Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Güncelleme Tarihi:

Sergi sezonu kullanma kılavuzu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 13:21

20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...

Haberin Devamı

Sabancı Müzesi

Şu sıralar Osman Hamdi Bey’in restore edilen tablolarına ev sahipliği yapan müzeden ekim ayı ortasında dev bir ‘Rus Avangartları’ sergisi geliyor.

İstanbul Modern

Yeni müze binası tamamlanana kadar Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’ndeki geçici mekânına taşınan İstanbul Modern’deki yaşayan en büyük heykel sanatçılarından Anthony Cragg’in ‘İnsan Doğası’ başlıklı sergisi, 11 Kasım’a kadar sürecek. Yenilenen daimi koleksiyon sergisinin yanı sıra İstanbul Modern Sinema da 20 Eylül’den itibaren Anthony Cragg sergisine paralel hazırlanan ‘Yakın Temas’ başlıklı film programına ev sahipliği yapacak.

Pera Müzesi

14 Eylül’de açılacak ‘Mektep Meydan Galatasaray’ başlıklı sergi, kuruluşunun 150’nci yılı kutlanan Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilişkilenen güncel yapıtları bir araya getirecek. Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, (Melis Tezkan, Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan, Vahit Tuna’nın çoğu sergiye özel ve yeni üretilen çalışmalarının yer alacağı serginin küratörlüğünü Çelenk Bafra üstleniyor. Müzenin kardeş kuruluşu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde aynı tarihte açılacak ‘Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)’ sergisi ise okulun 1868’den bu yana süren nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler sunan kapsamlı bir arşivi gün yüzüne çıkaracak.

SALT Beyoğlu

Haberin Devamı

İnsanın dünyayı kavrayışındaki dönüşümlere istinaden tarih ve geleceğin yeniden yapılandırılması fikri üzerine kurgulanan ‘Evrenin Titreşen Işıkları’ başlıklı sergi 12 Eylül’de açılacak. 30 Aralık’a kadar sürecek sergide yer alacak Anna Boghiguian, Rana Hamadeh, Navine G. Khan-Dossos ve Merve Ünsal’ın üretimleri bilginin uç noktalarını, tanıklık ve deneyimin aldatıcı yanını ve tarihin nasıl yozlaştırılabildiğini tartışmaya açıyor.

Borusan Contemporary

Sanatçı, tasarımcı, animasyoncu, müzisyen ve yazılımcılardan oluşan küresel kolektif Universal Everything’in insan biçimine duyduğu ilgiyi, bireyin karakteristik özellikleri ve davranışları üzerinden incelediği ‘Akışkan Bedenler’ sergisi 15 Eylül’de açılacak. Serginin küratörlüğünü uluslararası alanda öncü film ve medya sanatları küratörlerinden Conrad Bodman üstleniyor. Necmi Sönmez küratörlüğündeki ‘Üvercinka’ sergisi ise Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan eserleri Cemal Süreya’nın izinde yeniden yorumlayacak.

Haberin Devamı

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Tophane-i Amire

Yenilikçi yaklaşımlarıyla klasik resim anlayışından 20. yüzyıl modern resim anlayışına geçişin kilit figürlerinden olan post-empresyonistler, 12 Eylül’de açılacak ‘Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm’ sergisiyle yeniden gün ışığına çıkıyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden, aralarında Pierre-Auguste Renoir, Louis Anquetin, Theo van Rysselberghe, Edouard Vuillard’ın da olduğu 48 sanatçının 102 eserinin yer alacağı sergi, 6 Kasım’a kadar sürecek.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Arter

22 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında 4. Tasarım Bienali’ne ev sahipliği yapacak mekân, yılbaşı itibariyle tadilata girecek. Vehbi Koç Vakfı bu bina için yeni bir galeri markası üzerinde çalışıyor. Arter’in etkinlikleri ve Dolapdere’de yapımı tamamlanmak üzere olan Koç Müzesi’nin programla ilgili detaylar 2019’un son çeyreğinde açıklanacak.

Haberin Devamı

Galeri Nev İstanbul

Karaköy’den Mısır Apartmanı’ndaki eski mekânına taşınan galeri, sezonu 5 Ekim’de İstanbul’da yaşayan İranlı sanatçı Aras Seddigh sergisiyle açacak. Gerçek ile kurgunun iç içe girdiği tuvallerinde canlı ile cansız öğeleri, makine ile insanı birleştirerek etkileyici ‘melez’ figürler yaratan Seddigh’in ‘Fil Gözü Pencerede Uyur’ başlıklı sergisi 27 Ekim’e kadar sürecek.

