Sabancı Müzesi haberleri sayfasında Sabancı Müzesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1976 Sabancı Müzesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 9-12 yaş aralığındaki çocuklara müzik kültürü kazandırmak için İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) işbirliğiyle ücretsiz 'Müzik Kültürü ve Güzel Sanatlar' programına başlıyor.
#Sabancı MüzesiGeçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki bir öğrencim, üzerine konuştuğumuz sanatçının yaşayıp yaşamadığını sordu. Sanatçının uzun zaman önce hayatını kaybettiğini söylemem üzerine, “yaşayan sanatçı hiç yok mu?” diye sordu bu defa. Günümüzde yaşayan sanatçıların da olduğunu ve çalışmalarını yapmaya devam ettiklerini söylediğimde ise, bu sanatçıları neden hiç tanımadığımızı ve üzerine konuşmadığımızı sorduğunda biraz bocaladım çünkü haklıydı.
#MüzeÇağımızın en büyük sanatçılarından İngiliz ressam David Hockney, iPad’iyle doğanın uyanışını adım adım takip ettiği ‘Baharın Gelişi, Normandiya 2020’ başlıklı sergisiyle Sabancı Müzesi’nde. 84 yaşındaki Hockney, “Artık iPad’de bir ressam gibi düşünüyorum” diyor.
#David HockneySabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMSabancı Müzesi’nde devam eden ve Murat Germen’in çağrısıyla yolu Sabancı Üniversitesi’nden geçen sanatçıların eserlerinden oluşan ‘Dün Bugün İstanbul’ sergisi, kenti düşünmeye davet ederek toplumsal yaşam, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, tarihi mekânlar, su kaynakları, ulaşım, ütopya/distopya gibi evrensel kavramları sorguluyor.
#Dün Bugün İstanbulSabancı Müzesi’nden Akbank Sanat’ta uzanan büyük bir sergiyle ilk kez İstanbul’a konuk olan performans sanatının yaşayan efsanesi Marina Abramovic, “Performans düşünceyle değil, hisle ilgilidir ve performansı karnınızda hissedersiniz!” diyor.
#Marina AbramovicSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı dijitalSSM, ‘Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması’ başlıklı bir projeyi hayata geçiriyor. Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle 15 Kasım'da başlayacak ve 17 Ocak 2020’ye kadar devam edecek projenin ilk aşamasında çeşitli paneller ve atölye çalışmaları düzenlenecek.
#Sabancı MüzesiTürkiye’de modern resmin kurucusu kabul edilen 1914 Kuşağı’nın en önemli ismi Avni Lifij, ilk kez bir araya getirilen 800’ü aşkın eseriyle Sabancı Müzesi’nde. Lifij’in 20’li yaşlarında yaptığı ve kendisini 40’lı yaşlarında bohem bir ressam olarak tasvir ettiği ‘pipolu otoportre’si Türk resminin en ünlü tablolarından. Otoportreleriyle bohem sanatçı kimliğini kuran, Türkiye’de resim sanatının terminolojisini değiştirdiğini Lifij, bu kuşak sanatçıları arasında Ahmet Haşim’in sembolizmine en yakın isimdir.
#Avni LifijSakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi - Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde kapılarını açan ‘Belgeden Kurguya, Atölyeden Müzeye- Mardin’den Fotoğraflar’ sergisinde fotoğraf sanatçıları Murat Germen ve Ahmet Elhan,17 Mardinli genç sanatçıyı buluşturarak yaptıkları atölye çalışmalarının sonuçlarını izleyiciyle buluşturuyor.
#MardinSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen Costakis Koleksiyonu’ndan ve Rusya’daki müzelerden derlenmiş 513 yapıt bize ‘Rus öncü sanatı’nı tüm açıklığıyla gösteriyor. 20’nci yüzyılın bu çok önemli akımının, bu heyecan veren, kapsamlı sergisi en çok bir üniversite müzesine yakışırdı. ‘Rus Avangardı: Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek’, yılın en önemli sergisi.
#Modernist1920’lerde ‘Rus Avangardları’ diye bilinen sanatçıların, şair, yazar, ressam, tiyatrocu ya da sinemacı ve fotoğrafçıların hep birlikte oluşturduğu yaratıcı fırtına, şimdi Sabancı Müzesi’nde açılan devasa sergiyle İstanbul’a da ulaşmış görünüyor. ‘Rus Avangardı’, özgürlüğün yaratıcılığı nasıl harekete geçirdiğinin de hikâyesi. Müze bize bir kez daha dünya sanat tarihinin önemli bir sayfasını, unutulmaz aktörlerini tanıma fırsatı sunuyor. Kaçırılmayacak bir buluşma...
#Rus Avangardı20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...
#UNIQ GalleryNewsweek tarafından günümüzün en önemli 10 çağdaş sanatçısı arasında gösterilen Sophie Calle’in ilk kez Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşan ve ‘İstanbul’da yaşayıp denizi görmemiş insanları’ konu alan ‘Denizi Görmek’ isimli video serisi, ekim ayı boyunca New York Times Square’daki 60 ayrı elektronik ekranda gösterilecek.
#Kitapsanat“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayBu hafta Nükhet Duru, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde; Tunuslu müzisyen Dhafer Youssef, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verecek. Elektronik müziğin sevilen ismi Black Coffee, Maximum UNIQ Açıkhava’da kabinin başına geçecek. Contemporary Istanbul, 19’uncu edisyonuyla Tersane İstanbul’da açılıyor.
#SergiAkbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, sanata yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Alman ressam, heykeltıraş ve baskı sanatçısı Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yaptığı “Georg Baselitz: Son 10 Yıl Sergisi”ni Sakıp Sabancı Müzesi’nde Türk sanatseverlerle buluşturan Sabancı ile sanat sevgisi ve çalışmaları üzerine konuştuk.
#Suzan SabancıEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanBu hafta Hande Yener, Alaçatı’daki Kali Beach’te; Sefo, Marmaris Amfi Tiyatro’da konser verecek. Amerikalı rap’çi TYGA, Lifepark’ta; rap-elektronik ikilisi Die Antwoord, UNIQ Açıkhava’da İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Limak Filarmoni Orkestrası ‘Operanın Yıldızları Yaz Konserleri’ kapsamında ünlü solistler eşliğinde Bodrum Antik Tiyatro’da olacak.
#Uygar TaylanFİZİĞİ sayesinde hayatını gece kulüplerinde fedailik yaparak kazanan 38 yaşındaki iki çocuk babası Dave’in karısının da zoruyla daha güvenli ve saygın bir iş olarak gazete ilanından bulduğu bir müzede güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlamasını konu alan bir oyun ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı.’
#Nick HornbyBirilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark YaratanlarBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinYaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen için 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci ara tatili başladı. Hafta sonları ve Ramazan Bayramı ile birleşen tatil, 9 gün sürecek. Çocuklara bu günleri bayram tadında geçirtecek eğlenceli aktiviteleri derledik...
#Ara TatilResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#Bayramİbrahim Selim ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı’ adlı oyunda müzede çalışan bir güvenlik görevlisinin sanat eserlerini korurken başından geçenleri eğlenceli ve duygusal yönleriyle sahneye taşıyor. Peki, gerçek hayatta başka neler yaşanıyor? İstanbul’un önemli müzelerinde çalışan güvenlik görevlileriyle konuştuk.
#Uygar TAYLAN