Bursa Gastronomi Festivali’ne doğru

Geçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.

Haberin Devamı

Bursa Gastronomi Festivali’ne doğru
Geçmişte Bursa’da şehrin yemek kültürü üzerine birçok yarışma ve organizasyonun yapıldığını hatırlıyorum. Ama eylül ayı sonunda Bursa’da ilk kez Büyükşehir Belediyesi marifetiyle gerçekleşecek Gastronomi Festivali’ni de çok önemsiyorum, devamlı olacağını, geleneksel hale dönüşeceğini düşünüyorum. Kültür ve medeniyet başkenti Bursa’nın pastadan hak ettiği payı alabilmesi için turizme önem veren Büyükşehir Belediyesi, yurt içi ve dışından daha fazla turistin şehre gelerek vakit geçirmesi için çalışmalar yapıyor. Sahip olduğu zengin yemek kültürüyle aslında sıkça ön plana çıkan doğu-güneydoğu kentlerimizle yarışabilecek bir gastronomi şehri olan Bursa’da önemli bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, 23-25 Eylül tarihleri arasında Merinos Parkı’nda “Bursa’nın İpeksi Lezzetleri” sloganıyla Bursa Gastronomi Festivali’ni düzenleyecek. Tanıtım toplantısında, belediye çalışanlarının bu festivale ayrı bir önem verdiklerini gözlemledim.

Haberin Devamı

BURSA’NIN ‘İPEKSİ LEZZETLERİ’ TANITILACAK

Bursa Gastronomi Festivali’ne doğru
Yeşil Bursa’nın gelenekten geleceğe, eşsiz ipeksi lezzetlerinin tanıtılacağı, Bursa’da dededen toruna yaşayan lezzet duraklarının yanı sıra Master Show, Master Class, söyleşi, yarışma ve panellerde ünlü şeflerin yer alacağı, konserler ve gösterilerle dolu 7’den 70’e herkes için her anlamda doyurucu Bursa Gastronomi Festivali 23 - 25 Eylül 2022 tarihlerinde Merinos Park’ta düzenlenecek. Bu arada sıkça tekrarlanan “İpeksi Lezzetler “sloganı da Bursa Gastronomi Turizmi Derneği başkanı Ramazan Başan’ın önerisi, kendisi ve dernek üyeleri yaklaşan festivali heyecanla bekliyorlar ve gastronomi turizminin Bursa turizmi için önemini çok iyi biliyorlar.

EĞİTİM FIRSATLARI SUNACAK

Toplantıda öğrendiğimiz; Bursa Gastronomi Festivali’nin, Bursa’nın gastronomi alanındaki potansiyelini, Türkiye’nin her bir yanından gelecek olan akademisyenler, şefler, kanaat önderleri ve Bursalıların desteğiyle daha da geliştireceği. Festival birçok yarışmaya ev sahipliği yapacak ve bu işe gönül vermiş öğrencilere eğitim fırsatları sunacak. Festival öncesinde gerçekleştirilecek Gastronomi Çalıştayı ve festival sırasında düzenlenecek panellerle gıdada sıfır atık, yerel tedarik, gastronomi ekonomisi, eğitim, ticaret ve beslenme konularını masaya yatıracak ve Gastronomi Dünyası için yeni yol haritalarının oluşmasına zemin hazırlayacak.

Haberin Devamı

ZENGİN BİR GELENEĞE SAHİP

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş toplantıda yaptığı konuşmada bir göçmen kenti olan Bursa’nın, mutfak kültürünün de Rumeli ve Balkan yemekleri ile şekillendiğini vurguladı. Aktaş, “Bursa’mız, bütün özelliklerinin yanında mutfak kültürü açısından da ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde yıldızı parlamıştır. Günümüzde ise etkisini hâlâ sürdürüyor. Orta Asya ve Anadolu topraklarının harmanlanmış kültürü, etkileşimi bu mutfakta açık bir şekilde kendini hissettiriyor. Malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip olan Bursa mutfağı, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. İlhamını da yüzlerce yıl öncesinin geleneklerinden almaktadır” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK MUTFAĞINA ARMAĞAN ETTİĞİ YEMEK VE TATLILAR

Bursa Gastronomi Festivali’ne doğru
Bursa’da nüfus yapısının tarihin her döneminde göçler ve mübadelelerle şekillendiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden gelen; Selanik - Girit mübadili, Boşnak, Arnavut, göçmen, muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahıska, Abhaz, Çerkez, Gürcü mutfak kültürleri ile farklı lezzetleri aynı sofrada kültür mirasımızı zenginleştirmiştir. Kısacası Bursa; Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra yurt dışında dünya mutfağında da yer almaktadır. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerin başında gelir. Kısacası Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması, burada her tür sebze ve meyve çeşidinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginleşmesinin temel sebeplerindendir” dedi.

Haberin Devamı

BURSA MUTFAK SANATLARI MERKEZİ

Gaziantep’e gittiğimiz zaman uğramadan şehirden ayrılmadığım, şehrin Gurme Restoranı olarak açılmış ve Gaziantep’e özgü yemek ve tatlıların tanıtılmasını amaçlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları merkezi örneği her yerde överek anlattığım bir mekan. 2017 yılı Mart ayında Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) Gaziantep’e özgü yöresel lezzetlerin tanıtılması amacıyla hizmet vermeye başlamış, biz 2019 da tanıştık ve Gaziantep Mutfağını ve yerli ürünlerin yerli halka ve turistlere tanıtılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bu merkeze hayran kaldım. Gaziantep’e her gittiğimde misafirlerimi Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş, evlerde halen daha yapılan lezzetleri ile tanıştırmak için götürüyorum. Bursa Büyükşehir Belediyemizin de birçok sosyal tesisi bulunuyor, bunlardan bir Gaziantep örneğinde olduğu gibi Bursa mutfak sanatları merkezi yapılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları