Michelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluNEFESLERİN tutulduğu tarih 5 Kasım. CHP Kurultayı’nın en önemli gündem maddesi Genel Başkanlık seçimleri. Ankara ve İzmir Kurultay delegeleri ağırlıklı olarak tercihlerinin Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğunu açıkladı. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ekibi ise İstanbul’da ön aldı. CHP’de parti tüzükleri mevcut Genel Başkan’a avantaj sağlamıştır. Bir anlamda “seç beni, seçeyim seni” kuralı, genelde işler.
#1Cumhuriyet’in 100’üncü yılı, dünyanın farklı noktalarında gerçekleşecek etkinliklerle kutlanacak. İngiltere’nin başkenti Londra’da ise ‘Cumhuriyet’in 100. Yıl Balosu’ adı altında kutlama yapılacak. Kutlama, 29 Ekim 2023’te saat 19.23’te özel olarak dekore edilen Natural History Museum’da (Doğa Tarihi Müzesi) gerçekleşecek.
#CumhuriyetGeçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GEBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu-İcerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiSon yıllarda Almanya gastronomi dünyası Berlin’deki ‘Osman’ın Kızları’nı konuşuyor. İyi iki arkadaş olan Arzu Bulut ve Lale Yanık’ın ‘Türk yemekleri dönerden ibaret değil’ düşüncesiyle kurduğu Osmans Töchter (Osman’ın Kızları) restoranı, Türk yemeklerini yaratıcı dokunuşlarla sunuyor. Restoran ünlü sanatçıların, diplomat ve bakanların uğrak yeri haline gelmiş.
#Osman'ın KızlarıDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLLe Cordon Bleu İstanbul, Türk mutfağı eğitimlerinin ilk mezunlarını verdi. ‘Türk Mutfağı Diploması’ belgesini alan öğrenciler farklı ülkelerde restoran açmaya hazırlanıyor. Mutfağımızı çok yönlü bakış açısıyla görebilen şeflerin yetişmesi çok önemli...
#Türk MutfağıDünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın En İyi Mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye de listede kendine ilk 20’de yer buldu. Haberi böyle okuduğunuzda elbette ‘büyük gurur’. Ancak detaylara bakınca; belli bir mutfak kültürü olmayan ABD’nin daha üst sıralarda olması ya da benzer bir mutfağa sahip olduğumuz ‘komşu’ Yunanistan’ın ikinciliğe oturması gibi, ‘Keşke biz de ilk 10’a girebilseydik’ diyor haliyle insan. Sosyal medyada da farklı kafalardan aynı ses çıkınca ben de ‘Bizim neyimiz eksik?’ sorusuna cevap aradım.
#GastronomiCumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına yapılacak artışın detaylarını bu akşam açıklaması bekleniyor. Bakan Bilgin, geçtiğimiz günlerde en düşük emekli maaşının artacağını açıklarken; ayrıntılar için bugüne işaret etmişti.
#Vedat BilginGastronomiyi turizmde sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli olarak ülke gündemine taşımayı hedefleyen Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), bu kapsamda Türkiye’den ve diğer ülkelerden sektör profesyonellerini, gastronomi meraklılarını ve alanında ünlü isimleri, 11 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenleyeceği 3. Global Gastroekonomi Zirvesi’nde bir araya getiriyor.
#GastronomiMeşhur bir şefin başka bir şefin mutfağına misafir olduğu pop-up etkinlikler giderek çoğaldı. Bu tip etkinlikler birçok gurmenin yer bulmak için birbiriyle yarıştığı, sansasyonel gastronomi şölenleri haline dönüşüyor. Elbette astronomik faturasını da ‘alık gurmeler’ ödüyor. Bu alık gurmeler kim peki? Kimseyi incitmeden tek bir ad vereyim: Vedat Milor! Ne mi yaptım? Gittim, gördüm ve şeflere değil, kendime kızdım.
#YemekFine-dining restoranlardan esnaf lokantaları, sokak lezzetlerinden ‘en iyi’ balıkçılar, kasaplar, manavlar ve pastanelere kadar, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan, gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü yolda. Türkiye’nin önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişleri salgın ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca zor şartlar altında da olsa ziyaretlerini yaptı ve inciler dağıtıldı. En yüksek inciyi alanlar 7 Mart’taki özel gecede açıklanacak. Tören öncesi İncili Gastronomi Rehberi’nin öncülerinden Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca ile projeye dair her şeyi konuştuk.
#Fatih KaracaŞöyle dumanı üstünde, mis gibi bir çayın yanına en çok neyi yakıştırıyorsunuz? Anne keki, el açması bir ıspanaklı börek, peynirli poğaça, simit… Hangimiz okuldan dönünce, o özenle hazırlanmış ikramlardan yemek için annemizin çay saati davetlerini dört gözle beklemedik ki? Tüm bunların yeri bizde ayrı, kabul. Ama çayla yapılan farklı eşleştirmelerle damağınızda biraz heyecan yaratmak istemez misiniz?
#ÇayEge, Türkiye ile Yunanistan arasında turizm kapışmasına sahne oluyor. Türkiye, Ege’ye daha fazla turist çekmek için ‘TurkAegean’ adıyla tanıtım başlattı. Ege’yi turizmde kendi bölgesiymiş gibi gören Yunanistan’dan tepkiler gecikmedi. Türkiye tanıtım dozunu arttırmaya hazırlanıyor.
#Turizm18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü… Gıda hukuku profesörü Hilal Elver “Gastronomi artık sadece gurme menülerle uğraşmak, mutlu azınlıklara hitap etmek yerine kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu bir moda değil, zorunluluk! Az et, çok sebze, meyve kullanan, ürününün her şeyini değerlendiren şefler önde. Gastronomi dünyası büyük değişim içinde” diyor.
#Yazar