlerin seçim sonrası nisan ayı itibarıyla yoğun ilaçlama yapması gerekir. Aksi halde yaz ayları sivrisinek nedeniyle sıkıntılı geçecektir" dedi.
#SivrisinekSıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekYaz aylarıyla birlikte etkisini artırmaya devam eden sivrisinekler, çok fazla önemsenmese de dikkate alınması gereken canlılardandır. Çünkü aralarında zehirli sivrisineklerin de olabileceği gibi, bu sineklerin ısırıkları Batı Nil Virüsünü taşıyabilir. Bu ısırıklar vücutta kaşıntı ve kızarıklıkların oluşmasına neden oluyor. Ayrıca çok nadir eklem şişliği ve yüksek ateş gibi ciddi durumları da beraberinde getiriyor ve böyle bir durumda da sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Sadece kaşıntı durumlarında sivrisinek ısırıklarına karşı birkaç doğal yönteme başvurabilirsiniz. Peki sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Evde çözüm yöntemleri...
#Sivrisinek IsırığıDepremzede öğrenciler için düzenlenen Doğayla Yaşam Akademisi eğitim kampında herkesin kâbusu olan sivrisinekten kurtulmanın en doğal tarifi verildi: Bir bardak suya 10’ar damla okaliptüs, nane, lavanta yağı ile gliserin damlat ve çalkala. Püskürtmeli bir şişeye koy, sprey hazır...
#Sivrisinekİstanbul Bahçelievler Belediyesi, İstanbul'da artış gösteren sivrisineklere karşı ilaçlama çalışması yaptı. İlaçlama yapan araç sayısını artırdıklarını söyleyen Bahçelievler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Veteriner Hekim Tibet Bahyan “Ufacık bir saksıdaki su birikintisinden üreyecek sinekler bir mahalleye yeter" dedi.
#BahçelievlerYaz aylarının en büyük sorunlarından biri sivrisinekler. Evde televizyon izlerken, gece uyurken, açık havada yürüyüş yaparken, sevdiklerimizle piknikteyken özetle her an her yerde bir sivrisinek ısırığına maruz kalabiliyoruz. Öte yandan bazıları sivrisineklerin deyim yerindeyse hücumuna uğrarken bazılarında tek bir ısırık bile olmuyor. Peki insanlar için en ölümcül hayvanların başında gelen sivrisinekler insanları neden ve nasıl ısırıyor? Isıracakları insanı neye göre seçiyorlar ve biz korunmak için gerçekten bir şeyler yapabilir miyiz?
#Sivrisinekİstanbul'da bir çok ilçede sivrisinek şikayeti arttı. Avcılar'da sivrisinek yoğunluğunu cep telefonu kamerasına kaydeden mahalle sakinleri görüntüleri sosyal medyadan paylaşarak yetkililerden yardım istedi. Sivrisinek ısırıklarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, "Bazen anafilaktoid dediğimiz reaksiyonlar gelişebilir. O da en korktuğumuz reaksiyondur. Solunumun durması, dilin veya solunum yolunun şişmesiyle nefesin kesilmesi, tansiyonun düşmesi ve hastanın bayılması tarzında gider. O açıdan dikkatli olmakta fayda var" şeklinde konuştu. İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise sivrisinek, karasinek, kene, pire, kemirgen ve hamamböceği ile mücadelede 182 ekip 611 personelin görev aldığını belirtti.
#İstanbulSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüSivrisinek ve tatarcık ısırıklarıyla yayılan tembellik ateşi (Oropouche virüsü), Latin Amerika ve Karayipler’de hızla yayılıyor. 2023'te 8 binden fazla vaka bildirilirken, Brezilya’daki son vakalar ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. Virüs şimdi ise ABD ve Avrupa’da da görülmeye başladı. Peki, nelere dikkat etmeli, belirtileri neler? İşte detaylar…
#SağlıkSon günlerde adından sıkça söz ettiren virüs türlerinden birisi olan Doğu At Ensefaliti Virüsü, bulaş riski dolayısıyla merak edilen virüs türleri arasında yer alıyor. Ölümcül risk barındırması nedeniyle pek çok vatandaş tarafından tüm riskleri ile araştırılan Doğu At Ensefaliti Virüsü, araştırılmaya başlandı. Peki, Doğu At Ensefaliti Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve virüsten nasıl korunulur?
#Doğu At Ensefaliti VirüsüAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıFransa'da, 14 Ağustos'ta bir dang humması vakasının bildirilmesinin ardından 10 kişide daha dang humması vakasının tespit edildiği bildirildi. Fransa Halk Sağlığı Kurulu, 1 Mayıs-13 Ağustos tarihlerinde yurt dışından gelen bin 31 kişide dang humması görüldüğünü bildirdi.
#FransaSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı "Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu.
#Sağlık BakanlığıBatı Nil virüsü belirtileri, Türkiye’de de görünlen vakalarla merak ediliyor. Batı Nil ateşine yol açan hastalık virüsü taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisineklere, onlardan da insanlara bulaşıyor. Uzmanlar virüsün, özellikle yaşlı nüfusta, merkezi sinir sistemini tutarak menenjite yol açabildiğini ifade ediyor. Peki Batı Nil Virüsü belirtileri neler? Culex sivrisinek hastalığı Batı Nil virüsü nedir, neden olur? İşte ayrıntılar...
#Batı Nil Virüsü BelirtileriOropouche virüsü, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan ya da bu bölgelere seyahat eden kişiler için risk oluşturabilir. Bu virüsün neden olduğu salgınlar, büyük popülasyonları etkileyebilir ve halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturabilir. Peki, Oropouche virüsü nedir, belirtileri nasıl? Oropouche nasıl bulaşır?
#Oropouche VirüsüOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüHava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği şu günlerde, sivrisinekler de uykuları kaçırıyor. Kendini hatırlatan sivrisinekler, ciltte kaşıntı yara gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Yaz aylarında sivrisineklerin hedefi olmamanın yöntemleri ise oldukça basit. Evde kolay ve doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün. Peki sivrisinekleri evlerden ve kendimizden nasıl uzak tutarız? İşte en doğal ve etkili yöntemler...
#SivrisinekDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan virüslerin yol açtığı Batı Nil ateşi ve Dang humması konusunda bu yıl çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, “Batı Nil ateşi var mesela, İstanbul'da 2019'da salgın yapmıştı en son. Merkezi sinir sistemini tutabilen, yani menenjite neden olabilen tehlikeli bir hastalık. Onu çok yakın takip etmemiz gerekiyor. Bir grup sivrisinekten (Culex türü) bulaşabiliyor. Yine Aedes türü sivrisinekten, ki bu tür İstanbul'da da tespit edilmiş durumda" diye konuştu.
#SivrisinekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin 45. Başkanı ve Başkan Adayı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Trump’a yönelik suikast girişimi ve sonrasında yaşananlar ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, suikast girişimini demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak niteledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEski ABD Başkanı Donald Trump, sızdırılan telefon görüşmesi kaydında suikast girişimi sırasında yaşadıklarını ve Başkan Joe Biden ile görüşmesini anlattı. Trump sağ kulağını sıyıran mermi için “Dünyanın en büyük sivrisineği ısırmış gibi hissettirdi” dedi.
#ABDPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıDang humması ölümcül olabilir, ancak çoğu vakada hafif seyretmektedir. Hastalık, enfekte sivrisineklerin ısırması ile bulaşır ve insandan insana bulaşması enderdir. Hastalığın önlenmesi için sivrisinek kontrolü önemlidir. Şiddetli grip benzeri semptomlarla kendisini gösteren dang humması (dangue virüsü) hastalığı son zamanlarda Sri Lanka'da yayılarak onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Genellikle, tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, dang humması sık yolculuk yapan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, dang humması nedir? Dang humması bulaşıcı mı? İşte, hastalık ile ilgili merak edilenler.
#DangSıcaktan bunalan kediler, susuzluktan dili dışarıda köpekler ve kaçacak gölgeyi zor bulan kuşlar… Yazın büyük mücadele veren dostlarımıza karşı sorumluluklarımızı nasıl yerine getireceğiz? İlkyardım gerekirse veterineri aramak, hemen serin bir ortama alıp üzerine ıslak havlu koymak ve su içirmek önemli. Ayrıca gölge alanlar sağlamak, her zaman temiz ve taze suya eriştiklerinden emin olmak da gerek.
#KediPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang Humması