Şeker hastalığı (diyabet) kanda bulunan glikoz, yani ani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığıdır. Gebelik şekeri ise ilk defa hamilelikte saptanan kan şekeri yüksekliğidir. Peki hamilelikte şeker neden olur, hamilelikte şeker belirtileri neler? Konuyla ilgili detayları sizin için derledik.
#Hamilelikte Şeker BelirtileriGebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik ŞekeriGebelik şekeri hastalığı için sadece diyet ve egzersiz ile birlikte ideal kan şekerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emine Karhan Demir, diyet ve egzersize rağmen ideal kan şekeri sağlanamayan durumlarda insülin tedavisine başlandığını ifade etti.
#GebelikAnne ve bebek için en önemli dönemlerden biri de bebeğin yaşama tutunmaya çalıştığı gebelik dönemidir. Gestasyonel diyabet, diğer adıyla gebelik şekeri yaşamsal riskler taşır. Peki, gebelik şekeri nasıl kontrol altına alınır? Diyetisyen Sezen Çetinkaya, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Gebelik Şekeriİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi, gebelikte ortaya çıkan diyabet, tansiyon ve kalp hastalıklarının kadınların yaşamının geri kalan bölümünde tekrar edebileceğini söyledi.
#HastalıkHamilelik kadınların yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oluyor. Mutluluk ve endişe çoğunlukla iç içe geçerken, anne adaylarının bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, çokça keyif alabilmeleri mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren alınması gereken 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikHamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Hamilelikte akıntı, gebelikte en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Hamilelikten önce de görülebilen akıntı, erken hamilelikte ve ileri zamanlarında da gözlemlenebilir. Peki, hamilelikte akıntı nasıl ve ne zaman olur? İşte hamilelikte akıntı nedenleri...
#Hamilelikte AkıntıDünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiYumurta tembelliği, üreme çağındaki kadınlarda en sık tespit edilen hormonal bozukluktur ve görülme sıklığı %5-15 arasında değişkenlik gösterir. Genetik faktörler dışında insülin direncine bağlı olarak gelişen obezite ve Tip 2 şeker hastalığı gibi durumlar yumurta tembelliğine sebep olabilir. Yumurta tembelliği olan kadınların büyük bir çoğunluğu çocuk sahibi olma konusunda bir takım problemlerle karşılaşır. Bu problemin giderilmesi için medikal tedaviye ek olarak kilo verme, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler oldukça önemlidir.
#Yumurta Tembelliği