ÜRETİCİ DERTLİ

Güncelleme Tarihi:

ÜRETİCİ DERTLİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 09:46

Tarımın üzerindeki en önemli yük akaryakıt ve gübre. Kiminle konuşsam tarım ürünlerinin maliyetlerini anlatırken sözü akaryakıta getiriyor. ‘Bana ne’ demeyin çünkü soframıza gelen her ürünün bir üretim ve nakliye bedeli var...

Haberin Devamı

Akaryakıt meselesi hepimizin gündeminde. Ama bu yük en çok tarımın üzerinde... Tarımdaki bütün sektörler akaryakıttan şikâyetçi. Mantar üreticisi ile konuşuyorum samanın kilogram fiyatını 10 kuruşa mâl ederken, nakliyesiyle 150 kuruşa geldiğini anlatıyor.
Hububat üreticisiyle, yem tedarikçisiyle konuşuyorum “Akaryakıt fiyatlarından bezdik, artık ürünleri en yakın alıcıya ulaştırmaya çalışıyoruz. Mesafe uzaklaştıkça maliyet artıyor, altından kalkamıyoruz” diyor. Marul üreticisiyle konuşuyorum tarlada 1.5 TL olan marulun pazara ulaştığında 6-7 liraya çıktığını belirtiyor. Salatalık üreticisiyle konuşuyorum tarlada 1 lira 70 kuruş olan 1 kilogram salatalığın Antalya’dan İstanbul’a nakliye masrafının yaklaşık 2 lira olduğunu anlatıyor.
Geçen yıl 7.7 TL civarında olan mazotun fiyatı 28 TL’yi geçti. Fiyat artışının altından vatandaşın kendi imkânlarıyla kalkması mümkün görünmüyor. Çalışanların ücretlerini istediğiniz kadar artırın alım gücü azalıyor, ürün fiyatını istediğiniz kadar artırın üretici kazanamıyor. Akaryakıt sorunu kocaman bir kartopuna dönüştü ve önüne geleni alıp götürüyor.
Bu işin sonu var mı? Ya da sonu neye varır bilmiyorum ama karar vericiler enflasyon ile mücadeleye akaryakıttan başlarsalar çok iyi olacak.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarım ürünleri üretici fiyat endeksini açıkladı. Resmi rakamlara göre, mayıs ayında üretici fiyatları yıllık yüzde 154.97, aylık yüzde 16.18 arttı. Tarım girdi fiyat endeksi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bakalım ürün maliyeti ile üretici fiyatı arasındaki makas ne kadar açılacak...

Haberin Devamı

HAFTA SONU KAÇAMAĞI İÇİN ZEYTİNPARK
Size hafta sonu için reddedemeyeceğiniz bir önerim olacak. Şehrin stresinden kurtulmak, oksijene doymak, toprağa dokunmak için kilometrelerce öteye gitmenize gerek yok. Aileniz, çoluk çocuğunuz, eşiniz dostunuzla birlikte kent merkezinde, otogarın hemen yanındaki Zeytinpark’ta unutamayacağınız bir hafta sonu yaşayabilirsiniz. Hele hele akaryakıt fiyatlarının uçtuğu böyle bir dönemde yakıt tasarrufunda bulunarak doğaya dokunmak isteyenler için cazip bir mekân.

Haberin Devamı

ZEYTİNPARK ZAMANI
Bu aralar Zeytinpark’ın en güzel zamanları. 2630 dönüm, 20 bini zeytin ağacı olmak üzere 25 bin ağacın bulunduğu kent merkezinin en büyük yeşil alanı Zeytinpark, enerjinizi atacağınız harika bir alan.
Zeytinpark’ta içeceğiniz bir çay, bir kahve, yiyeceğiniz bir gözleme, çocuğunuzun yiyeceği bir dondurma, Antalya’ya nefes olan Zeytinpark’ı yaşatacaktır. Zeytinpark ise sizi negatif enerjiden arındırmış olarak yeni haftaya hazırlayacaktır.
Ha bu arada, Zeytinpark’a giderseniz biri 1200 yıllık, diğeri 800 yıllık olan ve meyveye duran anıt zeytin ağaçlarını görmeden, fotoğraf çektirmeden alandan çıkmayın.


BANKALARIN RUBLE KRİZİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu üyeleri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile bir araya geldi. Üyeler, pandemide bile hız kesmeyen yaş meyve sebze sektörünün ihracatta yaşadığı sıkıntıları paylaştı.
Başlıklardan biri bana çok ilginç geldi...
Düşünün ihracatçısınız, çiftçinin alın teri, göz nuruyla ürettiği kaliteli ürünü Rusya gibi en yakın pazara ulaştırıyorsunuz, Rusya’daki alıcı ihracatçıya ürün bedeli olarak ruble gönderiyor ama senin kamu bankan rubleyi Türk Lirası’na çevirmiyor. Başka bir deyimle tanımıyor. Umuyorum bizler için çok bir şey ifade etmeyen ama ihracatçının işini zorlaştıran bu anlamsız kriz, kamu bankaları tarafından çözülür, ihracatçı da kaygı duymadan ürünleri Rusya pazarını ulaştırır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!