Salatalık, çok yararlı bir besin olup faydaları birden çok olan bir besin olarak bilinir. Kansere karşı koruma etkisi olan bu besin, vücuttaki su ihtiyacını karşılamaya fayda sağlar. Baş ağrısını dindirmeye, cilt bakımında etkili sonuçlar vermeye ve vücudu kötü mikroplardan arındırmaya yardımcı olur. Besleyici özelliği de bulunmasının yanı sıra büyük bir kısmı sudan meydana geldiği için kilo vermeye de yardımı olmaktadır. Kemikleri güçlendirir. Sağlığa çok büyük faydaları olan bu besin, içerik açısından da zengin bir besindir. Çeşitli tariflerde kullanılabilen ve yemekleri lezzetli hale getirmeye fayda sağlayan bir besindir. Bu açıdan da tercih edildiği sık sık görülmektedir. Günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir konu salatalığın meyve mi yoksa sebze mi olduğudur. Peki, salatalık meyve mi sebze mi? Merak edilen bu konuyu aşağıda merak edenler için açıkladık.
#AraştırmaTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekO hafta tarlada ne varsa... 10 kilo patates, 20 kilo salatalık, 3-5 kilo yabanmersini... Adına mektup dedikleri bir e-postayla duyuruyorlar hasat ettikleri ürünleri, siparişinizi veriyorsunuz. Bu hafta size Sakarya’da tanıştığım bir yerel üreticiyi, Berin Ertürk’ü ve aklıma düşürdüğü vegan tabakları anlatacağım.
#SebzeÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikBu mevsimde soframda salatalık olmazsa olmaz. Bazen spagetti şeklinde doğrayıp karideslerle buluşturuyorum, bazen sorbesini, bazen de karpuzlu salatasını yapıyorum. Kırmızı soğan, yoğurt, kuru nane ve susamla yaptığım salatalık mezesi de ana yemeklerin yanına iyi bir eşlikçi... Kalorisi oldukça düşük bu nefis besini bol bol yemek için alternatifimiz çok.
#Soğuk ÇorbaEdirne’de düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yılki başpehlivanı, burma bıyıklarıyla da ilgi odağı haline gelen Cengizhan Şimşek oldu. Yazları Antalya’nın dağlarında, kışları şehir merkezinde yaşayan Şimşek, idmanlar ve müsabakalar dışında kalan zamanında yaylalarda çobanlık yapıyor.
#Cengizhan ŞimşekSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayEmzirme döneminde beslenme her zaman çok önemli bir yere sahiptir. Annenin tükettiği her besin annenin sütüne geçerek bebeği doğrudan besler. Bu nedenle de emziren anneler dengeli ve yeterli beslenmelidir. Emzirme dönemi içinde beslenme gaz yapan yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Salatalık gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Sofraların olmazsa olmazı marul aynı zamanda en sağlıklı besin kaynaklarından biridir. Özellikle salatalık yapılması ile birlikte yemeğin yanında keyifle tüketilir. Ancak özellikle marulun gaz ve şişkinlik yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki marul gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Emziren annelerde ve bebeklerde) detayları ile derledik.
Ceviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıRamazan’da son moda, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha fazla dikkatli olmalısınız. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna birde zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#SahurAnanas, Ananasgiller ailesinden gelen, güzel kokulu ve iri bir besin olarak tanımlanabilir. Ana yurdu Güney Amerika olduğu bilinen besin, sıcak ülkelerde yetişmektedir. Sıcak ülke meyvesidir. Üstünde bir demet yaprağa sahip olan bu ürün, oldukça faydalı ve tüketilmesi önerilen bir üründür. Yetiştirilme süresi olarak diğer meyvelere nazaran daha uzun bir süre istemektedir. 18 ay kadar bir süre sonunda yetiştirilme işlemi tamamlanmaktadır. Türkiye'ye özellikle son yıllarda daha fazla gelmiş ve daha fazla yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu durum insanların tüketim seviyesinin ve bu besine olan ilgisi ile alakalı bir durumdur. Bir diğer konu da ananasın sebze mi meyve mi olduğuna dair açılan bir konudur. Meyve olduğunu savunanlar olsa da sebze diyen bir kesim de bulunmaktadır. Peki, ananas meyve midir yoksa sebze midir tüm detayları ile derledik.
#AnanasTicaret Bakanı Mehmet Muş’un önceki gün yaptığı “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek” yönündeki açıklamasının ardından bakanlık birimleri 81 ilde sahaya indi. Denetimler 81 ilde eş zamanlı olarak başladı. İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli ve ekibi Ankara’da gazetecilere denetimlerin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak anlattı.
#Mehmet MuşAlmanca sebzeler, Almanca öğrenmeye başlayanların sıklıkla karşılaştığı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından Almanca sebzeler önem taşımaktadır. Bu bakımdan Almanca sebzelerin tekil ve çoğul hallerini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Almanca sebzeler nelerdir? Almanca sebzelerin tekil ve çoğul halleri nelerdir detaylarıyla derledik.