Karnabahar ve zeytinin harika uyumu

Çeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.

Haberin Devamı

Salata denince aklınıza ne geliyor? Benim, tek kelimeyle sağlık! Bir yiyecek nasıl hem bu kadar sağlıklı hem de eğlenceli olabilir ki! Benim için biraz da sürprizleri ifade eder salata. Düşünsenize, hayal gücümüze ve damak tadımıza göre içine her malzemeyi ekleyebiliriz. Nohut, fasulye, soğan, brokoli, karnabahar, balık, tavuk, çeşit çeşit baharat... Ayrıca elimizde kalan malzemeleri de değerlendirmenin nefis bir yoludur bu.

Salata kelimesinin kökeninin, ‘tuzlanmış yeşillikler’ (salted greens) olduğunu biliyor muydunuz? Peki, salataya farklı kültürlerde farklı misyonlar yüklendiğini? Bazı mutfaklarda ana yemek gibi yeniyor, bazılarında ana yemek eşlikçisi, bazı mutfaklar içinse yemek öncesinde bir iştah açıcı sayılıyor. Ana yemek gibi yeniyor dedim ya... Hepimiz sık sık yapıyoruz bunu. Hatta salatayı basit bir yemek gibi görebiliyoruz çoğu zaman. “Bugün ne yedin” sorusuna “Sadece salata” veya “Basit bir salata yaptım” gibi yanıtlar vermişizdir hepimiz. Aslında basite indirgenecek bir yiyecek değil bana sorarsanız bu... Sınırsız malzemeyle müthiş lezzetli tabaklar hazırlayabilmemiz sizce de şahane değil mi?

Haberin Devamı

Tabii ki salatanın iyi olabilmesi için yemeklerde olduğu gibi malzemelerin taze olması gerekir. Dünyada sayısız çeşitte yenebilir ot varken domates, salatalık ve marulla sınırlamayalım tabaklarımızı. Bulduğumuz her şeyi salataya koyabileceğimizi söylemiyorum ama... Mevsimsellik önemli. Ayrıca aklımıza sadece çiğ sebze ve meyveler gelmemeli. Bazı sebzeleri pişirerek farklı bir aroma katabiliriz.

Benim yemeyi sevdiğim birçok salata var. Bu hafta onlardan birini, insalata di rinforzo’yu anlatacağım. Türkçe ‘takviye salatası’ anlamına gelen bu lezzet, İtalya’da Noel sofralarının olmazsa olmazıdır. Biz de her aile gibi Noel’de veya Noel arifesinde bir araya geldiğimiz akşamlarda bu salatayı yapar, hep birlikte afiyetle yeriz. Bir yemeğin her yıl hatırlanması, bizi birleştiren unsurlardan olması ne kadar güzel...

Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu tarifin en önemli malzemelerinden biri, sirke. Mutlaka kaliteli bir sirke kullanın. Salatayı servisten önce dinlendirmeniz de tüm tatların birbirine geçmesi açısından çok iyi olur. Hadi mevsimiyken bol bol karnabahar yiyelim, sevdiklerimize ikram edelim.

Haberin Devamı

INSALATA Dİ RİNFORZO (4 KİŞİLİK)

Karnabahar ve zeytinin harika uyumu

NE LAZIM?

* 1 kg karnabahar

* 80 gr siyah zeytin

* 80 gr yeşil zeytin

* 40 gr kapari turşusu

* 4 parça ançüez

* 3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi

* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

* Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

* Karnabaharı temizleyip çiçekler şeklinde ayırın. Buharda pişirmenizi öneririm. Bunun için buharda pişirme sepetini içi kaynar su dolu bir tencereye alın. Karnabaharları sepete yerleştirip 7-8 dakika pişirin. Daha fazla pişmemesine dikkat edin.

* Bir kapta sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın.

* Karnabahar çiçekleri, zeytinler, kapari ve ançüezi sosa ekleyip karıştırın.

* Kabın üzerini streçle kapatıp 1 saat dinlendirin. Servise hazır. Dilerseniz havuç turşusu, kapya biber ve marul da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları