COVID-19 pandemisi haberleri sayfasında COVID-19 pandemisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 977 COVID-19 pandemisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ettiği Ekim ayında kadınlarda en çok ölüme yol açan meme kanserine yönelik uyarılar sürüyor. Doç. Dr. Uğur Deveci, pandemi döneminde kanser tanı ve tedavilerinin devam ettirmeleri gerektiğini söyledi.
#Doç. Dr. Uğur DeveciDünya ticaretinin, Covid-19 pandemisinin etkilerinden sıyrılma belirtileri gösterdiğine dikkat çeken Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ekonomistleri, buna karşın pandemideki artan vaka sayılarına bağlı olarak bu toparlanmanın aksayabileceği uyarısı yaptılar.
#Covid-19 PandemisiAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, COVID-19 pandemisi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek amacıyla 30 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” başlıklı milli dayanışma kampanyasında bugüne kadar toplam 2.030.380.771 TL toplandığını açıkladı.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukSon yıllarda küresel eğitim manzarası önemli bir dönüşüm geçirdi ve online öğrenme ön plana çıktı. Dijital devrim, resmi eğitimin alanına da genişleyerek online kursların üniversiteye giriş için geçerli bir seçenek olarak kabul edilmesini sağladı.
#Online KurslarKızamık, aşısı olan ve son 50 yıldır kontrol altına alınan bir hastalık. Ancak Covid-19 pandemisiyle beraber başlayan aşı karşıtlığı, son birkaç yıldır kızamık vakalarının hiç olmadığı kadar artmasına neden oluyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de aşılanmayan binlerce hatta milyonlarca çocuk ölümcül hale gelebilen kızamık tehdidi altında.
#KızamıkAnkara’da sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 59’a yükselirken, 35 kişinin yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Artan can kayıpları nedeniyle savcılık talimatıyla filyasyon ekibi kuruldu. Filyasyon ekibi, sahte içki satışı yapan şüphelilerle temas kurup alkol alan vatandaşları arayarak uyarılarda bulundu.
#Sahte İçki“Basit bir soğuk algınlığı gibi başlıyor, burun ve geniz akıntısı, boğazda yanma ile devam ediyor, üstüne baş ağrısı ve öksürük de eklenince yatağa düşürüyor, bir türlü geçmek bilmiyor, tam geçecek gibi oluyorken tekrar başlıyor.” Son günlerde bu şikayetleri çevrenizdeki pek çok insandan duymuş ya da bizzat kendiniz yaşıyor olabilirsiniz. Kafamızı nereye çevirsek hasta olan birine denk geliyoruz. Vakalar o kadar arttı ki hastanelerin acil servilleri hasta dolup taşmaya başladı. Peki grip vakalarının bu kadar artması normal mi? Paniğe neden olacak bir durum var mı? İnfluenza neden bu kadar zor iyileşiyor? İlaç kullanmak gerekir mi? Antibiyotikler işe yarar mı? Prof. Dr. İftihar Köksal ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gültekin Akyol, son zamanlarda artan influenza vakarını değerlendirdi.
#SağlıkEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALDünya Kupası finali, Putin'in Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi gibi dünya çapında etkilere sahip olayları öngören yaşayan Nostradamus, 2025 yılı için öngördüğü kehanetleri açıkladı. Brezilyalı Athos Salome, 2025'in "insanlığın teknoloji üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği" yıl olacağı uyarısında bulundu.
#2025Güney Kore'de, 179 kişiye mezar olan yolcu uçağının acentelere kiralandığı ortaya çıktı. Jeju Air havayolu firmasına ait uçağın, son 48 saatte 6 ülkeye giderek toplamda 13 uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Öte yandan yaslı ailelerin gözyaşları sel olurken yetkililer, şu ana kadar 141 kişinin kimliğinin tespit edildiğini açıkladı.
#Güney KoreÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiSinema tarihinin en büyük oyuncuları arasında sayılan ve yaşayan efsane olarak anılan Al Pacino, çocukluğu, oyunculuk serüveni ve 84 yaşında dördüncü kez baba olma tecrübesini anlattığı otobiyografik kitabıyla gündemde…
#Al PacinoGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKEski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başbakanlığı döneminde ortaya çıkan skandalların arka planını anlattı. Yeni kitabında Johnson, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun banyosuna böcek yerleştirerek kendisini dinlemiş olabileceğini söyledi. Johnson ayrıca, en büyük hatasının "Milletvekillerine yağcılık yapamaması" olduğunu savundu.
#İngiltereUluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işgücü gelir payında 2019-2022 arasında 0.6 puan düşüşün eşitsizliği artırdığını ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi zorlaştırdığını duyurdu.
#Uluslararası Çalışma ÖrgütüDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKuzey Kore'nin, Covid-19 pandemisi nedeniyle beş yıl süren sınırları kapatma kararının Aralık 2024'te kalkacağı ve ülkenin yabancı turizme yeniden açılacağı duyuruldu. Çin merkezli turizm şirketi tarafından yapılan açıklamada, "Pyongyang ve diğer yerlerin de açılacağını düşünüyoruz" ifadesi yer aldı.
#Kuzey KoreFas'tan Arjantin'e oradan da Moğolistan'a ve tabii Türkiye'ye… Dünya'nın etrafını 589 günde dolaşıp 39 ülke gezdiler; üstelik araya bir de düğün sıkıştırdılar. İşte motosikletle 76.000 kilometre yolculuk yapan rekortmen çiftin benzersiz macerası…
#Guinness Rekorlar KitabıSchengen vizesi özellikle COVID- 19 pandemisi sonrasında tam bir soruna dönüştü. Schengen vizesi için özellikle bazı ülkelerden randevu almak neredeyse imkansız ya da aylar sürüyor. Dışişleri Bakanlığı bu konuda defalarca girişimde bulundu, Avrupa Birliği büyükelçileri davet edildi. Büyükelçiler hep aynı açıklamayı yaptı; “Vize başvuruları çok arttı, personel sayımız yetişmiyor”. Oysa Ankara’daki algı bu ülkelerde “sorunu çözme konusunda irade eksikliği olduğu ve siyasi motivasyonlar olabileceği” yönünde. İşte Türkiye’nin “Schengen meselesi”nde son durum...
#Schengen Vizesi