Dirimart

Dirimart Dolapdere, 18 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında Fahrelnissa Zeid’in 40 yıla yayılan farklı dönemlerinden yağlıboya resimlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sergiye paralel olarak, Adila Laïdi-Hanieh’in kaleme aldığı ‘Fahrelnissa Zeid: Painter of Inner Worlds’ adlı biyografinin Türkçe çevirisi RES Yayınları tarafından yayımlanıyor. Dirimart Nişantaşı ise Nissa Raad’ın İstanbul’daki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Zilberman Gallery

Erinç Seymen’in ‘Otelde Bir Gün’ adlı eserinin öncülüğünde oluşturulan ve Başak Bugay, Hera Büyüktaşçıyan, Can Küçük ile Şant Mengücek’in işlerinin de eşlik ettiği karma sergi 21 Eylül’de açılıyor. Zilberman Projects’te ise Heba Y. Amin’in bir işi sergilenecek. 17 Kasım’a kadar...

Mixer

Sezonu 14 Eylül’de açacak Mixer, hipergerçekçi çalışmalarıyla tanınan Alican Leblebici’nin ‘Son Çıkış’ ve karma fotoğraf sergisi ‘Yakınlaşma’ya ev sahipliği yapacak. Beden, sınır ve güvenlik politikaları üzerine kurguladığı sergide geçmiş, gelecek ve bugünün korkularını ele alarak bu korkularla yüzleşmenin yollarını arayan Leblebici, x-ray resimleriyle gözetleme, suç eşleştirme gibi soyut ve görünenden uzak bir yaklaşımın altını çiziyor.

ArtOn

Haberin Devamı

Erdal İnci, Çağrı Taşkın ve Serkan Kaptan’ın oluşturduğu sanatçı inisiyatifi Oddviz’in solo sergisi ‘Envanter’, 11 Eylül - 20 Ekim arası açık kalacak. ‘Envanter’, sanatçıların İstanbul, Berlin, Venedik ve New York’ta 3 boyutlu fotogrametri tekniğiyle görüntülediği sokak mobilyaları, heykeller ve bina cepheleriyle kurguladıkları kompozisyonları içeriyor. Bilgisayar ortamında üretilen sanal yerleştirmeler, sergide diasec baskı, video ve sanal gerçeklik medyumlarında karşımıza çıkıyor.

The Pill

Küratörlüğünü Marianne Derrien’in yaptığı, Eva Nielsen ve Marion Verboom’un ‘Cosmovisions’ başlıklı sergisi, 13 Eylül - 11 Kasım tarihleri arasında görülebilir. Modern mimarinin ve Meksika kültürünün karışımının bir sembolü olan Luis Barragán ve mimarisinden esinlenen sergi, Nielsen ve Verboom’un antik Aztek, Maya ve Meksika mimarilerinin dünyanın yüzeyinde yeniden ortaya çıkardığı gizli dünyaları çağrıştırıyor.

Galerist

Sanatçı Burcu Yağcıoğlu, 13 Eylül - 20 Ekim tarihleri arasında görülebilecek ‘İçeride’ başlıklı sergisinde galeri mekânına müdahalesiyle izleyiciyi adeta bir girintinin içine çekecek. Bir evrimsel mikrobiyoloji teorisi olan simbiyogenesis etrafında şekillenecek sergide, Yağcıoğlu’nun farklı ölçekte desen ve kolajlarına da yer verilecek.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Anna Laudel Contemporary

Büyük ölçekli enstalasyonları ve alışılmadık mozaikleriyle bilinen İtalyan sanatçı Daniele Sigalot’un ‘İmparatorluklar Öncesi’ başlıklı sergisiyle 13 Eylül’de sezonu açıyor. Sanatçının İstanbul’da bu sergi için özel olarak ürettiği ve günümüzün zıt duygularını yansıtan 30’dan fazla yeni çalışmasını bir araya getirecek sergi 26 Ekim’e kadar sürecek.

