GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Ayak Yanması Normal Mi, Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Hamileyken Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Ayak Yanması Normal Mi, Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Hamileyken Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir

Hamilelikte Ayak Yanması Normal Mi, Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Hamileyken Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir

Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.

Hamilelik sırasında kadınlarda bazı belirtiler veya farklı durumlar görünebilmektedir. Bu durumların yaygın olanlarından bir tanesi de ayak yanmasıdır. Hamile kadınların ortalama üçte ikisinde bu durum görünebilmektedir.

Hamilelikte Ayak Yanması Normal mi?

Hamilelik esnasında sıkça karşımıza çıkan ayakta yanma hissinin normal olup olmadığı kadınlar tarafından merak edilen bir durumdur. Hamile kadınlarda görülen ayak yanması hamileliğin getirdiği hormon seviyelerindeki değişimlerden kaynaklandığı için normal olarak karşılanmaktadır. Fakat ayak yanması ile birlikte gelişen başka belirtilerde var ise bu konu için uzman bir doktora danışmak hamile kadı ve bebek için son derecede faydalı ve gereklidir.

Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamile kadınların büyük çoğunluğunda ayakta veya ellerde yanma hissi meydana gelir. Bu yanmanın şiddeti zaman zaman farklılık gösterebilir. Genel olarak hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen ayak yanması, düzenli olarak hormonal dengenin ayarlanması ile bağlantılıdır. Doğumdan sonra hormonların eski düzeyine gelmesiyle birlikte ayak yanması şikayeti ortadan kalkar. Her durumda ödem, besin eksikliği, elektrolit dengesizliği, magnezyum yetersizliği, stres ve melankoli de hamilelikte ayak yanmasına neden olabilir. Bazen daha önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin gestasyonel diyabet, böbrek sorunları, hipotiroidizm, hipertansiyon, ayak yanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, semptomlar görüldüğünde bir uzmana danışılmalı ve bu durumun hafife alınmaması gerektiğinden iyice araştırılmalıdır. Ayak yanmasının bazı nedenleri şu şekildedir;

Hormonlar

Östrojen, progesteron, MSH, ve oksitosin gibi hormonlar, özellikle de hamilelik hormonu olarak adlandırılan Beta HCG, hamilelikle birlikte hızla artar. Bu hormonlar, örneğin ayak yanması gibi hamilelik sırasında bazı ilerlemelerin ve fiili şikâyetlerin nedenidir. Doğumdan sonra hormonal dengenin eski haline gelmesiyle hissedilen şikâyetlerin çoğu kendi kendine ortadan kalkar.

Gebelik Şekeri

Gestasyonel diyabet, diğer adıyla gebelik şekeri, sadece gebelik sırasında ortaya çıkan ve doğumdan sonra doğal olarak yok olan bir diyabet türüdür. Bu sıkıntı, hamilelik sırasında ayak tabanında oluşan yanma hislerinin sebeplerinden biridir.

Hipotiroidi

Bir tiroid hastalığı olan hipotiroidizm, tiroid organının vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az hormon üretmesinden kaynaklanır. Bu durum için ayaklarda ve şaşırtıcı bir şekilde ellerde bir yanma hissi olabilir.

Ayak Mantarı

Ayak mantarı, normalde parmak ucundan topuğa kadar ve parmaklar arasında meydana gelen bir tür enfeksiyondur. Bulaşıcı ayaklar tipik olarak kuru, rahatsız edici ve kırmızıdır. Bu, ayakta durduk yere yanma gibi bir his yaratabilir.

Vitamin Eksikliği

Genel olarak, B12, B16 ve D vitamini eksikliği, ayakların alt kısmında yanma gibi bir his yaratabilir. Neler olduğunu anlamak ve önemli değerlendirmeler için doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelikte Ayak Yanması Nasıl Geçer?

Şikâyetin hastalıktan kaynaklandığını varsayarsak, ayak yanması doktora danışılıp tedavi edilmedikçe kendi kendine ortadan kalkmaz ve evde uygulanan teknikler sadece anlık yardımcı olur. Bu nedenle, yukarıda bahsettiğimiz gibi, önce bir uzmana danışmak ve temel nedeni anlamak önemlidir. Analiz için besin kaliteleri kontrol edilebilir, MRI ve EMG’ye bakılabilir. Herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde, hormonlar eski seviyelerine geri döndüğü için doğumdan sonra ayak yanması normal olarak ortadan kalkar.

Hamileyken Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sırasında meydan gelen ayak yanması için evde uygulanan birkaç yöntem ile anlık rahatlama sağlanabilir fakat tamamen geçmesi için bu soruna neden olan problemin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer ayak yanmasına neden olan durum hormon seviyelerindeki değişim ise hamileliğin sona ermesi ile bu sorunda ortadan kalkacaktır. Hamilelik sırasında ayak yanmasına iyi gelecek ve uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir;

Pet şişeyi su ile doldurup ardından da dondurun. Sonrasında da ayaklarınızın alt bölgesinde bekletebilirsiniz.

Buzdolabında bekletilen kolonyayı ayak tabanınıza sürebilirsiniz.

Yanmanın meydana geldiği ayak tabanınıza ferahlatıcı nane veya mentol barındıran jeller sürebilirsiniz.

Soğuk su ile doldurulmuş bir leğene ayaklarınızı sokabilirsiniz.

Kan akışını düzenlemek amacıyla egzersizler yapabilirsiniz.

Sentetik çorapların ayakta yanma hissini arttırdığından dolayı pamuk çorapları tercih edebilirsiniz.

Hava alan ayakkabıları tercih etmek ayanızdaki yanma hissini azaltacaktır.

False