Çocuklukta obezite giderek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuklukta obezite giderek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 19:50

Op. Dr. Türker Karabuğa, günümüzde ailelerin çocuklarının beslenmesine fazlaönem vermediğini belirterek, bu durumun yarattığı olumsuzlukları anlattı.

Haberin Devamı

BÜTÜN dünyada olduğu gibi ülkemizde de erken yaşta obezite görülmesinin arttığını belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “Gelişen teknoloji ve hızlanan yaşam temposu sırasında ebeveynler hem kendilerinin hem de çocuklarının beslenmesine fazla önem veremiyor. Bu yüzden çocuklarda da obezite görülmesi gittikçe artmaya başladı” dedi. Genellikle televizyon karşısında çok fazla vakit geçiren, uyku saatleri düzensiz olduğu için uykusunu alamayan, yaşadığı çevrede park ve bahçe gibi fiziksel aktiviteler gerçekleştirebileceği yerler olmayan çocuklarda obeziteye daha sık rastlandığını belirten Op. Dr. Türker Karabuğa, “Yapılan çalışmalarda fazla kilolu veya obez ebeveynlerin çocuklarında obeziteye erken yaşta yakalanma sıklığının daha fazla olduğu gösterilmiştir. Gerek ailedeki beslenme alışkanlıkları, gerekse paketli-hazır gıda seçimlerinin sıklığı sebebiyle yüksek kalorili besinlerle erken yaşta tanışan çocuklarda kilo alımı ve bu besinlere bağımlılık daha fazla olmaktadır. Ayrıca obez gebeliklerde gebelik şekeri riskinin artmasıyla birlikte yenidoğanın fazla kiloda doğması ve ergenlik çağında obeziteye yakalanma riski de artmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

AİLELERE UYARILAR

Çocuklarda görülen obeziteyi önleme konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü belirten Karabuğa, şöyle devam etti: “Çocukluk dönemindeki obezite, yaygın bir problem. Küçük yaşlarda obeziteyle tanışan çocuklar, yetişkinliklerinde de kolay kolay zayıflayamıyor. Yani obezite, çocuklar için ömür boyu süren fiziksel ve ruhsal bir mutsuzluk halini de beraberinde getiriyor. Ailelerin çocuklarının yeteri kadar uyuduğundan, gerekli besinleri tüketip yeterli kalorileri aldığından emin olmaları ve düzenli fiziksel aktiviteler yapmasını sağlamaları gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!