Apel

14 Eylül’de açılacak galerinin 20. yılı final sergisi ‘Toprak ve Lif 2018’de, Apel sanatçılarının, geçmişi binli yıllarla ölçülen malzemelere ve konuya yeni arayışlarla yaklaşarak ürettikleri yeni yapıtları yer alacak. Apel’in kurucusu Nurhan Terzioğlu, altıncısını hayata geçirdiği ‘Toprak ve Lif’ başlıklı sergi dizisinin ilkini Sanart 92 Sempozyumu kapsamında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlemişti. 16 Kasım’a kadar...

ArtSümer

14 Eylül’de başlayacak sezon açılış sergisi ‘Resimli Dünya Atlası’nda Gökçe Erhan’ın ‘Habitat’ serisinden yağlıboya çalışmalarının yanı sıra resimlerine konu olan olaylar üzerine gerçekleştirdiği performanslarını içeren bir video çalışması ve naylon poşetlerden yaptığı kolajları yer alacak. Erhan’ın plastik poşetlerden yaptığı naylon para, ekonomi sayfası, piyango bileti gibi çalışmaları değer yargılarımızı bir kez daha gözden geçirmemizi tetikleyecek. 27 Ekim’e kadar...

Sanatorium

Yunus Emre Erdoğan’ın 7 Eylül - 14 Ekim arasında izlenebilecek ‘Şeylerin Ufku’ isimli sergisi, hazır nesne ve füzen resimler kullanılan bir yerleştirmeden oluşuyor. Son dönem çalışmalarında nesneler ve mekânın ontolojik kırılmasını kayıt altına alan sanatçı, sergide çeşitli nesneler ve mekânların imlediği potansiyel uzamların imkânlarını araştırıyor.

Bozlu Art Project Nişantaşı

Heykel sanatının önemli isimlerinden Kazım Karakaya’nın ‘Karşılaşma’ başlıklı sergisi 6 Eylül - 13 Ekim arası görülebilir. Sergisinde insan ve hayvan hallerinden, onların karşılaşmalarından, iki farklı unsurun bir araya gelmesi gibi olgulardan hareket eden Karakaya, metal ve taş malzemeyi bir araya getiriyor.

Galata Rum Okulu

5 - 30 Eylül arası görülebilecek Ani Çelik Arevyan’ın kişisel sergisi ‘Olduğu Gibi’, sanatçının yaklaşık 30 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde tarihsel, zamansal ve mekânsal boyutları gözetmeksizin çektiği fotoğrafların bazen ışık, bazen de formları arasında keşfettiği geçişleri, ikili bir düzenlemeyle izleyiciyle buluşturuyor. Haldun Dostoğlu’nun küratoryal desteği ve mimar Nevzat Sayın’ın tasarımıyla hazırlanan sergi, mimarisiyle gerçekleşen, geniş bir arşivi hem görsel hem kavramsal ilişkileriyle ele alarak yorumluyor.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Pilot Galeri

15 Eylül - 20 Ekim arasında Kubilay Mert Ural’ın kapsamlı solo sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatın ve dünyanın arzuları, düş kırıklıkları ve nihayetinde ihtiyaçlarıyla ilgilenen Ural’ın eserleri bazen eksik bir hikâyeyi anlatır, bazen oradan geçerken uğranmış gibi görünebilir...

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Pi Artworks İstanbul

Videolarıyla dikkat çeken genç sanatçı Fatma Bucak’ın ‘Tüm Olmuşun Dünyası’ başlıklı sergisi, 26 Eylül’de açılıyor. Küratörlüğünü Övül Ö. Durmuşoğlu’nun üstlendiği sergi, şiddetin evrenselliğini ve sanatçının buna cevabını soyutlayan yeni enstalasyonlar üretmek üzere Meksika - ABD sınır dinamiğiyle ilgili yaptığı araştırmaya odaklanıyor. Video ve heykellerle birlikte mekâna özgü yerleştirmelerin de yer alacağı sergi 10 Kasım’a kadar açık olacak.

Daire Sanat

Osman Bozkurt’un 2002’den 2018’e, İstanbul’u ve gündelik hayatımızdaki kırılma noktalarını belgelediği fotoğraf ve video yerleştirmelerinden oluşan ‘Tersine Dünya’ sergisi 15 Eylül - 3 Kasım arası görülebilir.

Evin Sanat Galerisi

Sezonu, temsil ettiği sanatçılar Nuri İyem, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Temür Köran, Hakan Gürsoytrak, Zulal, Hakan Cingöz, Emin Turan, Setenay Alpsoy ve üç usta fotoğrafçı Ahmet Elhan, Orhan Cem Çetin, Murat Germen’in eserlerinin yer alacağı bir karma sergiyle açıyor. 27 Eylül’e kadar...

Pg Art Gallery

Dayatılmış dar kimlik ve cinsiyet politikalarına karşı geliştirilmiş ‘melez’ portreleriyle dikkat çeken Özer Toraman’ın ‘Tutkunun Anatomisi’ başlıklı sergisi 15 Eylül’de açılacak. 12 Ekim’e kadar sürecek sergide Toraman, cinsiyetçi konturlardan uzak figürleri ile erkek/kadın ikiliğinin dışında bir tekilliği sorguluyor.

UNIQ Gallery

4. İstanbul Tasarım Bienali’nin ‘Okullar Okulu’ temasına paralel olarak düzenlenen, küratörlüğünü Ezgi Yıldız ve M. Wenda Koyuncu’nun üstlendiği ‘Bölünmüş Temsil’ sergisi, 18 Eylül ile 14 Ekim tarihleri arasında Oğuzhan Güdek, Evren Erol, Serkan Yüksel, Cansu Sakız & Murat Kahya, Esra Carus, Özge Yağcı, Uğur Savaş ve Doğukan Çiğdem’in eserlerini bir araya getirecek.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Tasarım Bienali bir nevi ‘tasarım okulu’

İKSV tarafından VitrA sponsorluğunda düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında bir nevi tasarım okulu işlevi görecek. Jan Boelen küratörlüğünde ‘Okullar Okulu’ anabaşlığıyla gerçekleştirilecek bienal, dünyanın dört bir yanından 100’den fazla katılımcıyla tasarım ve eğitim üzerine eleştirel bir düşünme alanı oluşturmayı, bir dizi dinamik öğrenme biçimi ortaya koymayı hedefliyor. Eski ve yeni bilgiyi, akademiyle amatörlüğü, profesyonellikle kişiseli bir araya getirecek bienal, bu kez sergiye olduğu kadar sergide yer alan projelerin hazırlık sürecine ve bienal sonrası nasıl devam edeceğini mesele edinen programıyla sonuçlara olduğu kadar sürece de odaklanıyor. Altı hafta boyunca birçok projeye ve etkinliğe ev sahipliği yapacak bienal, Beyoğlu’nda yer alan altı mekâna yayılacak ve her mekânda tasarımı öğrenme biçimi olarak farklı açılardan ele alan altı okul yer alacak: Akbank Sanat’ta ‘Bozum Okulu’, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ‘Akışlar Okulu’, Pera Müzesi’nde ‘Ölçekler Okulu’, Arter’de ‘Dünya Okulu’, SALT Galata’da ‘Zaman Okulu’, Studio-X’te ‘Sindirim Okulu’.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

Contemporary İstanbul

Sanat profesyonellerinin yanı sıra seyircinin de çok yoğun ilgi gösterdiği bölgenin en büyük çağdaş sanat fuarı konumundaki Contemporary İstanbul’un 13’üncüsü 20 - 23 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar ve İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. Geçen yıl dört günde 80 bini aşkın ziyaretçinin gezdiği fuar, bu yıl da Türkiye’den ve dünyadan 85 galerinin standında 500’e yakın sanatçının 2000’i aşkın eserini ağırlayacak. Akbank’ın ana sponsorluğunda düzenlenecek Contemporary İstanbul’un bu yılki önemli projelerinden biri, Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin son dönemde satın aldıkları işleri bir araya getirecek ‘Recent Acquisitions I’ sergisi olacak. Ziyaretçilere önemli sanatçıların yapıtlarını bir arada izleme fırsatı sunarken, Türkiye’deki koleksiyonerlerin eğilimlerini de ortaya koyacak serginin küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman üstlenecek. Geçen yıllardan farklı olarak CI Dialogues konferansları, fuar öncesi 18 Eylül’de ‘Duyarlılıklar’ teması altında gerçekleştirilecek. Sanatçı Murat Akagündüz ise fuar kapsamında, geçmiş ve Kaf Dağı mitolojik anlatısını öne çıkardığı yeni dönem eserlerinden oluşan özel bir sunum yapacak.

Sergi sezonu kullanma kılavuzu

BAKMADAN GEÇME!