Kemik
Kemik Haberleri
Tatil için gittikleri yerlerde hazine buldular
Seyahatlerden eve gelirken o yeri hatırlatan anahtarlıklar, kahve kupaları, magnetler getirmek âdettendir. Ancak bu listedeki yerler oldukça farklı... Buraları ziyaret edenler, değerli mücevherlerden gömülü korsan sandıklarına kadar birçok hazine buldular.
Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri hakkında bilgiler
Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor.
Erkeklerde daha sık görülüyor… Gut hastalığı nedir, tedavisi mümkün mü?
Ortaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.
Kemik erimesi tehlikesine dikkat! Riski azaltmak için…
Uzmanlar, ‘osteoporoz’ yani halk arasında bilinen adıyla kemik erimesinin temelinde genetik ve çevresel kaynaklı pek çok hastalığın olabileceği konusunda uyardı.
Kolajen Nedir? Kolajen İçeren Yiyecekler Nelerdir?
Kolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kolajen içeren besinleri açıkladı, kolajenin faydalarını anlattı.
Nesihan Atagül sağlık durumunu paylaştı!
Hastalığı ile hayranlarını korkutan Neslihan Atagül'den haber var. Ünlü oyuncu Neslihan Atagül, 'Geçirgen bağırsak sendromu' hastalığı nedeniyle rol aldığı diziden ayrılmak zorunda kalmıştı.
İrem Helvacıoğlu: Aşk sadece hikâyelerde ve birleşmeyen şeylerde var
Rol aldığı işler yüksek reyting yakalıyor. Sosyal medyada hayranları 4 milyona yaklaşıyor. Buna rağmen hakkında bilgi çok az, “Kendimi tanıtacak röportajlara vakit ayıramadım” diyor. Sohbet ederken “İnatçı, fazla enerjik ve biraz da detaycılık huyum var” diye anlatıyor kendini. Kaştan simetriye ilginç takıntılara sahip. İrem Helvacıoğlu’yla buluşmuşken oyunculuktan ilişkilere her şeyi konuştuk: “Hiçbirimizin yaşadığı şey aşk değil, uyum.”
2 ayrı kadına şiddet olayında sanıklar hakkındaki hükümler geri döndü
BU CEZA ÇOK: Boşanmak isteyen eşi Handan Aşkın’ı vurarak felç eden, kardeşi Sedat Sevin’i de ağır yaralayan Emre Aşkın’a verilen 29 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay bozma kararında, Sedat Sevin’in ablasına oranla daha hafif yaralandığını belirtti... BU CEZA AZ: Eşi Büşra Gençalp’i tornavidayla yaralayan Davut Gençalp ilk duruşmada ‘yaralama’ suçundan 1.5 yıl hapis cezası aldı. Ardından ağır ceza mahkemesinde yargılanan Gençalp, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ten 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Amasya'da mamutlara ait olduğu değerlendirilen fosiller bulundu
Amasya'nın Kerimoğlu köyünde su aramak için kazı yapan köylüler, mamutlara ait olduğu düşünülen kemik fosilleri buldu.
Kemikleri güçlendiriyor, kansızlığı gideriyor... Kuru incir diyet listelerinin de vazgeçilmezi
İncir, taze ve kuru olarak tüketilebilen bir meyve. Özellikle kuru incir hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı. Peki kuru incirin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Gelin bu soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenelim.
Uzmanlar uyarıyor: Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!
Her anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
10 aylık bebek gelişimi - 10 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
9 aylık bebek gelişimi - 9 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
8 aylık bebek gelişimi - 8 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
Diş ağrısıyla karıştırılabiliyor... Trigeminal nevralji nedir, belirtileri nelerdir?
Trigeminal nevraljinin genellikle hastalığın başlangıcında diş ağrısıyla karıştırıldığını söyleyen Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Sun, tedavi edilmediğinde aşırı ağrıya neden olarak hayat kalitesini çok olumsuz etkilediğini belirtti.
Kadınları Daha Çok Etkiliyor: Eklem Kireçlenmesi (Osteoartrit) Nedir?
Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
Kalıtsal Bir Kansızlık: Akdeniz Anemisi Belirtileri ve Tedavisi
Genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen Akdeniz anemisi, yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile saptanabilir ve koruyucu önlemler alınabilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen Akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
Farenjit nedir, sebepleri nelerdir? Farenjit nasıl tedavi edilir?
Farenjit kış aylarında sık karşılaşılan hastalıklardan biri. Çeşitli nedenlerle oluşan farenjit, boğazda ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki farenjit nedir, belirtileri nelerdir? Farenjit bulaşıcı mıdır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
Salgında estetiğe ilgi arttı
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cemile Şenol, pandemi ile birlikte estetiğe olan ilginin arttığını belirterek burun estetiği hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzmanlar ona ‘süper besin’ diyor… Bu renkli meyvenin faydalarına şaşıracaksınız
Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika olan Pitaya meyvesi sağlığa olan faydası ve eğlenceli renkleriyle kendine hayran bırakıyor. Son yıllarda beslenme uzmanları tarafından ‘süper besin’ olarak adlandırılan Pitaya, yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirirken, Pinen ile de solunum sistemini temizliyor.
Kararan muzları beğenmeyip almıyoruz ama...
Potasyum kaynağı muzu sevmeyen neredeyse yoktur. Girdiği her tatlıya lezzet katan muz, son zamanlarda diyet listelerinin de en sevileni. Bu denli sevilen muzun, faydaları da pek bilinmiyor. Diyetisyen Nesrin Eriş ile Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük muz hakkında tüm bilinmeyenleri açıkladı.
Bacaklarınızdaki geçmeyen karıncalanmalar neyi işaret ediyor?
Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Gaziantep'in dillere destan sokak lezzeti nohut dürümüne tescil geldi
Gaziantep’te günlük olarak tüketilen ve yoğun talep gören acılı ve sade olarak yapılan nohut dürümü, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından tescillendi.
Kan vermenin faydaları neler? İşte kan bağışının yararları
Uzmanlar belli aralıklarla kan vermenin, vücudu yenilediğini bildiriyor. Kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlar da bu durumun sağlık üzerine etkilerini sorguluyor. Peki, kan vermenin faydaları neler?
Trabzonspor'da Abdülkadir Ömür'den kötü haber! Mesut Özil'den geçmiş olsun mesajı...
İttifak Holding Konyaspor maçında sakatlanan Abdülkadir Ömür'ün en az 3 ay sahalardan uzak kalacağı belirtildi.
Anne babalar dikkat! D vitamini eksikliği raşitizme yol açıyor
Raşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
Yaşlılar için ev kazalarını önlemede nelere dikkat edilmeli?
Ev kazaları, Türkiye'de yaşanan kazalar arasında trafik kazalarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Ev kazalarının en çok yaşlıları ve çocukları tehdit ettiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Özler, alınacak basit önlemlerle riski azaltmanın mümkün olabildiğini söyledi.
B12 Vitamini Nedir? En İyi B12 Vitamin Kaynakları Nelerdir?
B12 vitamini vücut için önemli bir vitamindir ve bu vitaminin eksik olması durumunda hafıza problemleri yaşanılabilir ve kansızlığa da sebep olabilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr.Fevzi Özgönül, B12 vitamini hakkında uyarılarda bulundu, B12 alabileceğimiz en güzel besinleri sıraladı...
Fibula kemiği nedir, tedavisi ne kadar sürer? Fibula kemiği kırığı tedavisiyle ilgili bilgiler
Fibula kemiği kırığı yüksek baskı nedeniyle yaygın olarak meydana gelen problemler arasında yer alabiliyor. Kaval kemiğinin (tibia) lateral tarafında bulunan ve tibiaya hem aşağıdan hem de yukarıdan bağlanan kemik olan fibula veya baldır kemiği kaval kemiğinin (tibia) kırılması durumunda, iyileşme süreci fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Tedavi geciktirilirse fibula kemiği tedavi süresi uzayabiliyor. Peki, fibula kemiği nedir? İşte, fibula kemiği kırığı ile ilgili ayrıntılar.
Neslihan Atagül'ün hastalığı ne? Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
Neslihan Atagül'ün diziyi bırakmasına neden olan geçirgen bağırsak sendromu hastalığı gündemde yer alıyor. Ünlü oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromu hastalığına yakalandığı açıklandı. Atagül'ün Sefirin Kızı dizisinden ayrılacağını da duyurmasının ardından araştırmalar hızlandı. Bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulmasının sebep olduğu geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında kronik yorgunluk, aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri yer alabiliyor. İşte, Neslihan Atagül'ün hastalığı beçirgen bağırsak sendromu ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler...
Kalbi koruyor, bağırsak sağlığı için birebir! İşte bamyanın faydaları...
Lif içeriği yönünden zengin olan bamya, bol miktarda A, B ve C vitaminlerini de barındırıyor. Her ne kadar sofralarda her zaman yer almasa da oldukça yararlı bir besin. Peki bamyanın faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli?
D vitamini deposu mantar kemik erimesini önlüyor, yaşlanmayı geciktiriyor
Mantar, protein ve demir açısından çok zengin bir besin... Uzmanlar et tüketmeyen bireylerin besleyici yönü dolayısıyla mantar yemesi gerektiğini tavsiye ediyor. D vitamini deposu olan mantar düşük kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. Peki, mantarın faydaları neler? Mantar alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin bu soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenelim.
Maske kullanımı solunum problemlerinin fark edilmesini sağlıyor!
Deviasyon olarak da bilinen burun kemiği eğriliği, halk arasında estetik ameliyatı olmak isteyenlerin en yaygın gerekçesi olarak değerlendiriliyor. Ancak uzmanlar, deviasyonun ciddi bir sağlık sorunu olduğuna ve maske kullanımının bu sorunun fark edilmesinde etkili olduğuna dikkat çekiyor. Op. Dr. İbrahim Altoparlak, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Gizemli Hastalık: Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?
Geçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
Gizemli bir hastalık: Geçirgen bağırsak sendromu
Son dönemlerde adından sıkça söz edilen geçirgen bağırsak sendromunun, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden biri olarak gösterildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psk. Merve Öz, beslenme hatalarından stres, antibiyotikler, antideprasanlar başta olmak üzere gereksiz kullanılan ilaçlardan bakteri ve/veya virüs gibi patojenlere kadar birçok etkenin bağırsak geçirgenliğini etkileyerek hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
Uzmanından dengeli yaşlanma için önemli ipuçları
Yaşlılıkla birlikte gelen bazı hastalıklar kişiyi başkalarına bağımlı hâle getirebiliyor. Günümüzde 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmakta. Dolayısıyla damar sertliği, kanser, diyabet, bunama, idrar tutmada zorlanma, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, yetersiz beslenme, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi, kıkırdak harabiyeti, yürüme bozuklukları, bası yaraları, uyku bozuklukları ve sık düşmeye bağlı yaralanmalar, sakatlanmalar, hareket kısıklığı gibi hastalıklar ve sağlık problemleri yaşam kalitesini düşürdüğü gibi özgürlük alanımızı da daraltıyor.
Mutfakta alüminyum folyo kullanıyorsanız bu uyarılara dikkat
Alüminyum folyo, mutfaklarda önemli bir yardımcı. Ancak birçok kişi alüminyum folyonun gıdayla temasının sağlık sorunları yaratabileceği endişesiyle bu ürünü kullanmaktan çekiniyor. Peki gerçekten böyle bir sakınca söz konusu mu? Mutfakta alüminyum folyo kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Karbonhidratlardan vitaminlere, hangi besin grubu vücuda nasıl etki ediyor?
Yediklerimizin lezzeti elbette çok önemli ancak içerdikleri besin maddeleriyle vücudumuza nasıl etkileri olduğunu da bilmek lazım. Sağlığımızı, kilomuzu, günlük enerjimizi hatta pozitif ruh halimizi korumanın yolu buradan geçiyor. Peki siz besin gruplarının vücuttaki etkilerinden haberdar mısınız? İşte herkesin bilmesi gereken önemli ayrıntılar...
Çantadan çıkan cesedin kimliğini 'perdeli parmak' belirledi
Sakarya’nın Serdivan ilçesinde, çanta içerisinde bulunan ceset parçalarıyla ilgili araştırma yapan polis, kişinin kimliğini belirleme yolunda önemli bir adım attı. Kesilen sağ ayak parmaklarının perdeli olmasından yola çıkan polis, kayıp kişilerin bilgilerini karşılaştırarak kardeşi olan kişiden DNA için örnek aldı.
Dikkat, pandemide bu şikayetler yaygınlaştı! Omurga sağlığını korumak için…
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
Pandemide öne çıkan inovatif çözümler
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark, salgından kaynaklanan sorunları aşmak için 2020 yılı boyunca ateş ölçerden dezenfektanlara kadar pek çok inovatif çözüme imza attı.
Salgında aşırı D vitamini kullanımına dikkat! Olumsuz sonuçları olabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aysun Özbek, salgın sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak adına vitaminlerin, özellikle D vitamini ile gıda takviyelerinin kontrolsüzce kullanılmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.